Shadow

Skiën in Les Deux Alpes (skigebied Les 2 Alpes)

Skigebied Les Deux Alpes is een gerenommeerd en zeer veelzijdig skigebied met veel voorzieningen. Skiën in Les Deux Alpes betekent dankzij de hoge ligging een lang skiseizoen en sneeuwzeker skiën. Op de gletsjer van Les 2 Alpes kun je al skiën in de herfstvakantie!

Skiën in Les Deux Alpes : hoog sneeuwzeker skigebied

skigebied Les Deux Alpes
Skigebied Les Deux Alpes (© OT Les Deux Alpes/B. Longo)

Skigebied Les Deux Alpes ligt net als Alpe d’Huez, Val d’Isère en Tignes in de Isère. Les Deux Alpes is in de twintigste eeuw als wintersportdorp ontstaan op de weiden tussen de dorpen Venosc en Mont de Lans, het laatste, nog authentieke dorp voordat u Les Deux Alpes binnenrijdt. Sinds 1 januari 2017 vormen beide dorpen officieel één gemeente: Les Deux Alpes.

Les Deux Alpes ligt op 1600 meter in een enkele kilometers lang hoogteplateau tussen twee bergen, vandaar de naam Les Deux Alpes. Het skigebied Les Deux Alpes loopt van 1300 meter tot 3600 meter en is zeer gevarieerd. Daarmee kunt u in Les Deux Alpes hoger skiën dan in bijvoorbeeld skigebied Tignes-Val d’Isère en Val Thorens (Les Trois Vallees het grootste skigebied ter wereld). Alleen in Chamonix kunt u nog hoger skiën.

Wel kan het in Les Deux Alpes koud en winderig zijn. Ook interessant: er wordt gewerkt aan een plan om de skigebieden van Les Deux Alpes en Alpe d’Huez in de toekomst rechtstreeks met elkaar te verbinden. En net als Avoriaz is Les Deux Alpes een ski-in-ski-out-dorp aangezien veel appartementen aan de rand van de piste liggen.

Aanbiedingen voor hotels en chalets in Les Deux Alpes boeken

In Les Deux Alpes vindt u een mengelmoes aan hotels en chalets. Les Deux Alpes heeft in 2013 het Ski-as-you-like-concept ingevoerd. Dat betekent dat je bij veel hotels en appartementen niet meer per se van zaterdag tot zaterdag hoeft te boeken. Je hebt dus veel meer vrijheid om op andere dagen aan te komen en te vertrekken. Les Deux Alpes heeft hotels en chalets in zeer uiteenlopende prijsklassen en categorieën, stijlen en sferen.

Er zijn nogal wat touroperators die aanbiedingen naar skigebied Les Deux Alpes hebben. Kijk onder meer bij Travelski, Summit Travel (hotels en appartementen inclusief skipas), TUI (appartementen inclusief skipas), Snowtrex en Sunweb (veel appartementen / résidences in Les Deux Alpes). Voor chalets in Les Deux Alpes en vakantiehuizen kunt u goed terecht bij Chalet.nl, Belvilla (chalets en vakantiehuizen) en Interhome. Club Med Les Deux Alpes is sinds 2018 gesloten. Bekijk meer aanbiedingen voor skivakanties in Les Deux Alpes.

Met auto, trein of vliegtuig naar skigebied Les Deux Alpes

Powderweek Les 2 Alpes © Yoann Peisin/OT Les 2 Alpes
In de poeder van Les 2 Alpes © Yoann Peisin/OT Les 2 Alpes

Vanaf Utrecht is het ongeveer 1050 kilometer naar Les Deux Alpes. U rijdt via Lyon en Grenoble. Dan volgt u de borden richting Briançon (Route de Bourg d’Oisans). Bij de Chambon-dam gaat u rechtsaf de D213 op richting Les Deux Alpes

Op wintersport met de trein naar Les Deux Alpes? Het dichtstbijzijnde station is Grenoble (70 km). De Eurostar Snow, die wintersporttrein die voorheen reed onder de naam Ski Thalys stopt daar niet, maar kijk op de internationale treinplanner van NS International voor alternatieve treinreizen zoals met de TGV.

Vliegen naar Les Deux Alpes kan ook. Vanuit Nederland kunt u vliegen naar Grenoble dat op ongeveer 70 kilometer (een uur rijden) van Les Deux Alpes ligt. Vergelijk vluchten vanaf alle Nederlandse vliegvelden naar Grenoble. U kunt eventueel ook vliegen naar vliegveld Lyon St Exupéry dat op 160 kilometer ligt.

