Shadow

Arc 1950: groot ski in ski out skigebied met luxe appartementen

Arc 1950 in skigebied Les Arcs laat zien dat dat een Frans skistation wel gezellig kan zijn en een zekere charme kan bevatten. Het nieuwste en een na hoogste dorp van skigebied Les Arcs bestaat, in tegenstelling tot de andere dorpen, uit gevels, straatjes en pleintjes in Savoyaardse stijl, althans in een geïdealiseerde stijl van een Savoyaards dorp. En de skishow in Arc 1950 is ronduit spectaculair.

Arc 1950: leuk opgezet skidorp aan de piste

Arc 1950 Le Village in Les Arcs © Rosalie Luiten / WintersportFrankrijkGids.nl
Het centrum van Arc 1950 Le Village in Les Arcs © Rosalie Luiten / WintersportFrankrijkGids.nl

Laat er geen misverstand over bestaan: Arc 1950 is van de eerste spijker tot de laatste dakpan op de tekentafel ontworpen en dateert uit het begin van deze eeuw. Maar eerlijk is eerlijk, de ontwerpers zijn er absoluut in geslaagd om er iets charmants van te maken. Er zijn pleintjes met grote, leuk verlichte kerstbomen, verspringende gevarieerde gevels, leuke winkels, gezellige restaurants en een kerktoren. Het is wel een geromantiseerde versie van een Frans dorp uit de Savoie, maar het is nog net niet kitscherig. Alleen de typisch Franse ‘mairie’ ontbreekt, maar dat komt waarschijnlijk doordat Les Arcs onder de gemeente Bourg-Saint Maurice valt.

Arc 1950: nieuw skidorp met 5 * appartementen aan de piste

Arc 1950, de benaming verwijst naar de hoogteligging, is een van de vijf skidorpen in het skigebied Les Arcs, dat samen met het naburige La Plagne het skigebied Paradiski vormt. Arc 1950 vormt qua uitstraling een schril contrast met Arc 1600, Arc 1800 en Arc 2000. Deze dorpen in Les Arcs zijn vanaf de jaren zeventig ontworpen vanuit functionaliteit en de wens om de gebouwen zoveel mogelijk te laten opgaan in het berglandschap. Dat heeft geleid tot gestapelde, hokkerig ogende appartementen met veel inmiddels verweerd hout en glooiende daken. De stijl is eigenlijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld Avoriaz.

De aantrekkingskracht van deze skistations zit hem er in dat ze uiterst functioneel zijn opgezet. Alles draait om het skiën en het zijn allemaal ski-in ski-out-dorpen, zo ook Arc 1950 Le Village, zoals het dorp ook wel genoemd wordt. Auto’s moeten aan de rand van het dorp blijven of worden geparkeerd in ondergrondse garages onder de appartementen of openbare parkeerplaatsen aan de rand van het dorp. Alle appartementen liggen aan de piste, bij de skiliften en verder biedt een station alles wat je nodig hebt om te skien zoals de skiverhuur, skischolen, een supermarkt en restaurants. Allemaal superefficient, maar qua uitstraling heeft het kraak nog smaak.

Veel Engelstaligen in Arc 1950

Arc 1950 Le Village ziet er veel gezelliger uit dan de overige skidorpen in Les Arcs© Rosalie Luiten / WintersportFrankrijkGids.nl
Arc 1950 Le Village ziet er veel gezelliger uit dan de overige skidorpen in Les Arcs© Rosalie Luiten / WintersportFrankrijkGids.nl

In Arc 1950 is dat absoluut anders. Ook hier heb je restaurants, leuke winkels, skischolen, de skiverhuur en een heleboel appartementen, maar het ziet er stukken leuker uit. Het is echt een dorpje dat helemaal past in de Tarantaise, al zullen sommigen het ook misschien wat te perfect vinden.

