Shadow

Wintersport in Oz en Oisans: knus skidorp in het hart van de Grand Domaine met 53 km pisten

Oz en Oisans biedt wat wintersport betreft misschien wel het beste van twee werelden: een knus dorp in een mooie omgeving, maar wel in het hart van het grote skigebied Alpe d’Huez Grand Domaine. Een wintersport in Oz en Oisans is dan ook een wereld van verschil met buurdorp Alpe d’Huez.

Wintersport in Oz en Oisans © Images-et-Rêves OT Oz en Oisans.com
Oz en Oisans © Images-et-Rêves

Oz een Oisans is net als Vaujany, het kleine La Villette en Alpe d’Huez, een van de dorpen die samen het skigebied Grand Domaine vormen. Vaujany en Oz en Oisans delen samen het skigebied Oz-Vaujany dat ongeveer zeventig kilometer groot is. Samen met het skigebied van Alpe d’Huez heb je 250 kilometer aan sneeuwzekere pistes tot je beschikking.

Het skigebied van Oz en Oisans ligt in de Isère, net als onder meer Tignes en Les Deux Alpes. Het dorp Oz en Oisans bestaat eigenlijk uit twee delen: het oude dorp Oz en Oisans in het dal en het nieuwe skistation Oz en Oisans 1350. Als we het in dit artikel over Oz en Oisans hebben, dan bedoelen we dit Oz 1350.

Op wintersport in Oz en Oisans: sfeervol skidorp aan de piste

Dit skistation is op de tekentafel ontworpen en is helemaal ingericht op skiën en wintersport. Nu telt Frankrijk meer van dat soort dorpen en die zijn niet allemaal even geslaagd. In een aantal gevallen is de sfeer ver te zoeken.

Appartementen aan de piste in Oz en Oisans. © WintersportFrankrijkGids.nl
Appartementen aan de piste in Oz en Oisans. © WintersportFrankrijkGids.nl

Maar in Oz en Oisans zijn de architecten er in geslaagd om een knus, charmant skidorp te maken dat heel mooi is ingepast in de bestaande natuur. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een dorp als La Tania in Les Trois Vallées. Anders dan in sommige andere skistations vind je in Oz en Oisans geen betonnen appartementencomplexen, maar veel kleinschaliger appartementengebouwen en chalets die tussen de bomen liggen.

Wintersport in Oz en Oisans aan de piste

Oz en Oisans ligt bovendien heel mooi in een kom, wat het knusse karakter versterkt. En anders dan in Vaujany heb je in Oz en Oisans wel zicht op de pistes en kun je op de ski’s naar het dorp terug. Bij veel appartementen en chalets in Oz en Oisans kun je tot de deur van je vakantiehuis skiën. Alleen bij de wat hoger gelegen chalets kan het zijn dat je een klein stukje moet lopen.

En wat ons verder opviel: zelfs in de kerstvakantie is het in Oz en Oisans niet druk, integendeel. Dat komt doordat het zo’n groot skigebied is: de drukte verspreidt zich snel.

Aanbiedingen hotels en appartementen in Oz en Oisans boeken

De prachtige chalet-appartementen van Chalet des Neiges Oz en Oisans zijn erg populair. Logisch, want ze liggen op een ideale locatie in Oz en Oisans aan de piste. Ook populair zijn de chalets voor 10, 12 of 18 personen van Le Clos du Pré. Deze vrijstaande chalets liggen in een mooie bosrijke omgeving. Ga je met 4 6 personen op wintersport in Oz en Oisans? Dan zijn de appartementen in Chalet Eglantines misschien iets voor jouw groep. Zoek jij een appartement in Oz en Oisans? Kijk dan even voor aanbiedingen TUI, Travelski.nl, Summit Travel en Sunweb (ook appartement met catering). Voor vakantiehuizen en chalets in Oz en Oisans vind je aanbiedingen bij Chalet.nl en Belvilla.

Bekijk meer aanbiedingen in Oz en Oisans

Chalet Des Neiges in Oz en Oisans.

Wintersport – Oz en Oisans – 4* Chalet-appartement Chalet des Neiges Oz en Oisans

De prachtige 4* chalet-appartementen van Chalet des Neiges Oz en Oisans liggen op een ideale locatie aan de piste. Bovendien ...
Le Clos du Pré Oz en Oisans

Wintersport Oz en Oisans: Chalets Le Clos du Pré voor grote groepen

In het geweldige, uitgebreide skigebied van Alpe d'Huez ligt het lieflijke skidorp Oz en Oisans. Net onder het knusse centrum ...
Chalet Eglantines: appartementen in Oz en Oisans © Chalet.nl

Wintersport Oz-en-Oisans: Chalet-appartement Chalet Eglantines voor 4-6 personen

Chalet Eglantines is een mooi chalet dat drie appartementen herbergt. Het chalet ligt aan het einde van een doodlopende straat ...

