Shadow

Wintersport in Flaine: compleet skigebied voor elke wintersporter

Waarschijnlijk bestaan er maar weinig skigebieden waar de tegenstellingen tussen nieuwe, op de tekentafel geplande skistations, en bestaande dorpen met eeuwenoude tradities zo groot zijn als in Le Grand Massif. Aan de ene kant van dit 265 kilometer grote skigebied heb je Flaine, een van de  eerste na-oorlogse in beton opgetrokken skistations. En aan de andere kant Samoëns, een 2500 inwoners tellend dorp dat al eeuwen bestaat. Maar of je nou beginner bent of gevorderde skiër, tijdens een wintersport in Flaine komt elk type wintersporter volop aan z’n trekken.

In het skigebied van Flaine zit je rondom tussen de vierduizenders en kun je alle kanten op © WintersportFrankrijkGids.nl
In het skigebied van Flaine zit je rondom tussen de vierduizenders en kun je alle kanten op © WintersportFrankrijkGids.nl

Flaine ligt op 1600 meter hoogte gelegen in de Savoie. Het maakt deel uit van het skigebied Grand Massif, met 265 kilometer pisten en 143 afdalingen qua grootte het vijfde skigebied van Frankrijk.

Vijftig jaar wintersport in Flaine

Wintersport in Flaine begon officieel op 17 januari 1969 toen het op de tekentafel ontworpen skistation werd geopend. Dat betekent dat Flaine in 2019 haar vijftigste verjaardag viert. Daarmee is het net iets jonger dan La Plagne, dat die mijlpaal enkele jaren geleden bereikte. In 1973 was Flaine het eerste Franse skigebied dat besneeuwingsapparatuur introduceerde. En op wintersport in Flaine kom je amper autoverkeer tegen, want het dorp is grotendeels autoluw.

Flaine is destijds ontworpen door Marcel Breuer, een aanhanger van de Bauhaus-stijl. En die stijl is in Flaine consequent doorgevoerd. Dat betekent veel beton, staal en glas. Typisch stedelijke bouwmaterialen die in de bergen zijn ingepast. Flaine moest dan ook een soort ontmoeting worden van stedelijke bebouwing en natuur. Hotel “Le Flaine” bijvoorbeeld hangt aan de zijkant boven een ravijn. Het lijkt alsof er een buitenaards ruimteschip in de berg is gecrasht. Her en der zijn grote objecten van Pablo Picasso geplaatst.

Doorgaans veel sneeuw in Flaine

Dankzij die bouwstijl heeft Flaine een compleet andere uitstraling gekregen dan de andere vier dorpen in Le Grand Massif. Als je bij de Franse bergen droomt van knusse, charmante houten chalets, zal het tijdens je wintersport in Flaine even slikken zijn bij het zien van al dat beton. Maar eerlijk is eerlijk, het dorp ligt wel mooi in de bossen met de bergtoppen rondom. En de vele sneeuw die doorgaans in Flaine valt, maakt ook de betonnen bebouwing wat ‘zachter’. Voordeel is ook dat veel appartementen direct aan de piste liggen. Ski-in ski-out in Flaine!

Van de andere dorpen in skigebied Le Grand Massif heeft Les Carroz (eveneens een skistation) een meer familiair karakter, terwijl Morillon en vooral Samoëns een veel knusser en gezelliger uitstraling hebben. Samoëns bijvoorbeeld is een eeuwenoud dorp dat het hele jaar door bewoond wordt. Niettemin durft men in Flaine inmiddels ook al te spreken over ‘historisch Flaine’ dat officieel is aangemerkt als ‘Erfgoed van de 20ste eeuw’.

Het lagere deel van Flaine © WintersportFrankrijkGids.nl
Het lagere deel van Flaine: Betonnen bebouwing en kunst op straat © WintersportFrankrijkGids.nl

Nieuwe en luxe appartementen in Flaine

Zo rond 2005 is men zich, net als in Val Thorens, wat meer gaan richten op de vakantieganger die tijdens z’n wintersport in Flaine wat meer luxe wil. Zo heeft Pierre et Vacances onder meer de Terrasses d’Eos en Terrasses d’Helios geopend. Beide zijn luxe 5-sterren appartementen met onder meer de Deep Nature Spa in Terrasses d’Eos. En CHG Résidences heeft in december 2012 de luxe chalet-appartementen van CHG Le Centaure in Flaine Forum geopend.  Voor driesterren appartementen met een binnenzwembad kun je terecht in Terrasses de Veret.

Kijk voor aanbiedingen voor appartementen in Flaine bij onder meer Snowtrex, De Jong Intra, TUI, Pierre & Vacances (Nederlandstalige site), TravelskiSummit Travel en Sunweb. Onder meer Chalet.nl heeft veel aanbiedingen voor romantische chalets in Hameau de Flaine, maar ook voor appartementen elders in het dorp. Bij Booking.com kun je lastminutes naar Flaine boeken. Bekijk ook even Résidences Flaine, Résidences Pléïades (drie sterren), Résidence Prestige Le Refuge du Golf (4 sterren), Résidences Flaine Foret, de 4 sterren chalet-appartementen van CHG Le Centaure en Chalets Le Hameau de Flaine.