Arc 1950 is ontwikkeld door een Canadese projectontwikkelaar en veel van de appartementen zijn verkocht aan Britten en dat verklaart waarom je op de pistes van Arc 1950 bijna zoveel Engels als Frans hoort. Nederlanders kwamen we amper tegen op de pistes van Arc 1950

Aanbiedingen 5 * appartementen in Arc 1950

En er is nog een groot verschil met de andere dorpen. Heel Arc 1950 bestaat uit acht vrijwel aaneengesloten residenties, hoewel dat er van de buitenkant niet aan af te zien is. Het zijn allemaal 5 sterren accommodaties die door Pierre et Vacances beheerd worden. Voor wintersportaanbiedingen kijk je dus het beste op de Nederlandstalige site van Pierre et Vacances, maar ook TUI, Travelski, Snowtrex, Booking.com, Chalet.nl en Summit Travel hebben aanbiedingen in Arc 1950. Pierre et Vacances heeft ook residences in Arc 1800: de 4* appartementen in Le Belmont en Les Alpages de Chantel & Spa, dat eveneens 4* appartementen biedt.

Lees ook: Wintersport Arc 1950: luxe 5 sterren residentie Arc 1950 Le Village

Pistes in Arc 1950

De pistes van Arc 1950 en Arc 2000, dat net iets hoger ligt, liggen in een hooggelegen vallei met aan de 3226 meter hoge Aiguille Rouge en Grand Col (2832 meter hoog) en aan de andere kant de Arpette (2413 meter hoog), de Col de Frettes (2384 meter hoog) Col du Grand Renard (2425 meter hoog) en de Aiguille Grive (2732 meter hoog). Op diverse plaatsen tussen die laatste vier cols lopen pisten en liften waardoor je vanuit Arc1950 heel makkelijk kunt oversteken naar de skipistes bij Arc 1600, Arc 1800 en Peisey Vallandry.

Tip: Pak vanuit Arc 2000 de Varet-gondel en stop bovenaan over op de grote gondel die je naar het uitzichtpunt op de Aiguille Rouge brengt. Je hebt dan het idee of de hele wereld aan je voeten ligt en je hebt een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. De rij voor de grote gondel naar de Aiguille Rouge is vaak lang, maar het uitzicht maakt veel goed.

Dit kan je ook interesseren:  Op wintersport in skigebied La Plagne (Paradiski)

Gigantisch groot skigebied

Het totale skigebied Paradiski telt 425 kilometer skipisten, waarvan zo’n 200 kilometer skipisten in Les Arcs ligt. Maar eerlijk gezegd is dat aantal niet zo heel relevant, want het offpiste-skigebied is gigantisch, dus je kunt skiën tot in het oneindige.

Wel zijn veel blauwe pistes aan de kant van Arc 1950 Arc 2000 lange, brede verbindingspistes, waar door veel mensen hard geskied wordt. Dankzij de hoge ligging van skigebied Arc 1950 is het skigebied van midden december tot eind april geopend.

Arc 1950 ligt net iets lager dan Arc 2000. Beide skitations zijn met de Cabriolet-gondel met elkaar verbonden. © WintersportFrankrijkGids.nl
Arc 1950 ligt net iets lager dan Arc 2000. Beide skitations zijn met de Cabriolet-gondel met elkaar verbonden. © WintersportFrankrijkGids.nl

Arc1950 en Arc 2000 zijn niet alleen met pistes, maar ook met de voetgangersgondel Cabriolet verbonden. Die is tot half twaalf ’s avonds geopend dus je kunt altijd makkelijk van het ene naar het andere dorp komen.

Pal naast Arc 1950 lopen diverse liften en pistes. Daardoor kan de drukte zich makkelijk door het hele gebied verspreiden al valt in bijvoorbeeld de krokusvakantie niet aan wachtrijen te ontkomen. Bij welke skiliften het druk is, kun je zien op de dynamische informatieborden en via de Yuge-app.