Skiën met kinderen in Oz en Oisans

Oz en Oisans ligt aan de piste © WintersportFrankrijkGids.nl
Oz en Oisans ligt aan de piste © WintersportFrankrijkGids.nl

De kinderspeeltuin van de ESF, de Club des Piou-Piou, ligt in het hart van Oz en Oisans. Dat is leuk en makkelijk voor ouders, maar ook voor de kinderen zelf. Want de kinderskischool ligt heel beschut en dat is bij slecht weer wel fijn. De sneeuwspeeltuin is bedoeld voor kinderen van 3 tot 5 jaar. Voor de allerkleinsten is er kinderopvang in Oz en Oisans bij de Halte Garderie. Lees meer over wintersport met kinderen in Frankrijk.

Dit kan je ook interesseren:  Skigebied Tignes-Val d'Isère: skiën op topniveau

Alle kanten op skiën in Oz en Oisans

Maar dat zijn niet de enige pluspunten van skigebied Oz en Oisans. Zonder meer het belangrijkste voordeel is de ligging. Je kunt vanuit Oz en Oisans 1350 echt alle kanten op. Linksaf ga je met de 12-persoons Alpette-gondels richting het skigebied bij Vaujany. Je komt dan uit bij het Alpette-plateau. Dit is, op 2100 meter hoogte, het centrale punt van het skigebied Oz -Vaujany waar onder meer ook de télephérique uit Vaujany z’n middenstation heeft.

Op dit hoogplateau kun je met de tweede gondel van de téléphérique door naar de top van de Dôme des Rousses op 2800 meter. Vanaf die top heb je zicht op een aantal gletsjes, zoals de Glacier des Rousses, de Pic Bayle en de Pic de la Pyramide. Vanaf dat punt kun je helemaal terug skiën naar Oz en Oisans of La Villette, zonder dat je nog een lift nodig hebt.

Mooie, lange afdalingen in Oz en Oisans

Maar vanaf de Dôme des Rousses kun je ook weer via allerlei mooie rode en soms ook blauwe pistes door naar Alpe d’Huez, ook weer zonder in een lift te hoeven stappen. Of je stapt toch op 2300 meter in de Marmottes-gondels die je uiteindelijk naar de Pic Blanc brengen. Dat is met 3300 meter de hoogste top van het hele skigebied Grand Domaine.

Skiën voor beginners, kinderen en off-piste skiërs

Beginners en minder gevorderde skiërs kunnen vanaf de Alpette via de blauwe Chalet-afdaling langs de Clos Giraud-stoeltjeslift helemaal naar de Montfrais-pistes boven Vaujany skiën. Via die stoeltjeslift kun je weer terug richting Alpette en Oz en Oisans. Dit is een prima gebied voor beginners en kinderen, maar daar ligt ook nog een mooi gebied voor off-piste skiërs. De lange, soms koude Clos-Giraud-lift wordt in 2021 of 2022 vervangen door een lange gondellift, die vanaf de Montfrais vertrekt. Dan hoef je ook niet meer eerst met de Montfrais-stoeltjeslift omhoog.

Net achter het middenstation van de téléphérique ligt nog de groene Lama-piste. Die is zo vlak, dat-ie hooguit voor kleine kinderen en absolute beginners interessant is. Vanaf het Alpette-plateau kun je via een makkelijke groene piste, een rode piste en een leuke blauwe piste terug skiën naar Oz en Oisans.

Vanuit Oz en Oisans naar Alpe d’Huez skiën

Uitzicht vanaf de Dome des Rousses © WintersportFrankrijkGids.nl
Uitzicht vanaf de Dome des Rousses © WintersportFrankrijkGids.nl

Vanuit Oz en Oisans kun je ook met een tweede cabinelift rechtstreeks naar Alpe d’Huez. Je neemt dan aan de rechterkant van het dorp de Prodans-lift. Die brengt je via het middenstation (gewoon blijven zitten) naar het centrale punt boven Alpe d’Huez. Het is daarom eigenlijk zonde om tijdens je wintersport in Oz en Oisans een kleine skipas voor Oz en Vaujany te kopen, tenzij je beginner bent natuurlijk. Je mist dan alle voordelen van het grote skigebied. Vanuit Alpe d’Huez kun je weer via blauwe pistes en een niet al te moeilijke rode piste weer terug skiën naar Oz en Oisans.