Het skigebied van Les Deux Alpes in cijfers

  • Ski tussen 3600 en 1300 m hoogteverschil
  • Skigebied Les Deux Alpes open: eind november tot eind april. De gletsjer van Les Deux Alpes opent al een weekje in oktober dus je kunt skiën in de herfstvakantie. Check ook de Powderweek Les 2 Alpes. Kijk bij Snowtrex voor PowderWeek aanbiedingen.
  • 415 hectares gemarkeerde skipistes /2o0 km pistes.
  • 96 pistes (waarvan 12 zwarte, 20 rode, 49 blauwe, 14 groene).
  • 43 skiliften ( 18 sleepliften, 16 stoeltjesliften, 5 gondelbanen, 1 zweefbaan, 1 sleeplift, 1 rollend tapijt, 1 lift op rails en 1 funicular-trein).
  • 58 ha kunstsneeuw ( 226 sneeuwkanonnen)
  • 800 ha off-piste en 20 km langlauf.
  • Een freestyle-zone in de sector Toura: 2 Alpes Freestyle Land, Kids Park in de Cretes-zone en een snowpark op de piste ‘Les Limaçons’ (‘s avonds geopend van dinsdag t/m vrijdag).
  • 6 skischolen, 9 zelfstandige skileraren (ofwel 400 skileraren) en een tiental hooggebergtegidsen.

Wintersportnieuws uit Les 2 Alpes

Na de aanleg van de blauwe Jandri-piste in 2016, waardoor je makkelijker vanaf de gletsjer op 3600 meter hoogte kunt terugskiën naar het dorp op 1600 meter, is Les 2 Alpes niet achterover gaan leunen. In de winter van 2019-2020 gaan maar liefst vier nieuwe liften open. Daardoor kunnen skiërs beter over het gebied verdeeld worden en komen ze ook op pistes die wat minder voor de hand liggen. Het gaat om:
– de 8-persoons Pierre-Grosse-gondel tussen La Fée en de gletsjer;
– een 8-persoons stoeltjeslift ter vervanging van een 4-persoons stoeltjeslift in Les Crêtes
– een 4 persoons stoeltjeslift ter vervanging van een driezitter in Le Thuit richting het hogere deel van Les Crêtes
– verder gaat de Super Venosc-stoeltjeslift in de Vallée Blanche over een kortere en sneller route.

Dit kan je ook interesseren:  Skigebied Alpe d'Huez Grand Domaine: groot, groter grootst

Skipisten in skigebied Les Deux Alpes

Skiles voor kinderen in Les Deux Alpes
Skiles voor kinderen (©OT Les 2 Alpes/B. Longo)

Les Deux Alpes heeft in totaal 200 kilometer aan skipisten plus nog eens 20 kilometer aan langlaufloipes.

Die 200 kilometer zijn verdeeld over vijf met elkaar verbonden zones: Mont de Lans (1300 m), Vallée Blanche (2100 m), Les Crêtes (2100 m), la Fée (2600 m) en de gletsjer tussen 2900 m en 3600 m. U kunt afdalen over een hoogteverschil van 2000 meter (van de gletscher op 3600 meter naar Mont de Lans op 1300 meter) zonder ook maar een lift te hoeven gebruiken. Dat kan in geen enkel ander skigebied ter wereld. En dan hebben we de 1400 hectare voor off-piste skiën niet eens meegeteld. Bekijk de pistenkaart of de interactieve pistenkaart van skigebied Les Deux Alpes.

Aan de ene kant van Les Deux Alpes kunt u skien op de Pied Moutet (tot 2100 meter). Dit is een relatief klein, wat rustiger skigebied waar toch leuke rode en blauwe afdalingen te maken zijn. U kunt hier onder meer de lange rode afdaling maken naar Mont de Lans op 1300 meter. De meeste mensen skien aan de andere kant van Les Deux Alpes waar ook de gletscher ligt.

Zestig procent van het skigebied is geschikt voor beginners en lichtgevorderden. De overige veertig procent van de pisten in Les 2 Alpes is voor ervaren tot zeer ervaren skiers. Hoe hoger u komt, hoe makkelijker de pisten. De gletscher van Les Deux Alpes is dan ook zeer geschikt voor beginners. En skien tot in het dal is dankzij de hoge ligging doorgaans geen probleem. Er gaat een makkelijke groene skiweg terug naar Les Deux Alpes en sinds 2015 is daar een blauwe piste, de Jandri, aan toegevoegd. Nieuw sinds de winter van 2016 – 2017 zijn een fatbike-piste en een special piste voor toerskiërs.

