Shadow

Skigebied Vaujany: authentiek dorp bij Alpe d’Huez

Vaujany is een klein, rustig dorp dat met plaatsen als Oz en Oisans en Alpe d’Huez, deel uitmaakt van het Grandes Rousses-massief.

Op wintersport in Vauyany

Skigebied Vaujany

Skigebied Vaujany is een van de twintig dorpen in de regio Oisans in het departement Isère aan de zuidkant van de Savoie. Vaujany is en bergdorp aan de voet van de col du Sabot dat op een zonnig plateau ligt tegenover het Grandes Rousses massief. Vaujany profiteert van een zeer gunstige ligging, 50 km van Grenoble, in het hartje van de l’Oisans, in de omtrek van het Parc National des Ecrins en met verbinding naar het skigebied van de Grandes Rousses en Alpe d’Huez.

Hoewel Vaujany wat excentrisch in het skigebied ligt, bent u dankzij de snelle liften toch snel in het hart van het grote skigebied.En de offpiste-mogelijkheden zijn geweldig. De gemeente Vaujany is schatrijk geworden dankzij de waterkrachtcentrales die in de berg zijn verstopt. Daardoor heeft Vaujany een zwembad dat vele malen groter is dan er op grond van de hotelcapaciteit nodig is. En er is ook een enorme gondel gebouwd naar Alpe d’Huez. Je hebt vanaf het bergstation van die gondel nog maar één gondel nodig om op 2600 meter hoogte te staan. Sterker nog, dankzij die enorme liftcapaciteit ben je vanuit Vaujany sneller op grote hoogte in het skigebied dan vanuit Alpe d’Huez zelf.

De plaatsnaam Vaujany, in het Latijn “Via Janus”, betekent “weg naar de deur”. Hiermee wordt eigenlijk de “entree deur” bedoelt naar de Savoie, dat onafhankelijk bleef tot 1860. Dit authentieke dorp heeft een rijke geschiedenis. Vandaag de dag is Vaujany voorzien van een goede infrastructuur met onder andere een sportcentrum, overdekte ijsbaan, vele winkels, hypermoderne liften en biedt een grote variatie aan skiërs. In minder dan 10 minuten bent u midden in het skigebied van Vaujany en Alpe d’Huez.

Skigebied Vaujany: het dorp

skigebied_vaujany-snowpark

Vaujany ligt op 1250 meter hoogte en is niet al te groot. Vaujany draagt net als plaatsen als Les Gets en Morzine, het officiële Family Plus label. Dat betekent dat Vaujany veel extra’s doet voor gezinnen met kinderen. Zo beschikt Vaujany onder meer over een kinderopvang voor kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Kinderen mogen gratis van de rodelbaan in het dorp en krijgen gratis toegang tot de drie musea die het dorp rijk is. Ook zijn er speciale activiteiten voor gezinnen. Kinderen onder de vijf jaar, krijgen een gratis skipas en er gelden kortingen op skipassen voor gezinnen van vier personen en meer. Tenslotte biedt de ESF-skischool in Vaujany speciale lessen voor kinderen vanaf drie jaar.

Dit kan je ook interesseren:  Skigebied Alpe d'Huez: geweldig skiplezier in de Grand Domaine op 250 km pisten

Lees meer over wintersport met kinderen in Frankrijk.

Vaujany: het skigebied

Het skigebied van Vaujany maakt deel uit van het Grand Domaine skigebied (voorheen Grandes Rousses) dat acht dorpen omvat waaronder Oz en Oisans en Alpe d’Huez. Het totale skigebied Grande Domaine telt 250 kilometer pisten. Daarvan is 38 kilometer groen (zeer makkelijk), 32 kilometer blauwe pisten, 34 kilometer rode pisten en 16 kilometer zwarte moeilijke pisten. Het skigebied wordt ontsloten door 84 liften: 6 grote kabelbanen, 10 gondelliften, 24 stoeltjesliften, 41 sleepliften en 3 groepsgondels. Langlaufers vinden in het skigebied Vaujany 50 kilometer aan langlaufloipes. Het hele gebied wordt wit gehouden door 900 sneeuwkanonnen.