Dit kan je ook interesseren:  Skigebied Le Grand Massif: groot, afwisselend skigebied in de Haute Savoie

Bekijk hieronder meer aanbiedingen in Flaine.

Le Centaure in Flaine

Wintersport Flaine: Luxe Résidence Le Centaure met wellness

De prachtige nieuwe Résidence le Centaure in Flaine werd in december 2012 geopend. Het complex vlakbij de Grandes Platières-lift bestaat ...
Les Terrasses d'Hélios in Flaine is een 5 sterren accommodatie. © Pierre et Vacances / Elisa Locci

Wintersport Flaine: luxe 5* appartementen Les Terrasses d’Hélios

Les Terrasses d'Hélios is een prestigieuze residentie in Flaine Fôret van Pierre et Vacances. Het is een schitterende 5-sterren résidence ...
Appartement Le Centaure in Flaine.

Wintersport Flaine – Chalet-appartement CGH Le Centaure, appartementen voor 4-6 personen

Résidence Le Centaure in het centrum van Flaine is een in 2012 geopende résidence van CGH en beschikt over 30 ...

De indeling van Flaine

Flaine is opgezet in vier wijken, blokken eigenlijk, die tussen de 1580 en 1800 meter hoogte liggen. Het laagst ligt Flaine Front de Neige. De appartementen hier liggen ideaal. Je klikt ’s ochtends je ski’s of je snowboard aan en je staat meteen bij de liften en de oefenweide. Maar ook vanuit Flaine Forum (1620 meter) en Flaine Forêt (1750 meter). Ook die liggen allemaal heel centraal. Het hoogst gelegen is Flaine Les Gérats waar ook le Hameau de Flaine. Dat zijn tachtig chalets die in Scandinavische houtbouw zijn opgetrokken. Want tja, veel mensen gaven toch de voorkeur aan houtbouw in plaats van beton.

Vanuit Flaine Le Hameau kun je met een busje naar de rest van Flaine. Bovendien lopen tussen Flaine Forum en Flaine Forêt twee liften, die ook voor voetgangers toegankelijk zijn. Je hoeft dus nooit echt te klimmen van de lagere naar de hogere delen van Flaine. Bekijk de plattegrond van Flaine met alle faciliteiten in het dorp.

De skipistes van Flaine

De Grand Platières-gondel in Flaine © WintersportFrankrijkGids.nl
De Grand Platières-gondel in Flaine © WintersportFrankrijkGids.nl

Flaine ligt aan het eind van een hooggelegen komdal tussen de toppen van de Tete du Colonney (2692 meter), de Tete des Lindars (2561 meter), Les Grandes Platières 2480 meter) en de Tete Pelouse (2474 meter hoogte). Het eigen skigebied van Flaine telt 64 kilometer skipisten. Die zijn verdeeld over acht groene beginnerspisten, 26 makkelijke blauwe pisten, 25 rode pisten en 5 zwarte pisten. Al die pisten in Flaine worden ontsloten door 24 liften. Het totale skigebied Grand Massif telt 67 liften en 143 pisten. Bekijk de pistenkaart van Flaine.

De pistes rond Flaine zijn gevormd door een al honderd jaar geleden verdwenen gletsjer, maar die heeft nog wel z’n sporen achtergelaten. Die gletsjer zorgde voor heel veel afgeplatte steentjes en een golvend terrein.

Op wintersport in Flaine kun je alle kanten op

Wintersport in Flaine: het bergstation van de Grandes Platières-gondel © WintersportFrankrijkGids.nl
Wintersport in Flaine: het bergstation van de Grandes Platières-gondel © WintersportFrankrijkGids.nl

Het leukste van skigebied Flaine zijn absoluut de vele mogelijkheden die je hier hebt. De liften en pisten zijn dankzij de komvorm zo aangelegd dat je vanaf elk punt alle kanten op kunt. Begin bijvoorbeeld een dag skiën in Flaine als opwarmertje met de blauwe pisten aan de rechterkant van het dorp, pak vervolgens de Aup de Veran-gondel om via rode of blauwe pistes naar beneden te gaan. Gevorderde skiërs pakken bovenaan de Lindars-stoeltjeslift om via een rode of zwarte afdaling naar beneden te gaan. Sowieso zijn er aan deze kant van Flaine veel mogelijkheden voor off piste skiën.

Rode of blauwe pistes in Flaine

En pak later op de dag de Grandes-Platières-gondel naar 2480 meter, het hoogst beskibare punt van het skigebied van Flaine. Bij mooi weer is de verleiding groot om hier de hele dag te blijven zitten bij het pistenrestaurant met uitzicht op vijf ‘vierduizenders’ waaronder de Mont Blanc.