Langlaufen en wandelen in Oz en Oisans

Hou je niet zo van skiën, maar vind je het wel leuk om in de bergen te wandelen? Dan kun je tijdens je wintersport in Oz en Oisans heerlijk wandelen. Voor wandelaars is er boven Ape d’Huez een hooggelegen wandelgebied. Voor langlaufers zijn er twee routes uitgezet: de merenroute van 20 kilometer (gemiddeld niveau) en de Poutran-route van 10 kilometer. Ook leuk is een bezoek aan de ijsgrot in Alpe d’Huez. Verder kun je sneeuwschoenwandelingen maken, leren ijsklimmen en over de gletsjer van de Pic du Blanc wandelen. Dat zijn deels begeleide activiteiten.

Dit kan je ook interesseren:  Skiën in Les Deux Alpes (skigebied Les 2 Alpes)

Après-ski en andere activiteiten in Oz en Oisans

Zoals in zoveel Franse dorpen zul in Oz en Oisans vergeefs zoeken naar een uitbundige après-ski. Er zijn wel een paar bars en restaurants, maar feestkroegen en discotheken zijn er niet. Dat past ook niet zo bij het publiek dat een wintersportvakantie in Oz en Oisans boekt.

Maar er zijn wel andere dingen te doen na het skiën. Oz en Oisans beschikt in L’Espace Escalade Bernard Fabre over een klimhal. Voor zwemmen en wellness in Oz en Oisans kun je terecht in het Les Cristaux-vakantiecomplex van Chadenas Vacances. Gasten hebben gratis toegang tot het zwembad. In Franse zwembaden zijn shorts verboden. In sauna’s wordt badkleding gedragen. Meer informatie is te krijgen bij het Office du Tourisme bij de Prodans-lift.

Wintersport in Oz en Oisans in cijfers

  • Hoogte skigebied: 1125 – 2800 meter
  • Kilometers skipisten Oz en Oisans/Vaujany: 53 km
  • Aantal pisten: 30 (6 makkelijke groene pisten, 12 blauwe pisten, 10 rode pisten en 2 zwarte pisten)
  • Skischolen in Oz en Oisans: 5
  • Skigebied Grand Domaine: 250 km skipisten
  • Aantal pisten: 100
  • Aantal skiliften: 68.

Het aantal skiliften in Oz en Oisans wordt de komende jaren uitgebreid. Zo komt er in de winter van 2019-2020 een rechtstreekse skilift vanuit het dal bij Allemont naar Oz en Oisans. Die is vooral aantrekkelijk voor dagjesmensen.

De skipassen in Oz en Oisans

Linksaf ga je naar het skigebied van Alpe d'Huez. Rechtsaf heb je een skipas voor Oz/Vaujany nodig. © WintersportFrankrijkGids.nl
Linksaf ga je naar het skigebied van Alpe d’Huez. Rechtsaf heb je een skipas voor Oz/Vaujany nodig. © WintersportFrankrijkGids.nl

De liftmaatschappij biedt in Oz en Oisans twee soorten skipassen aan: De skipas voor Alpe d’Huez Grand Domaine en een skipas voor het deelgebied Oz/Vaujany. Op de pistenkaart staat duidelijk aangegeven tot waar de skipas Oz/Vaujany geldig is. Je kunt in Frankrijk tegenwoordig je oude skipas uit andere skigebieden overal weer opladen.

Korting op je skipas

Families krijgen korting. Kinderen onder de vijf jaar krijgen een gratis skipas. Groepen vanaf 3 personen kunnen een Tribu-pas met korting krijgen. Die is alleen online verkrijgbaar. Kijk hier wat de skipassen in Oz en Oisans kosten.

Hoe kom je in Oz en Oisans?

Vanaf knooppunt Oudenrijn bij Utrecht is het ongeveer 1040 kilometer naar Oz en Oisans. Rij vanaf Metz-Nancy naar Dijon. Daar neem je de A6 (driebaans) of de A39 (tweebaans) en volg je de borden naar Grenoble. Vanaf de laatste tolpoort voorbij Grenoble is het nog een uur naar Oz en Oisans. Volg de borden ‘Autres directions’ en neem afrit 8 richting Briançon. Dat is de N85 die overgaat in de N91. Die komt door verschillende dorpen. Rij door Livet naar Allemont. Eenmaal door Allemont rij je de stuwdam op. Aan het eind van de dam ga je linksaf en daarna is het een kwestie van de borden naar Oz en Oisans volgen.

Uitgerust aan je wintersport in Oz en Oisans beginnen? Pak dan het vliegtuig naar Grenoble en reis door met een bus of taxi naar Oz en Oisans. Vergelijk prijzen van vliegtickets naar Grenoble. In Grenoble is ook een station, dus je kunt ook met de trein in Oz en Oisans komen.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.