Skiën in skigebied Les Deux Alpes: het dorp Les Deux Alpes

Het dorp Les Deux Alpes bestaat uit een twee kilometer lange straat met hotels, pensions, winkels en horeca. Daarachter zijn enkele zijstraten waaraan ook tal van hotels, restaurants en bars gevestigd zijn. Het is absoluut een levendig dorp met behoorlijk wat voorzieningen. Veel restaurants en hotels zijn gevestigd aan of nabij de piste, dus na de lange dalafdaling skiet u zo naar een apres-skibar of uw chalet. Doordat Les Deux Alpes zo’n langgerekt dorp is, vertrekken overal skiliften naar boven. Wat dat betreft maakt het niet heel veel uit waar u in het dorp zit.

Skigebied Les Deux Alpes draagt ook het keurmerk Familie Plus Montagne. Dat wil zeggen dat er veel faciliteiten en service is voor gezinnen met kinderen.

Dankzij de hoogte en de gletscher Dôme de la Lauze is Les Deux Alpes een zeer sneeuwzeker skigebied. Het skiseizoen loopt van begin december tot eind april. U kunt dus in Les Deux Alpes skien met Pasen. Maar de gletsjer van Les Deux Alpes is al tussentijds van in de herfstvakantie open. Als je vanaf de Dome de la Lauze helemaal naar Mont de Lans skiet, heb je de langste skipiste in Europa gedaan.

Skiliften in skigebied Les Deux Alpes

Het skigebied van Les Deux Alpes-La Grave telt 225 kilometer skipisten en behoort daarmee tot de grote skigebieden in Europa. De 93 skipisten worden ontsloten door 53 skiliften. (21 stoeltjesliften, 23 sleepliften, 3 gondels, 1 telepherique, 1 funicular, 1 lift en een touwlift). Dit wintersportseizoen wordt de rode eitjeslift Le Diable ook toegankelijk vanuit het dal en vanaf het gebied van Les Cretes. Dat gebeurt door er een zespersoons-stoeltjeslift op aan te sluiten. En de Cretes-sleeplift wordt vervangen door een overdekt rollend tapijt. Deze 250 meter lange lift is nog maar zelden in Franse skigebieden te zien en is ideaal voor beginners.

Skischolen in Les Deux Alpes

In het skigebied Les Deux Alpes zijn zes skischolen en zes freelance skileraren. De ESF-skischool heeft in het skiseizoen 2009-2010 een nieuw lesconcept ingevoerd : ski-voice. Skileraren kunnen daarmee radiocontact onderhouden met hun pupillen. Speciaal voor kleine kinderen sinds 2010 de Babysnow ontwikkeld. Dat is een soort buggy op ski’s. waarmee kinderen tussen de 1 en 5 jaar kennis kunnen maken met skien. Maar het apparaat wordt ook gebruikt voor wandelingen.

Skiën met kinderen in Les Deux Alpes

Skiën met kinderen in Les 2 Alpes
Skiën met kinderen in Les Deux Alpes (© OT Les Deux Alpes/Y. Peysin)

Les Deux Alpes is sowieso een prima gebied om te skiën met kinderen, onder meer vanwege het grote aantal makkelijke pistes. Niet voor niets kreeg Les Deux Alpes al in 2009 het kindvriendelijkheidslabel Family Plus. Dat betekent dat er veel aandacht wordt besteed aan gezinnen met kinderen die in Les 2 Alpes komen skien. Zo zijn er speciale ‘slide zones’ waar families en beginners kunnen leren freestyle skien.

Dit kan je ook interesseren:  Wintersport in Oz en Oisans: knus skidorp in het hart van de Grand Domaine met 53 km pisten

Op de Cretes is op 2100 meter het Kids Park aangelegd, een speciale freestyle zone voor kinderen. In Bonhome de Neige, midden in het dorp is kinderopvang voor kinderen vanaf zes maanden tot zes jaar. Leren skiën kan vanaf drie jaar in de drie speelsneeuwtuinen van Les Deux Alpes.

Voor de allerkleinsten is sinds 2010 in Les Deux Alpes een zogeheten babyscoot beschikbaar. Daarmee kunnen ouders en kinderen van een tot en met vier jaar samen op ski’s glijden of sneeuwschoenwandelen. Het apparaat is te koop en te huur bij de sportzaken en bij hotels. Gezinnen vanaf vier personen kunnen met het Tribu-tarief profiteren van korting op de skipas. Lees meer tips over wintersport met kinderen in Frankrijk.

