Shadow

Dit zijn de coronaregels in de Franse skigebieden

In de winter van 2021-2022 op wintersport in Frankrijk gaan is geen enkel probleem als je je aan de coronaregels in de Franse skigebieden houdt. We zetten de belangrijkste coronaregels in de Franse skigebieden voor je op een rij. Hou er wel rekening mee dat er lokaal nog aanvullende maatregelen kunnen zijn. Let op: Coronamaatregelen kunnen snel gewijzigd worden.

Het handhaven van de coronaregels in de Franse skigebieden zal met name in de horeca, zoals hier in Les 2 Alpes, nog een hele uitdaging worden © Les 2 Alpes/ Yoann Peisin.
Het handhaven van de coronaregels in de Franse skigebieden zal met name in de horeca, zoals hier in Les 2 Alpes, nog een hele uitdaging worden © Les 2 Alpes/ Yoann Peisin.

Laatst bijgewerkt: 23 november 2021

Om Frankrijk binnen te komen moet iedereen vanaf 12 jaar een coronabewijs laten zien waaruit blijkt dat je gevaccineerd, genezen of getest bent. Een pcr-test of antigeentest mag maximaal 72 uur oud zijn. Je voor- en achternaam moeten op de testuitslag vermeld staan. Bij testen van de GGD is dat niet het geval, dus die zijn niet geldig. Het Nederlandse gele boekje wordt ook als coronabewijs geaccepteerd. Bovendien moet elke reiziger vanaf 12 jaar een Engelstalige verklaring kunnen tonen waarin je verklaart dat je geen symptomen hebt. Dit is de zogeheten erewoordverklaring. Dat document kun je hier downloaden.

Waar moet je je coronapas of QR-code laten zien?

Binnen Frankrijk moet je je een QR-code in je corona-check-app (de passe sanitaire) laten zien in de volgende gevallen:

  • In cafés en restaurants, ook op de terrassen, met uitzondering van afhaalrestaurants, hotelrestaurants en roomservice in hotels.
  • in hogesnelheidstreinen zoals de Ski Thalys, intercity’s en interregionale bussen
  • in warenhuizen en winkelcentra met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter, indien de prefect van een departement dat besloten heeft.
  • In theaters, bioscopen en pretparken.
  • Als je een zwembad of wellnesscentrum in wilt.

Deze regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar. Op het niet tonen van de coronapas staat een boete van minstens 135 euro. Op het moment van schrijven hoef je nog geen coronapas of QR-code te laten zien als je een skilift in wilt. Maar dat kan veranderen als de landelijke besmettingsgraad in Frankrijk boven de 200 besmettingen per 100.000 inwoners ligt.

Janssen-vaccin gewoon geldig in Frankrijk

Anders dan Oostenrijk beschouwt Frankrijk een vaccinatie met het Janssen-vaccin als een volledige vaccinatie, ook al heb je er maar 1 prik van gehad. Buitenlandse toeristen van 65 jaar en ouder zijn niet verplicht om een boosterprik te nemen.

Wanneer zijn mondkapjes verplicht in de Franse skigebieden?

Iedereen vanaf 11 jaar is in de Franse skigebieden verplicht om een mondmasker te dragen op plaatsen waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. In wachtrijen voor de skilift en in gondels moet je dus een mondkapje op. In tegenstelling tot vorige winter hoeven dat niet meer gecertificeerde mondkapjes te zijn. Ook wegwerpmondkapjes zijn goed. Even goed moet je in de rij voor de skilift anderhalve meter afstand houden.

Mondmaskers beperkt verplicht tijdens skiles

Verder was vorige winter een mondmasker verplicht aan het begin en einde van de skiles. Dat zijn momenten waarop veel mensen bij elkaar komen. Tijdens de skilessen zelf is een mondmasker niet verplicht. Deze maatregel geldt voor iedereen vanaf 11 jaar en natuurlijk ook voor de skileraren. We weten nog niet of die regel ook komende winter nog van kracht is. Mondkapjes zijn verplicht in gondels, op drukke plekken in de buitenlucht en in wachtrijen bij de skilift. Verder moet je in de rij bij de skilift anderhalve meter afstand moet houden.

Coronaregel in Frankrijk: 1,5 meter afstand houden

Een andere coronaregel in de Franse skigebieden is dat je 1,5 meter afstand moet houden. In bars en restaurants geldt de regel dat tafels op 1 meter afstand van elkaar moeten blijven staan. Anders moet er een afscheidingswand tussen de tafels staan. Consumpties worden alleen zittend aan tafel genuttigd.

Andere coronamaatregelen in de Franse skigebieden:

  • Desinfecterende handgel is overal beschikbaar;
  • Oppervlaktes zoals beugels van skiliften, tafels, deurkrukken en handgrepen worden vaker schoongemaakt;
  • Ook gehuurd materiaal wordt dagelijks gedesinfecteerd;
  • Het kan zijn dat bijvoorbeeld bij drukte bepaalde ruimtes afgesloten worden.

Waar kun je in de Franse skigebieden een coronatest doen?

Een coronatest heet in het Frans een ‘dépistage Covid-19’ en die laat je afnemen in een ‘centre Covid-19’. Coronatests in Frankrijk zijn niet gratis. Buitenlandse vakantiegangers moeten 49 euro betalen voor een PCR-test en 29 euro voor een antigeentest. Hier kun je opzoeken waar je in Frankrijk een coronatest kunt laten afnemen.

Bekijk wintersportaanbiedingen in de Franse skigebieden. Bekijk voor je naar de Franse skigebieden vertrekt of er een negatief reisadvies voor jouw bestemming is afgegeven. Ga je skiën in Italië? Dit zijn de coronamaatregelen in de Italiaanse skigebieden.

Wintersportverzekeringen en het coronavirus

Meer dan ooit is het van belang om even uit te zoeken of je annuleringsverzekering annuleren vanwege het coronavirus dekt. Het zit er namelijk dik in dat je annuleringsverzekering annuleren vanwege uitbraak van het coronavirus niet dekt. Dat komt omdat een corona-uitbraak geen onvoorziene gebeurtenis meer is. Vraag dat dus na bij je verzekeraar of sluit een verzekering af die dat nog wel dekt. En kijk ook of je een reisverzekering met wintersportdekking hebt afgesloten.

Coronaregels in Italië en Zwitserland

Ga je skiën in grensoverschrijdende skigebieden als La Rosière/La Thuile of Montgenèvre/Sestrière? Lees dan ook even de coronaregels in Italiaanse skigebieden. En als je gaat skiën in bijvoorbeeld Les Portes du Soleil en je komt in Zwitserland terecht, dan krijg je te maken met de coronaregels in Zwitserland.

Disclaimer

De coronaregels in wintersportlanden wijzigen voortdurend. Daarnaast kunnen regio’s en gemeenten hun eigen regels hanteren. Wij doen ons best om je op de hoogte te houden van de ons bekende regels, maar zijn op geen enkele wijze verantwoordelijk of aansprakelijk voor fouten, onjuistheden of achterhaalde informatie.

Een actueel overzicht van de Franse coronaregels vind je ook op de site van het Frans verkeersbureau in Nederland.

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.