Skiën in Arc 1950

Om je skidag in Arc 1950 te beginnen kun je de blauwe piste Vallée de l’Arc naar Pre Saint Esprit nemen en daar over te stappen op de Comborcière-stoeltjeslift. Je kunt dan via heerlijke lange rode of zwarte pistes weer terug. Of je gaat via blauwe, rode of zwarte pistes naar Arc 1600 en verder het skigebied in. Net waar je zin in hebt.

Een snellere manier om vanuit Arc 1950 naar Arc 1800 en Arc 1600 te komen is door naast Arc 1950 de stoeltjeslift Bois de l’Ours te nemen. Die brengt je naar de top van de Arpette en daarvandaan kun je via rode en blauwe pistes het gebied in. Veel rode en blauwe pistes in Les Arcs lopen min of meer parallel, dus als je een rode piste even te moeilijk vindt, kun je via een blauwe piste op hetzelfde punt onderaan uitkomen.

Wil je juist in het skigebied van Arc 1950 en Arc 2000 blijven? Neem dan de Marmottes-stoeltjeslift. Die begin ook pal naast Arc 1950 en dan kun je via makkelijke blauwe pistes terug.

Skischolen in Arc 1950

Arc 1950 Le Village bestaat uit 8 résidences  met uitsluitend 5 sterren appartementen Ocus / François AUBONNET / Pierre et Vacances
Arc 1950 Le Village bestaat uit 8 résidences met uitsluitend 5 sterren appartementen Ocus / François AUBONNET / Pierre et Vacances

Ga je leren skiën in Arc 1950? Dan kun je met de Cabriolet-gondel vanuit Arc 1950 naar Arc 2000 waar de oefengebieden van de skischool liggen. Die lift is ook toegankelijk voor voetgangers en is gratis. In Arc 1950 zijn diverse skischolen. Bekijk aanbiedingen voor skiles in Arc 1950.

Activiteiten in Arc 1950

In een ski in ski out dorp als Arc 1950 draait alles primair om het skiën. Maar in Arc 1950 zijn meer activiteiten te doen, zoals wandelen, zwemmen en de wellness. Er zijn verschillende zwembaden en wellnesscentra in de 5-sterren-residenties.

Nieuwe zipline in Arc 1950

Nieuw in de winter van 2021-2022 is de 1077 meter lange zipline La Tyrolienne des Arcs. Je vliegt alleen of met z’n tweeën, liggend of zittend over de piste waar tijdens de Olympische Winterspelen van 1992 de snelheidspiste lag. De zipline begint in het bergstation van de Varet-gondel en je komt aan naast het kinderland bij de Olympische vlam in Arc 2000.

Verder kun je in Arc 1950 op dinsdag en donderdag tot half acht avondskiën op de pistes naast de Marmottes-lift. En verder is echt de wekelijkse skishow van de skileraren een must-see. Midden in het dorp Arc 1950 ligt een grote sneeuwschans waarop de skileraren spectaculaire sprongen maken.

Skipassen in Arc 1950

In Arc 1950 heb je keuze uit de skipas voor Les Arcs, de skipas voor het hele skigebied Paradiski (dus inclusief La Plagne) en daarnaast heb je nog een premium skipas. Die geeft voorrang bij de skiliften. Met die liftpas kun je via de Rapid-lane de wachtrijen bij drukke skiliften omzeilen, net als de skischool dat doet. Alleen kunnen we ons voorstellen dat de meerprijs van die pas in rustige tijden niet opweegt tegen het voordeel dat je misschien iets sneller in de lift zit. Ook in de krokusvakantie komt het nog regelmatig voor dat het bij veel liften goed doorstroomt.

Dit kan je ook interesseren:  La Plagne viert vijftigste verjaardag

Door de wat excentrische ligging van Arc 1950 en het enorme aantallen pistenkilometers die je alleen al in het skigebied van Les Arcs kunt maken, kun je je afvragen of een skipas voor de hele Paradiski zo interessant is.

Voor voetgangers is er een aparte liftpas en kinderen krijgen korting op de skipassen. Bekijk de actuele skipasprijzen in Les Arcs.