Snowboarden en freestyle skiën in skigebied Les Deux Alpes

Freestyle in Les 2 Alpes (© OT Les Deux Alpes/B. Longo)
Freestyle in Les 2 Alpes (© OT Les Deux Alpes/B. Longo)

Het snowpark van Les Deux Alpes bij Le Toura is beroemd en biedt veel uitdaging voor zowel beginners als gevorderden. Nieuw sinds 2014-2015 is de freestyle beginners zone.

Daarnaast is er nog op 3200 meter (dus op de gletscher) een halfpipe met een aantal slide zones waar beginners nieuwe vormen van freestyle skien kunnen leren. Verder is er op 1600 meter bij het sneeuwfront een nieuw snowpark aangelegd.

Les Deux Alpes biedt ook een snowskate zone waar u materiaal kunt lenen op vertoon van een identiteitsbewijs. Bovendien biedt skigebied Les Deux Alpes veel mogelijkheden voor freeriders en off-piste-skiers. Les Deux Alpes beschikt over een Big Airbag in het skidorp waar u veilig kunt leren freestyle skien. Op de Cretes wordt op 2100 meter hoogte een kids park gebouwd waar kinderen kunnen leren freestyle skien. In totaal biedt Les Deux Alpes 800 hectare off-piste-mogelijkheden.

Skigebied Les Deux Alpes: de skipassen

In Les Deux Alpes zijn verschillende skipassen verkrijgbaar. U kunt kiezen uit drie dagkaarten: een halve dagpas die toegang geeft tot de lager gelegen liften, de Ski Sympa-pas, die toegang geeft tot 21 liften en de super skipas voor het hele skigebied van Les Deux Alpes. Voor de meerdaagse skipassen geldt een voorseizoen en een hoogseizoen. Bovendien mag u vanaf zes dagen ook skien in Alpe d’Huez, Serre Chevalier en Sestriere. Voorts kunt u met een meerdaagse skipas gratis naar het zwembad en de ijsbaan. Kinderen tot en met 12 jaar en 65-plussers krijgen korting op de skipassen. Kinderen tot en met vier jaar en 72-plussers mogen gratis skien. Vijf sleepliften onderaan de skipisten zijn gratis toegankelijk voor iedereen.

Skiën in Les Deux Alpes: de apres-ski

Les Deux Alpes heeft een goede apres-ski, zeker voor Franse begrippen. Er zijn enorm veel kroegjes en bars waar je na je laatste afdaling nog lekker kunt blijven hangen en als je wilt tot in de kleine uurtjes kunt feesten. Les Deux Alpes heeft bovendien een internationale setting.

Les Deux Alpes: skiën en meer

Venosc is een traditioneel bergdorp met eeuwenoude huizen en een kerktoren uit de veertiende eeuw. Kunstenaars en handwerkers hebben zich in het dorp gevestigd en dat maakt een bezoekje meer dan de moeite waard. Ook interessant is een bezoek aan het Maison de la Montagne in Mont de Lans. Hier krijgt u een indruk van het dagelijks leven in de bergen.

Ook leuk: ga een nachtje slapen in een iglo die op 1700 meter op de piste staat. Elk jaar rond Pasen wordt in Les Deux Alpes het festival Junior Foliz gehouden, een week vol activiteiten, workshops en voorstellingen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. En heeft u al eens bij volle maan geskied? In Les Deux Alpes kunt u dan tot zonsondergang op de gletscher skiën, dan dineren en vervolgens bij het licht van de volle maan afdalen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan bij het toeristenbureau. Bezoek ook de ijsgrot op de gletscher. Tip: de portier heeft vaak onder de toonbank een hartversterker tegen de kou.

Les Deux Alpes heeft ook een mooi zwembad met een wellness. Meer over fitness en wellness in Les Deux Alpes. Verder heeft Les Deux Alpes twee bowlingcentra, een bioscoop, een rodelbaan en u kunt er paragliden, sneeuwschoenwandelen of met sneeuwscooters crossen. Het gebied heeft 25 kilometer langlaufloipen. Verder kunt u ook aan speed riding doen: laag over de piste vliegen met een parapente met ski’s of een snowboard aan uw voeten. Hiervoor is een speciale oefenhelling ingericht.

Vergelijk skigebied Les Deux Alpes met andere skigebieden in Frankrijk.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!