Shadow

Dit zijn de coronaregels in de Franse skigebieden: inreisregels afgeschaft

Frankrijk heeft per 1 augustus 2022 de inreisregels rondom corona afgeschaft. Mondkapjes zijn nergens meer verplicht, maar worden in bijvoorbeeld het openbaar vervoer nog wel sterk aangeraden. Alleen voor bezoek aan een gezondheidsinstelling heb je nog een passe vaccinal nodig.

In de winter van 2021-2022 op wintersport in Frankrijk gaan was geen enkel probleem als je je aan de coronaregels in de Franse skigebieden houdt. We zetten de belangrijkste coronaregels in de Franse skigebieden voor je op een rij. Hou er wel rekening mee dat er lokaal nog aanvullende maatregelen kunnen zijn. Let op: Coronamaatregelen kunnen snel gewijzigd worden.

Het handhaven van de coronaregels in de Franse skigebieden zal met name in de horeca, zoals hier in Les 2 Alpes, nog een hele uitdaging worden © Les 2 Alpes/ Yoann Peisin.
Het handhaven van de coronaregels in de Franse skigebieden zal met name in de horeca, zoals hier in Les 2 Alpes, nog een hele uitdaging worden © Les 2 Alpes/ Yoann Peisin.

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022.

De coronaregels in Frankrijk waren tamelijk ingewikkeld, maar zijn nu dus vrijwel helemaal afgeschaft.

Coronaregels in Frankrijk zelf

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

In Frankrijk is de ‘pass vaccinal’ sinds 14 maart 2022 niet meer nodig om toegang te krijgen tot vrijetijds- en culturele instellingen, horeca, beurzen, musea, et cetera. Meer informatie vindt u op de website van de Franse overheid (informatie in het Frans). Alleen bij zorginstellingen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen blijft een gezondheidsbewijs ‘pass sanitaire’ (3G) verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar.

Het dragen van een mondkapje blijft verplicht in het OV en in zorginstellingen (inclusief gehandicaptenzorg), ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Wanneer is een QR-code geldig als Pass Vaccinal?

Om de Pass Vaccinal te verkrijgen moet iedereen vanaf 18 jaar en één maand een internationale QR-code via de Nederlandse CoronaCheckapp kunnen tonen.

  • het bewijs van een volledig vaccinatieschema: 2 doses van het vaccin + 1 booster binnen 7 maanden na de 2de injectie.
  • of het herstelbewijs van meer dan 11 dagen na een positieve coronatest en van minder dan 6 maanden geleden.

Om de Pass Vaccinal te verkrijgen moet iedere persoon in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar en één maand het bewijs van 2 injecties met een mRNA-vaccin overleggen, behalve in de volgende twee gevallen:

  • Je hebt al corona gehad en kan daarom met één dosis van het vaccin volstaan, 
  • Je hebt minimaal 14 dagen na de eerste vaccinatie corona gehad en hoeft daarom de tweede dosis van het vaccin niet te nemen.

Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar en 2 maanden hoeven geen Pass Sanitaire te laten zien. Kinderen vanaf 12 jaar en 2 maanden moeten wel hun Pass Sanitaire laten zien om toegang te kunnen krijgen tot de voornoemde plekken (bars en restaurants, sport en cultuur, grote winkelcentra, interregionaal vervoer).

Let op: Ben je gevaccineerd met Janssen? Lees dan goed de informatie op de website van het Franse Consulaat in Amsterdam (Informatie in het Nederlands).

Geldigheidsduur vaccinaties

Vanaf 15 februari 2022 is een bewijs van een dubbele vaccinatie nog maar 4 maanden geldig in plaats van 7 maanden. Je boosterprik moet je binnen 7 maanden na de tweede vaccinatie gehaald hebben. Die maatregel geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Waar moet je je coronapas of QR-code laten zien?

Binnen Frankrijk hoef je nergens meer een QR-code te laten zien.

