Shadow

Skigebied Briançon; wintersport en stedentrip in de Franse Alpen met 250 km pisten

Skigebied Briançon in Serre Chevalier is een bijzondere wintersportbestemming. Het is niet alleen een skigebied, maar de stad biedt door haar omvang ook veel winkels, bars, restaurants en musea. Net als Innsbruck kun je Briançon dus prima combineren als wintersportbestemming en stedentrip. En dat Briançon een treinstation heeft waar de nachttreinen uit Parijs stoppen, maakt skigebied Briançon ook nog eens heel goed bereikbaar.

Skigebied Briançon biedt je twee vakanties tegelijk: een skivakantie en een stedentrip © Serre Chevalier Vallée Briançon / Jonathan Dupieux.
Skigebied Briançon biedt je twee vakanties tegelijk: een skivakantie en een stedentrip © Serre Chevalier Vallée Briançon / Jonathan Dupieux.

Briancon ligt in de Hautes Alpes op het kruispunt van de rivieren Durance en Guisane, die op de Col de Lautaret begint en door het hele dal van Serre Chevalier stroomt. Dankzij die ligging en de nabijheid van Italië is Briançon van oudsher een strategisch belangrijke stad geweest, die al eeuwenlang omringd is geweest met forten en versterkingen.

Skigebied Briançon: Mix van Frankrijk en Italië

Rondom Briançon liggen vijf forten die gebouwd zijn om invallen van de Italianen te weerstaan, die overigens nooit kwamen. Tegenwoordig zijn de Italianen juist graag geziene gasten. Sterker nog, de meeste handelaren op de markt in Briançon komen uit Italië. En die nabijheid van Italië, en de Middellandse Zee die op twee uur rijden ligt, geven Briançon een speciaal karakter. Het is een beetje een mix van Frankrijk en Italië.

Skigebied Briançon aangesloten op Serre Chevalier

Dankzij de bouw van de Prorel-gondels kon skigebied Briançon in 1989 als laatste skigebied bij Serre Chevalier gevoegd worden. Sindsdien telt skigebied Serre Chevalier 250 kilometer aaneengesloten pisten. Daarmee is het een van de tien grootste skigebieden in Frankrijk. Omdat Briançon op een hoogte van 1200 meter ligt, wordt de stad ook wel eens Serre Chevalier 1200 genoemd.

Op wintersport in Briançon in Serre Chevalier © Thiebault Blais / Serre Chevalier Vallée Briançon
Op wintersport in Briançon in Serre Chevalier © Thiebault Blais / Serre Chevalier Vallée Briançon

Het hele skigebied Serre Chevalier telt 81 pisten. De meeste pistes van Serre Chevalier liggen op het noordoosten, alleen in skigebied Briançon liggen ze op het zuidwesten. Tel daarbij op dat het skigebied ook nog eens heel sneeuwzeker is én 300 dagen per jaar zon heeft, en je snapt waarom Nederlanders in aantal de twee groep buitenlandse wintersporters zijn die er de verre reis voor over hebben om in skigebied Briançon of in de rest van skigebied Serre Chevalier te gaan skiën. Dat betekent overigens niet dat je in Briançon of de andere dorpen struikelt over de Nederlanders. Het is wat dat betreft zeker geen Oostenrijk.

Aanbiedingen voor wintersport hotels en appartementen in Briançon

Vanuit het oude centrum van Briançon zie je de lange, rode dalafdaling van grote afstand tussen de bomen liggen. Die dalafdaling komt uit in het nieuwe gedeelte van Briançon. Dat gedeelte van de Briançon is net wat minder aantrekkelijk dan de oude stad, maar ligt wel een stuk dichter bij de pistes en de gondel. Hier vind je ook de meeste wintersport hotels en appartementen. Bekijk aanbiedingen voor wintersportvakanties in skigebied Briançon bij Booking.com en Sunweb. Ook Travelski heeft regelmatig aanbiedingen voor wintersportvakanties in Briançon.

Zoals gezegd is Briançon een grote stad. Let er bij het boeken van je hotel of appartement in Briançon dus even op dat je niet te ver van de gondel zit. Boek ook alvast je skiles in Briançon. Boeken kan gewoon in het Nederlands. Dat scheelt veel tijd en gedoe ter plaatse.

