Shadow

Skiën in Courchevel: wintersport tussen de sterren

Courchevel in Les Tois Vallées heeft de naam een duur skigebied te zijn. Ten dele is dat waar, maar je kunt ook heel betaalbaar skiën in Courchevel. Hoe lager het Courchevel-dorp waar je zit, hoe betaalbaarder het wordt. Zelfs eten bij een van de 8 restaurants met een Michelin-ster in Courchevel kan al voor een paar tientjes. Beginners kunnen zelfs gratis skiën in Courchevel.

Skiën in Courchevel met uitzicht op de Dent du Villard in het Parc National de la Vanoise. © Courchevel Tourisme / Patrick Pachod
Skiën in Courchevel met uitzicht op de Dent du Villard in het Parc National de la Vanoise. © Courchevel Tourisme / Patrick Pachod

Courchevel, gelegen in bovenste deel van de Tarantaise-vallei, was in 1946 het eerste Franse skidorp dat op de tekentafel was ontworpen. Het skigebied Courchevel bestaat uit zes dorpen: Courchevel-Le Praz op 1300 meter, La Tania op 1400 meter, Courchevel-Village op 1550 meter, Courchevel-Moriond op 1650 meter en Courchevel 1850. Ook Saint Bon op 1100 meter hoort bij Courchevel. Saint Bon is het enige oude, authentieke dorp in Courchevel. Het is via een rode piste verbonden met het grote skigebied van Courchevel, maar er is geen skilift.

Appartementen en hotel aanbiedingen Courchevel

Vanwege het grote aantal 4- en 5* hotels staat Courchevel te boek als een luxe wintersportbestemming, maar er zijn ook goedkopere chalets, hotels en appartementen te boeken. Veel luxe appartementen in Courchevel hebben een zwembad of een wellness. Chalet.nl heeft appartementen en chalets in Courchevel 1850, Courchevel 1650 en La Tania met zwembad en sauna.

Travelski heeft veel aanbiedingen voor hotels en appartementen in Courchevel 1850, Courchevel 1650 en Courchevel 1550. Pierre et Vacances heeft in Résidence Le Moriond heel betaalbare appartementen in het centrum van Courchevel 1650. en twee résidences met appartementen in Courchevel 1850. Het gaat om Chalets du Forum, met 4 sterren appartementen waar je ook je hond mee mag nemen op wintersport, en de iets eenvoudiger Résidence Les Écrins. Hier kun je studio’s voor 4 personen boeken. Bekijk de aanbiedingen bij Snowtrex voor betaalbare studio’s en appartementen van 3 tot 8 personen in Courchevel.

En uiteraard kun je ook bij Booking last minute aanbiedingen in Courchevel vinden. Summit Travel heeft op het moment van schrijven alleen aanbiedingen voor chalets in La Tania.

Bekijk ook onderstaande hotels en appartementen in Courchevel:

Lees ook alles over de coronaregels in de Franse skigebieden.

Skiën in Courchevel in Les Trois Vallées

Net als Méribel, Les Menuires en Val Thorens maakt Courchevel deel uit van het immense skigebied Les Trois Vallées. Dat skigebied telt 600 kilometer aan aaneengesloten pisten., dus hier kun je tijdens je skivakantie wel uit de voeten.

Met afstand de meeste Nederlanders die naar Les Trois Vallées gaan, kiezen voor een wintersport in Val Thorens. In skigebied Courchevel, dat helemaal aan de andere kant van Les Trois Vallées ligt, zul je daarentegen weinig Nederlanders aantreffen. Naast Fransen gaan vooral Engelsen en ook Russen skiën in Courchevel.

Skiën in Courchevel tussen de rijkaards en de sterren-restaurants

Die beperkte interesse van Nederlanders voor een skivakantie in Courchevel heeft wellicht te maken met het dure imago dat Courchevel heeft. Zoals elk vooroordeel is dat imago deels terecht en deels niet. Ja, skigebied Courchevel telt 8 Michelin-restaurants die samen 14 sterren bezitten. Onder hen ook de Nederlandse chef Pieter Riedijk, die hier in Restaurant Le Montgomerie in 5* Hotel K2 Altitude de sterren van de hemel kookt. Zijn restaurant heeft al sinds 2009 een Michelin-ster. En ja, in het hoogstgelegen dorp, Courchevel 1850, moet je niet vreemd opkijken als rijke Russen of filmsterren zich met een helikopter laten invliegen. In Courchevel 1850 vind je ook de meeste 5 sterren-hotels.

Courchevel - La Tania ligt heel knus in het bos. Naast enige appartementencomplexen tref je in La Tania vooral chalets tussen de bomen aan © Courchevel Tourisme.
Courchevel – La Tania ligt heel knus in het bos. Naast enige appartementencomplexen tref je in La Tania vooral chalets tussen de bomen aan © Courchevel Tourisme.