Janssen-vaccin niet meer geldig in Frankrijk

Net als in Oostenrijk beschouwt Frankrijk een vaccinatie met het Janssen-vaccin niet meer als een volledige vaccinatie. Sinds 15 december 2021 geldt voor mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen, dat hun coronabewijs (passe sanitaire) alleen nog geldig is als ze binnen 8 weken na toediening van het boostervaccin naar Frankrijk reizen. Het boostervaccin moet van het type RNA zijn, dus een Pfizer- of Moderna-vaccin. Bekijk alle regels op de site van het Franse consulaat in Nederland (in het Nederlands). Die informatie is leidend.

Wanneer zijn mondkapjes verplicht in de Franse skigebieden?

Iedereen vanaf 11 jaar was in de Franse skigebieden verplicht om een mondmasker te dragen op plaatsen waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.

Sinds 2 februari 2022 zijn mondkapjes buiten niet meer verplicht. Dan worden ook bezoekersquota afgeschaft. En vanaf 16 februari mogen discotheken weer open en mag je in de horeca weer staand een consumptie nuttigen. Vaste zitplaatsen zijn dan niet meer verplicht. Sinds 1 augustus 2022 zijn mondkapjes nergens meer verplicht, maar worden ze nog wel sterk aanbevolen.

Mondmaskers beperkt verplicht tijdens skiles

Verder was vorige winter een mondmasker verplicht aan het begin en einde van de skiles. Dat zijn momenten waarop veel mensen bij elkaar komen. Tijdens de skilessen zelf is een mondmasker niet verplicht. Deze maatregel geldt voor iedereen vanaf 11 jaar en natuurlijk ook voor de skileraren. We weten nog niet of die regel ook komende winter nog van kracht is. Mondkapjes zijn verplicht in gondels, op drukke plekken in de buitenlucht en in wachtrijen bij de skilift. Verder moet je in de rij bij de skilift anderhalve meter afstand moet houden.

Waar kun je in de Franse skigebieden een coronatest doen?

Een coronatest heet in het Frans een ‘dépistage Covid-19’ en die laat je afnemen in een ‘centre Covid-19’. Coronatests in Frankrijk zijn niet gratis. Buitenlandse vakantiegangers moeten 49 euro betalen voor een PCR-test en 29 euro voor een antigeentest. Hier kun je opzoeken waar je in Frankrijk een coronatest kunt laten afnemen.

Bekijk wintersportaanbiedingen in de Franse skigebieden. Bekijk voor je naar de Franse skigebieden vertrekt of er een negatief reisadvies voor jouw bestemming is afgegeven. Ga je skiën in Italië? Dit zijn de coronamaatregelen in de Italiaanse skigebieden.

Wintersportverzekeringen en het coronavirus

Meer dan ooit is het van belang om even uit te zoeken of je annuleringsverzekering annuleren vanwege het coronavirus dekt. Het zit er namelijk dik in dat je annuleringsverzekering annuleren vanwege uitbraak van het coronavirus niet dekt. Dat komt omdat een corona-uitbraak geen onvoorziene gebeurtenis meer is. Vraag dat dus na bij je verzekeraar of sluit een verzekering af die dat nog wel dekt. En kijk ook of je een reisverzekering met wintersportdekking hebt afgesloten.

Coronaregels in Italië en Zwitserland

Ga je skiën in grensoverschrijdende skigebieden als La Rosière/La Thuile of Montgenèvre/Sestrière? Lees dan ook even de coronaregels in Italiaanse skigebieden. En als je gaat skiën in bijvoorbeeld Les Portes du Soleil en je komt in Zwitserland terecht, dan krijg je te maken met de coronaregels in Zwitserland.

Disclaimer

Dit artikel is gebaseerd op informatie van onder meer het Frans consulaat, het Frans Verkeersbureau in Nederland, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en door ons betrouwbaar geachte bronnen, zoals reisorganisaties. De coronaregels in wintersportlanden wijzigen voortdurend. Daarnaast kunnen regio’s en gemeenten hun eigen regels hanteren. Wij doen ons best om je op de hoogte te houden van de ons bekende regels, maar zijn op geen enkele wijze verantwoordelijk of aansprakelijk voor fouten, onjuistheden of achterhaalde informatie.

Een actueel overzicht van de Franse coronaregels vind je ook op de site van het Frans verkeersbureau in Nederland.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.