De pistes in skigebied Briançon

Vanuit het nieuwe gedeelte van Briançon brengt de 12-persoons Prorel-1-gondel je in 4,5 minuten naar het Pralong-gebied op 1650 meter. Hier heb je een paar opties. Beginners kunnen hier terecht op een apart gedeelte, de Pitchounet. Hier zijn twee sleepliften. Met je beginnerspas kun je een keer naar boven en beneden met de Prorel-gondel en je mag onbeperkt in de Pitchounet-sleeplift. Verder zijn hier nog wat restaurants, de rodelbaan en je kunt hier wandelen. Bekijk de interactieve pistenkaart van skigebied Briançon.

Gevorderde skiërs kunnen hier beginnen aan de rode dalafdaling die naar vestingbouwer Vauban vernoemd is. Maar de meeste wintersporters zullen hier verder omhoog gaan met de Prorel-2-gondel die je naar het bergstation op 2343 meter hoogte brengt, op de flanken van de Prorel. Wil je helemaal naar de top van de 2404 meter hoge Col du Prorel, dan moet je even een makkelijke groene piste af en met de stoeltjeslift Rocher Blanc naar boven. Via een groene of blauwe piste kun je weer naar beneden. Bovenaan de lift ligt ook de funny cross.

Op de Prorel, de huisberg van Briançon, staan twee windmolentjes. Die wekken duurzame energie op waarmee de skiliften worden aangedreven. © Thibaut Durand
Op de Prorel, de huisberg van Briançon, staan twee windmolentjes. Die wekken duurzame energie op waarmee de skiliften worden aangedreven. © Thibaut Durand / OT Serre Chevalier Vallée Briançon

Op de Prorel staan ook twee windmolentjes. Die zorgen er samen met zonnepanelen en waterkracht voor dat het hele skigebied Serre Chevalier in 2023 dertig procent van z’n energie duurzaam opwekt.

Rode pistes in Briançon

De makkelijkste pistes van skigebied Briançon liggen dus op het bovenste deel van het skigebied. Zodra je lager dan de overstap van de Prorel 1 naar de Prorel 2 komt, moet je dus een rode piste kunnen skiën. Vanaf het dalstation van de Prorel 2 zul je toch echt van een rode dalafdaling naar beneden moeten om terug te komen in het dal. Of je moet met de gondel naar beneden.

Van Briançon skiën naar de andere skigebieden in Serre Chevalier

In het skigebied van Serre Chevalier zijn twee picknickplaatsen ingericht: op de Prorel in skigebied Briançon en in Villeneuve. © Serre Chevalier Vallée Briançon / Laura Peythieu
In het skigebied van Serre Chevalier zijn twee picknickplaatsen ingericht: op de Prorel in skigebied Briançon en in Villeneuve. © Serre Chevalier Vallée Briançon / Laura Peythieu

Vanaf de Col du Prorel kun je ook skiën naar de andere dorpen in Serre Chevalier waar skigebied Briançon op is aangesloten. Je kunt via de rode Saludes, de blauwe Myrtilles of de zwarte Cabane du Berger naar het skigebied van Chantemerle skiën. Daar heb je dan weer aansluiting op de pistes van Villeneuve en Le Monêtier les Bains.

In dat laatste deelgebied van Serre Chevalier liggen de hoogste en meest uitdagende pistes van het hele skigebied. Om vanuit Le Monetier Les Bains weer terug te skiën naar Briançon moet je wel behoorlijk door skiën en af en toe een paar lange stoeltjesliften nemen, maar het is zeker een mooie tocht. Sowieso telt het hele skigebied veel prettig lange en gevarieerde afdalingen

Dat komt onder meer doordat veel pistes in Serre Chevalier tussen de lariksbossen liggen. En het mooie van die lariksen is dat ze in de winter helemaal kaal zijn. Daardoor valt de sneeuw ook tussen de bomen en kun je dus niet alleen op bospistes, maar ook tussen de bomen door skiën.

Wat kun je verder doen in skigebied Briançon?

In Briançon kun je een skivakantie combineren met een stedentrip. Ga je met een partner op vakantie die niet skiet, dan kan hij of zij zich in de stad vermaken terwijl jij geniet van de pistes van Briançon. Ga in elk geval lekker rondslenteren in de oude vestingstad. Die vestingwerken die in de 17e door de Franse bouwmeester Vauban in opdracht van zijn broodheer koning Lodewijk de Veertiende zijn gebouwd. Dankzij die vestingwerken staat Briançon op de Unesco Werelderfgoedlijst. Twee enorme fietsen herinneren je er aan dat Briançon regelmatig een etappeplaats in de Tour de France is. Dat is trouwens ook het geval in 2022.