Maar hoe lager je komt, hoe ‘gewoner’ en betaalbaarder skiën in Courchevel wordt. La Tania bijvoorbeeld, dat als journalisten- en atletenonderkomen gebouwd werd voor de Olympische Spelen van Albertville, behoort ook tot de gemeente Courchevel. La Tania en Courchevel-Le Praz 1300 zijn echt knusse dorpjes, waarbij je in La Tania veel chalets in een bosrijke omgeving aantreft. Dit is een prima bestemming als je voor je familie wintersportvakantie in skigebied Courchevel op zoek bent naar een catered chalet of een chalet aan de piste.

Gratis skiën in Courchevel bij 6 liften voor beginners

Bovendien zijn er ook activiteiten in Courchevel die helemaal niets kosten. Beginners kunnen in skigebied Courchevel gratis gebruik maken van 9 beginnersliften. Die zijn te vinden bij de zogeheten Zen-zones: speciale, afgezette pistes voor beginners. Kinderen onder de 5 krijgen een gratis skipas, net als 75-plussers. Courchevel heeft 12 langlaufloipen waar je gratis gebruik van kunt maken. Dat geldt ook voor de 5 routes voor skitouring. En ook met de familieskipas kun je een skivakantie in Courchevel betaalbaar houden.

In Courchevel 1850 tref je veel 4- en 5 sterren appartementen, hotels en chalets aan. Hoe lager het dorp, hoe betaalbaarder. © Courchevel Tourisme / David André.
In Courchevel 1850 tref je veel 4- en 5 sterren appartementen, hotels en chalets aan. Hoe lager het dorp, hoe betaalbaarder. © Courchevel Tourisme / David André.

De echte sterren van Courchevel: de pistes, de liften en het landschap

Maar het zijn niet de filmsterren en de 14 Michelin-sterren die van skigebied Courchevel een topskigebied maken. Dat zijn natuurlijk de skipisten, de skiliften en vooral het landschap in Courchevel. Om met dat eerste te beginnen: In skigebied Courchevel kun je snowboarden en skiën op 102 skipisten. Daarmee telt Courchevel ongeveer een derde van 339 skipisten in Les Trois Vallées. Bij vrijwel alle hotels, chalets en appartementen in Courchevel kun je skiën tot de voordeur. Courchevel is dan ook een echt ski-in-ski-out gebied. Bekijk hier in 3D welke skipisten en liften open zijn.

Nieuwe WK-piste: L’Eclipse

Sinds de winter van 2020-2021 telt Courchevel nog een hele bijzondere skipiste: L’Eclipse. Deze technisch uitdagende, zwarte piste is ontworpen door Bruno Tuaire, directeur van de Courchevel Sports Club, en Hannes Trinkl, de baas van de skifederatie FIS. De Eclipse-piste begint op 2300 meter hoogte waar de Bouc Blanc-lift, de Chenus-lift en de Coqs-lift eindigen. De finish ligt op 1290 meter, net boven Courchevel-Le Praz.

In 2023 wordt het FIS Wereldkampioenschap skiën in Courchevel en Méribel gehouden. Dan hoopt Courchevel dat de 3,3 kilometer lange racepiste L’Eclipse, die vanaf deze winter geopend is, tot het zelfde roemruchte rijtje gaat behoren als bijvoorbeeld de Streif in Kitzbühel. In elk geval behoort L’Eclipse samen met Le Grand Couloir tot de meest uitdagende pistes van skigebied Les Trois Vallées.

Vanaf de winter van 2020-2021 kan elke wintersporter zich in Courchevel even een ski-ster wanen in het Émile-Allais skistadion. Hier kun je je afdaling laten timen én laten filmen door 14 camera’s langs het parcours. Die film kun je naderhand terugkijken en delen via de Website van de Club des Sports van Courchevel.

De skipisten in Courchevel

Wie zichzelf niet rekent tot de ski-sterren van het Fis-circuit kan in Courchevel skiën op 18 groene beginnerspisten, 40 blauwe pisten, 32 middelzware rode pisten en 12 zwarte pisten. De meeste pisten liggen boven de 1600 meter al kun je rond Courchevel-La Tania, Le Praz en Courchevel Village ook leuke pistes door het bos vinden. Het hoogste punt, de top van de Saulire, ligt op 2740 meter. Dat maakt Courchevel tot een sneeuwzeker skigebied. Skiën in Courchevel kan daardoor van begin december tot eind april. Bekijk de pistenkaart van Courchevel.

Nederlandstalige skiles in Courchevel

Leren skiën in Courchevel kan bij een van de ESF-skischolen. De ESF-skischool in Courchevel 1850 is met 500 skileraren de grootste skischool van Frankrijk. Grote kans dus dat je in Courchevel ook skiles in het Nederlands kunt volgen.