Winkels in Arc 1950

Nog een tip: Winkels en restaurants in Les Arcs zijn duur. Als je van plan bent om in je appartement in Arc 1950 veel te gaan koken, dan kun je beter in de LeClerc-supermarkt annex tankstation in Aime La Plagne je boodschappen doen. Die ligt pal langs de doorgaande weg, dus je hoeft er op de heenweg niet eens voor om te rijden. Alternatief is de grote Intermarché in Bourg-Saint Maurice. Het scheelt je zo honderd euro op een week boodschappen. Broodjes kun je natuurlijk beter vers halen bij de bakkerij die vlak naast de Cabriolet-lift ligt.

Met de trein naar Arc 1950

De trein is misschien wel het meest ideale vervoermiddel om uitgerust aan je skivakantie in Arc 1950 te beginnen. De Ski Thalys, die tegenwoordig Eurostar Snow heet, vanuit Nederland stopt namelijk in Bourg-Saint Maurice. Via de loopbrug over het spoor loop je naar het dalstation van de funicular, de bergtrein die je in een keer naar Arc 1600 brengt. Vanuit Arc 1600 kun je met de skibus, die ook ’s avonds rijdt, naar Arc 1950. Bekijk prijzen van treintickets voor de Ski Thalys naar Les Arcs.

Een rit met de funicular kost in de winter van 2022 maar een paar euro en is zelfs helemaal gratis als je met de trein naar Bourg-St. Maurice komt. De funcilar heeft in de voorgaande winter nieuwe wagons gekregen.

Met de auto naar Arc 1950

Je kunt met de auto, de trein of het vliegtuig naar Arc 1950. Vanaf knooppunt Lunetten bij Utrecht is het 1120 kilometer naar Arc 1950. Vanaf Dijon kun je over Macon naar Lyon rijden (A6) of over Dole en Bourg en Bresse. Die laatste route kent wat minder files, maar er zijn minder overnachtingshotels. Bij Lyon kun je via de E15 of de A432 om de stad heen rijden. De A432 ligt wat verder van de stad af en stroomt wat beter door.

Via Chambéry, Albertville, Moutiers, Aime la Plagne en Bourg-Saint Maurice rij je naar Arc 1950. Bij Bourg-Saint Maurice ga je de 25 kilometer lange bergweg op naar Arc 1950. Die weg is doorgaans vrij breed en niet al te moeilijk te rijden en kost je normaal gesproken een half uurtje.

Op de site van het verkeersbureau van Les Arcs staat dat het van Lyon 2,5 uur rijden is naar Les Arcs. Maar in de weekenden staan er voor de tunnels kunstmatige files om files in de tunnels te voorkomen. ‘Régulation’ in het Frans geheten, of ‘blockabfertigung’ zoals ze in Oostenrijk zeggen. Bovendien komt vanaf Albertville het verkeer van de skigebieden in de Maurienne-vallei erbij en krijg je vanaf Moutiers te maken met wintersporters die naar Les Trois Vallées willen. Dat leidt allemaal tot extra files, dus die 2,5 uur reistijd kun je rustig verdubbelen. Sluipwegen door de dorpen zijn in het weekend afgesloten, dus alternatieve routes zijn er niet.

Je auto heb je in Arc 1950 niet meer nodig. Je kunt je auto parkeren in de parkeergarages onder de appartementengebouwen, maar dat moet je wel vooraf reserveren. Parkeren kan ook buiten op de openbare parkeerplaatsen.

Vliegen naar Arc 1950

De snelste manier om aan je wintersport in Arc 1950 is door het vliegtuig te nemen naar Lyon. Aansluitend kun je met een taxibusje naar Arc 1950. Je kunt ook vliegen naar Grenoble of Chambéry, maar vanuit Nederland wordt er minder op die luchthavens gevlogen. Vergelijk prijzen van vliegtickets naar Lyon.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.