Het deel-skigebied Vaujany loopt van 1150 tot 2850 meter hoogte. Een gondel, die plaats biedt aan 160 personen, brengt u in minder dan tien minuten van het dorp via de Alpette naar de Dôme des Rousses op 2800 meter hoogte. Daarvandaan kunt u via rode pistes skiën richting Oz en Oisans of doorgaan richting Alpe d’Huez. Een andere mogelijkheid is om vanuit Vaujany de Villette-gondel richting Montfrais te gaan waar u een aantal blauwe pisten vindt. ’s Middags kunt u via Montfrais of de Alpette met de gondels terug of een lange blauwe afdaling maken richting L’Enversin d’Oz en daar de gondel naar Vaujany nemen.

Het deel-skigebied Vanjany/Oz telt dertig skipisten. Daarvan zijn er zes groen, 12 blauw, 10 rood en 2 zwart. Twee kabelbanen, zes gondels, drie stoeltjesliften en twaalf sleepliften ontsluiten het skigebied Vaujany/Oz. Bekijk de pistenkaart.

Aanbiedingen hotels en chalets in skigebied Vaujany

Er is een handvol reisorganisaties die aanbiedingen voor hotels en chalets in Vaujany hebben, zoals Summit Travel, Travelski (altijd veel kortingen) en Snowtrex. Voor chalets in Vaujany kunt u doorgaans goed terecht bij Chalet.nl en Belvilla. Vergeet niet om ook bij Booking.com te kijken. Deze Nederlandstalige hotelsite heeft vaak aanbiedingen voor hotels en chalets in Vaujany die u niet snel elders zult vinden.

Skigebied Vaujany: de liftpassen

In het Vaujany-skigebied zijn diverse liftpassen in omloopt. U kunt een skipassen kopen voor het grote skigebied Grandes Rousses Alpe d’Huez. Gezinnen vanaf vier personen kunnen korting krijgen op de liftpas. Wie jonger dan vijf jaar of ouder dan 72 jaar is, kan een gratis skipas krijgen. Kinderen van 5 tot 12 jaar en senioren van 65 tot 71 jaar krijgen korting op de skipas. Daarnaast zijn er skipassen verkrijgbaar voor het skigebied Vaujany/Oz en Oisans. Ook hierbij krijgen kinderen en senioren korting.

Dit kan je ook interesseren:  Skigebied Alpe d'Huez: geweldig skiplezier in de Grand Domaine op 250 km pisten

Tenslotte is er nog de Visalp-skipas. Met deze skipas kunt u twee dagen skien in skigebied Les Deux Alpes plus 1 dag in Puy St. Vincent, Serre Chevalier, Briançon en Via Lattea in Italië. Leren skiën in Vaujany kan ook: het dorp telt drie skischolen.

Vaujany: skien en meer

Wie even geen zin heeft om te skien, kan in Vaujany ook andere dingen doen. Vaujany heeft maar liefst drie musea: het natuurmuseum, het cultureel erfgoedmuseum en een museum dat gewijd is aan de grote waterkrachtcentrale. Verder telt het dorp een bibliotheek en een vrijetijdscentrum met zwembad, sauna en hammam. Het indoorcentrum heeft ook een klimmuur. Het leisurecentrum wordt in 2012 uitgebreid met onder meer een ijsbaan, een kinderopvangcentrum, een bowlingbaan en een groot restaurant. Daarnaast beschikt Vaujany over een activiteitencentrum met onder meer een games-ruimte en een filmzaal.

Reizen naar skigebied Vaujany

Met de auto naar skigebied Vaujany is het vanaf Utrecht ongeveer 1050 kilometer. U rijdt via Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon naar Lyon en vandaar volgt u de borden naar Grenoble (A43). Daarna volgt u de A48 naar Grenoble en vervolgens de RN 91 richting Briancon.

Per trein naar komt u in het Vaujany-skigebied door te reizen naar Grenoble. De wintersporttrein Eurostar Snow, de voormalige Ski Thalys, stopt alleen in Chambéry. Vandaar gaan diverse bussen naar het skigebied. Vliegen naar Vaujany kan ook. Het vliegveld van Grenoble ligt op ongeveer 50 kilometer van het skigebied.

Vergelijk skigebied Vaujany met andere skigebieden in Frankrijk.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!