Skigebied Briançon is wintersportbestemming en stedentrip ineen. Door de oude stad, die rijk is aan cultureel erfgoed, loopt nog een beekje, de Gargouille. © WintersportFrankrijkGids.nl
Skigebied Briançon is wintersportbestemming en stedentrip ineen. Door de oude stad, die rijk is aan cultureel erfgoed, loopt nog een beekje, de Gargouille. © WintersportFrankrijkGids.nl

Briançon heeft een rijk verleden en was al in de Romeinse tijd een belangrijk knooppunt. De stad dankt haar naam aan de Brigiani, een Keltisch-Ligurisch volk dat hier al in de IJzertijd leefde. De oude stad heeft nog een middeleeuws stratenplan. De Grande Rue is de belangrijkste straat van de oude stad. Hier vind je leuke winkeltjes en wat bars en restaurants. Door het midden van de straat loopt nog steeds een beekje, de Gargouille. Op het Place d’Armes, staat een voormalige gevangenis die gebouwd is ten tijde van Lodewijk de Veertiende, de Zonnekoning. Tegenwoordig zit hier het Museum voor Moderne kunst.

Als je de dalafdaling naar Briancon neemt, zie je de hooggelegen vesting en de oude stad prachtig liggen. Briançon is met een ligging op 1330 meter boven de zeespiegel de hoogst gelegen stad van Frankrijk. En omdat het een stad is met meer dan elfduizend inwoners, is hier ook genoeg te beleven naast het skiën. Je vindt er bijvoorbeeld bars, leuke restaurants, winkels en een casino.

IJsklimmen in Briançon

De sneeuw geeft de straten in het oude centrum van Briançon een bijzondere sfeer. © Mimi Faure Brac / Serre Chevalier Vallée Briançon
De sneeuw geeft de straten in het oude centrum van Briançon een bijzondere sfeer. © Mimi Faure Brac / Serre Chevalier Vallée Briançon

Verder kun je in Briançon gaan parapenten, sneeuwschoenwandelen, maar ook een wandeling onder de sterren maken. Nieuw in 2023-2024 is de klimhal Bloc 027. Die is gevestigd in de oude legeronderkomens in Briançon. In het La Schappe-park in het hart van Briançon, kan iedereen vanaf 10 jaar leren ijsklimmen.

Voor wellness kun je terecht in Alpsquash en in het plaatselijke Centre Aquatique. Hier vind je een zwembad- en wellnescomplex. Heren, let even op, want Nederlandse zwemshorts zijn in Franse zwembaden taboe. Schaatsen kan op de overdekte ijsbaan in het Parc des Sports. En in het Centre Commercial Grande Boucle zit een bowling. Ook kun je in Briançon naar de bioscoop of naar een Escape-room, al moet je in beide gevallen behoorlijk goed Frans kunnen spreken. Voor vragen over activiteiten in Briançon kun je natuurlijk altijd even binnenlopen bij het Office de Tourisme.

Hoe kom je in Briançon?

De kortste route van Utrecht naar Briançon is nog altijd een dikke 1112 kilometer en loopt via Brussel, Charleroi, Reims, Dijon en Lyon naar Grenoble. Vanaf Grenoble gaat de A480 over in de N85 die vanaf Vizille over gaat in de D1091. Die blijf je helemaal volgen totdat je in Serre Chevalier en skigebied Briançon bent. Informeer voor je vertrekt wel even of de pas over de Col de la Lautaret open is.

Het is veel relaxter om met de trein naar Briançon te gaan. De stad heeft een groot station, waar ook de treinen uit Parijs stoppen. Bekijk tijden en prijzen op de site van NS International.

Met het vliegtuig naar Briançon is ook een optie. Je kunt het beste vliegen naar Turijn. Dat ligt weliswaar in Italië, maar dan ben je met een uur tot anderhalf uur in Briançon. Vanaf het vliegveld van Turijn rijden een aantal keren per dag bussen naar Briançon.

Vliegen naar vliegvelden in Frankrijk, zoals Lyon, Grenoble en Genève is daarentegen weer goedkoper, althans wat betreft de ticketprijs. Want met aansluitend vervoer ben je zo’n 3 uur onderweg vanaf Lyon en Genève en ook dat kost geld. Vergelijk ticketprijzen op Tix.nl.

Vergelijk skigebied Briançon met andere skigebieden in Frankrijk.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.