Shadow

Skien in Avoriaz: een groentje op de blauwe piste

skien in AvoriazOnlangs werd een groep journalisten door Pierre & Vacances uitgenodigd om de vernieuwingen op skiresort Avoriaz en het nieuwe waterparadijs Aquariaz te bekijken. Zelfs mensen zonder wintersportervaring waren welkom; dat was dus mijn categorie. Het resort en de ski-ervaring gaven mij een ‘Alice in wonderland’-gevoel; is dit normaal? Volgens de meer ervaren skiërs is Avoriaz wel een buitenbeentje onder de skiresorts; autovrij en met straten waar skiërs voorrang hebben op voetgangers en de arrenslee.

Skien in Avoriaz: De eerste skiles

Eigenlijk had ik me ingeschreven voor de sneeuwschoenwandeling, maar op aanmoediging van de skifans waag ik me toch maar aan een eerste skiles. Het feit dat ik geen felgekleurde skibroek of imposante skibril heb, blijkt geen geldig excuus om het niet te proberen. Ja, lach maar. Als je op je 44e een eerste skiles volgt, dan begin je in de Haribo Arena. De meeste journalisten hebben veel ski-ervaring en glimlachen als zij mij en mijn Engelse collega zien strompelen richting onze eerste skiles. Gevorderden herkennen blijkbaar niet meer hun eerste ervaring met vastgezette enkels in de skischoenen.

In de Haribo Arena wordt vooral geleerd om te sturen; en dat doe je door op de juiste manier druk op de ski’s te zetten. Recht naar beneden glijden is niet zo moeilijk; maar waar zit de rem?

Groene piste in Avoriaz

Na drie afdalingen in de veilige zone is onze instructeur al tevreden; we gaan een groene piste proberen. Dit is de laagste moeilijkheidscategorie. We worden aan alle kanten ingehaald, maar onze focus ligt op het remmen en bijtijds de techniek voor het bochtenwerk inzetten. De gevorderden hebben gelukkig geen probleem om ons te ontwijken; wat nog wel nodig is. De hellingen, direct naast onze piste gaan vrij steil naar beneden. Beneden aangekomen vraagt mijn Engelse collega even na of dat nooit misgaat? Volgens de instructeur zouden wij wel blijven steken in het dikke laag sneeuw; dus dat zou alleen een nat pak opleveren.

Dit kan je ook interesseren:  Wintersport in Les Gets voor het hele gezin

Skien op de blauwe piste in Avoriaz

Na twee groene pistes volgt een relatief eenvoudige blauwe piste. Het begint nu leuk te worden. Even een stukje harder proberen. Maar dan blijkt ineens dat mijn stuur en rem het niet meer doen. Gelukkig volgt er snel een vlak gedeelte, waar mijn remtechniek weer werkt. De instructeur vertelt me nog even dat sturen met hoge snelheid niet zo goed werkt. Die tip had ik eigenlijk liever vooraf gekregen. Zo’n achteraf-tip krijg ik later nogmaals na een afdaling over een hele hobbelige piste. Al mijn concentratie is nodig om overeind te blijven; maar ondertussen neemt de snelheid steeds meer toe. Inmiddels weet ik dat mijn stuur het dan niet meer zo goed doet. Ondertussen krijgt de Engelse journaliste hulp van de ski-instructeur die achteruit skiënd, een mooie dame in nood over de hobbels heen helpt. Door haar skistokken vast te houden kan hij bijsturen en remmen.

Na zo’n drie uur zit het er op. Ik durf inmiddels van een eenvoudige piste af; het viel me allemaal erg mee, en ik kan andere beginners dan ook aanraden om het gewoon te proberen. Zeker met (bijna) privé les, krijg je de techniek snel onder de knie.

Après-ski in Avoriaz

Tijdens de kaasfondue-lunch zijn de gevorderden wel benieuwd naar mijn eerste ervaringen. Dit ga ik zeker vaker doen. De gevorderden vertellen me dat ik geluk heb gehad met de locatie Avoriaz. Er is een korte afstand tussen het resort en de skipistes en de kwaliteit van de pistes en de sneeuw is bijzonder goed. De opbouw van moeilijkheidsgraad; van Haribo naar blauwe piste, verliep ook prima. De moeilijkheidsgraag ging steeds een klein stapje omhoog.

Dit kan je ook interesseren:  Skigebied Morzine: skigebied voor elk wat wils

Weekje skien in Avoriaz

Terug in de hotelkamer kijk ik gelijk op internet wat een weekje skiën in Avoriaz normaal zou kosten. Dat zijn geen malse prijzen. Naast de kosten voor accommodatie, moet je ook nog rekening houden met reiskosten, het skimateriaal, de skipas en de catering. In het resort liggen de prijzen hoger dan op Nederlands zeeniveau. Een kopje koffie en thee levert bijvoorbeeld een rekening van € 7,00 op. Je komt op Avoriaz terecht in een luxe omgeving die ruim boven het gemiddelde ligt; met wellnessfaciliteiten, zwemparadijs, gezellige restaurants en kroegjes. Van de aprés-ski, met veel drank en feestende jongelui, heb ik in dit resort eigenlijk niets gezien. Terwijl dat vooraf wel mijn beeld was van een skivakantie; hier draait alles om skiplezier. Kijk voor scherpe aanbiedingen in Avoriaz onder meer bij Travelski en Snowtrex.

Conclusie: skien is verslavend!

Eigenlijk verdient skiën een waarschuwingssticker; net zoals roken; “Pas op, skiën is verslavend. Het kan uw bankrekening ernstige schade toebrengen! Maar het is wel ontzettend leuk.”

Tekst en foto’s Walter Jonker www.pretwerk.nl – online vaknieuws voor recreatie-ondernemers.

Deel dit met je vrienden!