Skipassen in Courchevel

Ga je skiën in Courchevel en wil je echt alles uit je skivakantie halen? Dan koop je natuurlijk een skipas voor het hele skigebied Les Trois Vallées. Maar die is er in verschillende varianten, waardoor je soms ook al met 2 personen korting krijgt. Beginners, kinderen en mensen die alleen willen skiën in Courchevel en niet in de andere van de drie valleien, kunnen een skipas voor alleen Courchevel kopen. Families met 2 ouders en 2 kinderen zijn goedkoper uit met de Family pas. Die is geldig in de hele Trois Vallées. Bekijk alle prijzen van skipassen plus aanbiedingen en kortingen op de Engelstalige website van Skicourchevel.com. En lees meer over wintersport met kinderen in Frankrijk.

Wat kun je behalve skiën in Courchevel nog meer doen?

Behalve skiën kun je in Courchevel nog heel veel andere activiteiten doen. Bij de ESF-Montagne Academy in Courchevel 1850 kun je onder leiding van skileraren en berggidsen je off-piste techniek verbeteren, gaan skitoeren of het hooggebergte ontdekken. Zo kun je een bergwandeling maken door de Avals-vallei of boven op een berg onder het genot van een reblochon-kaasfondue op een bergtop de zon onder zien gaan.

Hondensledetochten, ijsduiken en tandemspringen

In skigebied Courchevel kun je ook hele mooie hondesledetochten maken. © Courchevel Tourisme / Pierre Thiaville
In skigebied Courchevel kun je ook hele mooie hondesledetochten maken. © Courchevel Tourisme / Pierre Thiaville

Verder kun je rijden in een arreslee of een hondenslee, maar ook ijsduiken in het op 1300 meter hoogte gelegen meer van Courchevel-Le Praz. Wie van wat meer snelheid houdt, kan gaan rodelen op de rodelbaan van Courchevel-Moriond/Courchevel 1650. Vanaf 5 kilometer hoogte een tandemsprong aan een parachute maken, of gaan helikoptervliegen, het kan allemaal tijdens je skivakantie in Courchevel.

Waterparadijs Aquamotion in Courchevel 1650

Gewoon lekker met het hele gezin naar het Aquamotion zwemparadijs in Courchevel 1650 gaan, kan natuurlijk ook. Het Aquamotion is een van de grootste waterparken in de bergen in Europa. Er is een apart babybad, er zijn glijbanen, een 110 meter lange wildwater rivier, een indoor-surf en een klimwand. Kinderen onder de drie jaar mogen gratis naar binnen.

Pistenbully rijden voor kinderen

En bij Courchevel Aventure kunnen kinderen vanaf 7 jaar al een hondenslee mennen. Kinderen vanaf 6 jaar mogen op een speciaal circuit in een pistenbully rijden.  

Overzicht skiën in Courchevel

  • Skigebied open van 5 december tot 23 april.
  • Aantal skiliften in Courchevel: 55. Er zijn 9 gratis toegankelijke beginnersliften in Courchevel
  • Aantal pisten: 102. Daarvan zijn 18 groene beginnerspisten, 40 makkelijke blauwe pisten, 32 middelzware rode pisten en 12 zwarte pisten. Het hele skigebied Les Trois Vallées telt 600 kilometer skipisten en 339 afdalingen.
  • 15 winterwandelpaden en 9 sneeuwschoenroutes
  • 5 gratis toegankelijke routes voor skitouring.
  • 12 gratis toegankelijke langlaufloipen
  • Rodelbaan: 3 km lange Moriond rodelbaan
  • 8 restaurants hebben samen in totaal 14 Michelin-sterren

Hoe kom je in Courchevel?

Je bent het snelst in Courchevel als je gaat vliegen naar Genève of Lyon. Beide vliegvelden liggen op 2 uur rijden. Bekijk hier de prijzen van vliegtickets naar Genève.

Vanaf Utrecht ben je met de auto ongeveer 1086 kilometer onderweg naar Courchevel. Je rijdt via België en Luxemburg, in Frankrijk via Dijon, Macon en Lyon. Vanaf Lyon, waar in de weekenden nogal eens files staan, ga je via de A43 naar Chambéry en de A430 richting Albertville. Daarna rij je verder via de N90 naar Moutier. Vanaf Moutiers rij je in een half uur via de D117 en D915 naar Courchevel. In Courchevel heb je je auto eigenlijk niet meer nodig, omdat alle dorpen met skiliften of gratis skibussen onderling verbonden zijn.

Met de trein naar Courchevel

Milieuvriendelijker alternatief is de Ski Thalys, die sinds 1 oktober 2023 onder de naam Eurostar Snow rijdt. Die stopt onder meer in Moutiers. Vanaf Moutiers kun je met een bus van Altibus verder naar Courchevel. Maar let op: in de winter van 2020-2021 rijdt de Ski Thalys alleen in de kerstvakantie en de krokusvakantie. Bekijk de vertrektijden en prijzen van treintickets voor de Ski Thalys naar Courchevel.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Dit kan je ook interesseren:  Dit zijn de 23 leukste restaurants in Val Thorens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.