Vanaf de Grandes Platières kun je weer via een heel scala aan zwarte, rode of blauwe pistes naar beneden, net wat je wilt. Overigens zijn veel rode pistes in Flaine eerder moeilijke blauwe pistes. In Samoëns is het juist andersom. Daar zitten veel blauwe pistes eerder tegen rood aan. Richting Les Carroz liggen de zwarte pisten.

Dit kan je ook interesseren:  Les Fermes du Soleil: Luxe 4* wintersport appartementen in Les Carroz

De mooiste afdaling van skigebied Flaine

De bovenkant van de Serpentine-piste. Deze gaat over in de 14 kilometer lange Cascade-afdaling © WintersportFrankrijkGids.nl
De bovenkant van de Serpentine-piste. Deze gaat over in de 14 kilometer lange Cascade-afdaling © WintersportFrankrijkGids.nl

Heel populair is de lange, blauwe Serpentine. Die gaat naar de Tete Pelouse om daar over te gaan in de 14-kilometer (!) lange, blauwe Cascade-piste. Deze wat velen betreft mooiste afdaling in Flaine loopt helemaal door naar Sixt. Je moet dan wel weer met de skibus naar Samoëns en daar met de skiliften naar boven om terug te keren naar Flaine. Plan dus voldoende tijd in voor deze prachtige tocht, maar dan heb je wel een van de langste skipisten in Europa gedaan.

En wil je vanuit Flaine de rest van het skigebied Grand Massif ontdekken? Pak dan de Grands Vans-lift. Die brengt je via de Grands Vans (2204 meter) en de Corbalanche-lift naar de Tete des Saix (2118 meter). Vanuit dit deel van het skigebied kun je naar Les Carroz, Morillon of Samoëns.

Freeriden en offpiste skiën in Flaine

Via de Serpentine-piste of vanaf de Grands Vans kun je ook doorsteken naar de Combe des Gers. Dit is hét offpistegebied van Flaine met tot wel 800 meter hoogteverschil. Deze komvallei ligt op het noorden, zodat de sneeuw er lang poederig blijft. Je kunt hier zonder gids offpiste skiën, als de omstandigheden tenminste goed zijn. Maar zorg altijd wel voor een lawine uitrusting. Andere off piste-mogelijkheden in Flaine liggen op de flanken van de Lindars of bij de Veret.

Met kinderen skiën in Flaine

Flaine is een prima bestemming om te gaan skiën met kinderen. © WintersportFrankrijkGids.nl
Flaine is een prima bestemming om te gaan skiën met kinderen. © WintersportFrankrijkGids.nl

Maar niet alleen kilometervreters en off piste-liefhebbers komen in Flaine aan hun trekken. Ook als je met kinderen op wintersport gaat, is Flaine een prima bestemming. Voor beginners rolt Flaine de rode loper, of beter gezegd de witte lopers uit. In het dorp ligt een grote oefenweide die beschut tussen de bomen en de appartementen ligt. Er zijn drie, gratis toegankelijke, rollende tapijten die voor een deel overdekt zijn (Pré, Michalet en Bissac) en twee afgeschermde oefenpistes. Ook biedt Flaine diverse mogelijkheden voor kinderopvang, al dan niet in combinatie met skiles.

Wat is er nog meer te doen in Flaine?

Tijdens je wintersport in Flaine kun je op verschillende manieren uitblazen na een dagje skiën. Er zijn wat kroegen, barretjes en restaurants waar je lekker kunt après-skiën, maar het zijn bepaald geen Tiroler toestanden. Ontspannen kan ook in de diverse zwembaden en wellnesscentra, die in Flaine te vinden zijn. Hou er wel rekening mee dat zwemshorts met lange broekspijpen in Franse zwembaden niet zijn toegestaan. En in Franse sauna’s hou je je badkleding aan.

Hou je meer van actie? Dan kun je in Flaine snowkiten, crossen met quads, rijden met sneeuwscooters of met auto’s crossen over het sneeuwparcours. Bekijk alle activiteiten in Flaine.

Hoe kom je in Flaine met de auto, trein of het vliegtuig?

Flaine ligt op een half uur vanaf het station van Cluses waar ook de TGV stopt. Er gaan regelmatig bussen van Cluses naar Flaine.

Flaine is ook prima met het vliegtuig te bereiken. Je vliegt naar Genève en een uurtje later sta je met een bus of taxi in Flaine. Bekijk de prijzen van vliegtickets naar Genève.

Met de auto rij je via de A40 langs Genève. Bij Cluses, afslag 19, ga je binnendoor, langs Les Carroz d’Arraches en neem je de afslag naar Flaine. In Flaine zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s. Dat is het dorp min of meer aan z’n stand verplicht, aangezien Grand Massif het eerste skigebied ter wereld is dat over het Green Globe-label beschikt.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.