Shadow

Skigebied La Rosière (Espace San Bernardo): familieskigebied met 154 km pisten

Het Franse skigebied La Rosière is onderdeel van skigebied Espace San Bernardo op de grens van Frankrijk en Italië. ’s Ochtends skiën op de relatief makkelijke pisten van La Rosière. Daarna ’s middags heerlijk Italiaans lunchen in La Thuile in het Aostadal, aan de andere kant van de grens en daar nog even wat uitdagende pistes pakken.

Skigebied La Rosière voor beginners en gevorderden

Skigebied La Rosiere © Images & Rêves
Skigebied La Rosiere © Images & Rêves

Skigebied La Rosière ligt net als Les Arcs, Val d’Isère en Val Thorens in de Tarantaise in de Savoie. Net ten zuiden van La Rosière liggen de skigebieden van de Maurienne-vallei. En hoewel het skigebied La Rosière dus vlakbij grote skigebieden als Paradiski, Espace Killy en Les Trois Vallées ligt, hebben veel Nederlandse wintersporters nog nooit van La Rosière gehoord. Dat is jammer, want je kunt zowel als gevorderde wintersporter, maar ook als beginner of met kinderen prima skiën in La Rosière. En nu het skigebied sinds 2019 uitgebreid is met pittige rode pistes op de Mont Valaisan, is het ook wat uitdagender geworden voor ervaren skiërs en snowboarders.

De Fort-stoeltjeslift in skigebied La Rosière © Wintersportfrankrijkgids.nl
De Fort-stoeltjeslift in skigebied La Rosière © Wintersportfrankrijkgids.nl

Toch is het in skigebied La Rosière zelfs in de krokusvakantie niet superdruk, integendeel. Wij verbaasden ons er over dat het zelfs dan nog relatief rustig is. We kwamen ook toen amper wachttijden bij de skiliften tegen. Alleen af en toe bij de Fort-lift stond een rij. Dat had er waarschijnlijk mee te maken dat veel Italianen rond lunchtijd terug gingen naar La Thuile. Bekijk webcams in La Rosière om de drukte, het weer en de pistenstatus te bekijken.

La Rosière: rustig skidorp met ski in ski out appartementen

Die relatieve onbekendheid heeft het grote voordeel dat La Rosière, net als bijvoorbeeld La Clusaz en Le Grand Bornand, nog een wat dorps karakter heeft kunnen. Hoewel La Rosière pas in 1960 als skistation is gesticht en je dus tevergeefs zult zoeken naar een oude dorpskern, is het skidorp overwegend rustig en kleinschalig. Dat komt deels ook doordat de appartementen en hotels niet al te hoog zijn gebouwd. Vrijwel alle voorzieningen te voet of per ski bereikbaar zijn, maar La Rosière is geen autovrij dorp. Tussen de beide delen van La Rosière rijden gratis skibussen.

La Rosière Les Eucherts en La Rosière Centre

Het dorp La Rosière bestaat uit uit twee delen: Les Eucherts, het gedeelte waar je La Rosière via een boog binnenrijdt, en La Rosière Centra. Dat laatste gedeelte ligt iets hoger op de berg en aan het einde van de doodlopende weg. Van het ene deel naar het andere deel loopt een voetpad via het bos en ben je lopend ongeveer 10 minuten onderweg. Maar zoals gezegd kun je ook met de skibus. De bus vanuit Bourg Saint Maurice stopt bij het centrale plein in Les Eucherts.

In het centrum van La Rosière Les Eucherts liggen winkels, horeca, de ijsbaan, de bioscoop en de skischool net achter het sneeuwfront. © Wintersportfrankrijkgids.nl
In het centrum van La Rosière Les Eucherts liggen winkels, horeca, de ijsbaan, de bioscoop en de skischool net achter het sneeuwfront. © Wintersportfrankrijkgids.nl

La Rosière Centre is iets groter en er zijn iets meer voorzieningen. Maar in beide wijken vind je supermarkten, winkels, verschillende skishops voor skiverhuur, horeca, skischolen en een sneeuwfront. Ook kom je vanuit beide dorpswijken net zo snel het skigebied La Rosière in, dus het maakt niet zo heel veel uit waar je zit.

Aanbiedingen hotels, chalets en appartementen in La Rosière boeken

Bij diverse touroperators kun je aanbiedingen voor appartementen en chalets in La Rosière boeken. Je zult daarbij vaak aanbiedingen tegenkomen voor CGH Résidences Les Cimes Blanches dat aan de voet van de pistes ligt, Les Balcons de La Rosière, Résidence Chalet Le Refuge en Chalet-appartementen Lodge Hemera. Die laatste twee residenties bieden viersterren appartementen in La Rosière. Vergelijk aanbiedingen bij onder meer Summit Travel, TUIBelvilla, Travelski, Chalet.nl (heel veel keuze in chalet-appartementen!). Je kunt ook een appartement of hotel in Seez boeken. Dat ligt in het dal, maar een skibus brengt je naar de Ecudets-stoeltjeslift op 1176 meter. Die brengt je vervolgens naar het skigebied van La Rosière.

In La Rosière zijn verschillende winkels voor skiverhuur te vinden. Reserveer je skimateriaal in La Rosière.

Skigebied La Rosière: Espace San Bernardo

Het Franse La Rosière en het Italiaanse La Thuile vormen samen skigebied Espace Bernardo. Via de Kleine Sint Bernardpas ski je van het ene naar het andere dorp. De stoeltjeslift Chardonnet wordt in de winter van 2024 vervangen door een 6-persoons stoeltjeslift. © Wintersportfrankrijkgids.nl
Het Franse La Rosière en het Italiaanse La Thuile vormen samen skigebied Espace Bernardo. Via de Kleine Sint Bernardpas ski je van het ene naar het andere dorp. De stoeltjeslift Chardonnet wordt in de winter van 2024 vervangen door een 6-persoons stoeltjeslift. © Wintersportfrankrijkgids.nl

La Rosière ligt in skigebied Espace San Bernardo dat bestaat uit La Rosière en La Thuile dat net over de grens in Italië ligt. Ook vanuit het lager gelegen Seëz kun je in skigebied La Rosière gaan skiën, maar dan moet je wel elke dag met de auto of de bus de berg op. Seëz ligt namelijk net buiten Bourg Saint Maurice, op pakweg 20 minuten rijden van La Rosière.

Het dorp La Thuile ligt op 1441 meter hoogte in de Valle d’Aosta waartoe ook bijvoorbeeld Pila en Courmayeur behoren. Om daar te komen moet je bij het Fort La Redoute een rode piste aan de achterkant van de berg af. Een blauwe afdaling is er niet. Onderaan deze rode piste kun je door skiën naar een dubbele, lange sleeplift. Die brengt je in twee fases naar het skigebied van La Thuile. Terug ga je via een lange blauwe piste, maar je kunt ook deels offpiste gaan. Hou er wel rekening mee dat je hier in het hooggebergte zit. Met de Chardonnet-stoeltjeslift kun je weer terug naar Fort.

De Chardonnet lift wordt in december 2026 vervangen door een 6-persoonsstoeltjeslift. Hou er wel rekening mee dat je op tijd bij deze cruciale verbindingslift bent. Als je te laat bent, kan het je zo maar 300 euro per persoon kosten om terug te komen.

Skien in La Rosière betekent dus skiën op de grens van Frankrijk en Italië, maar ook dat je het beste van twee werelden hebt. Het skigebied van La Rosière is wat makkelijker en heeft wat meer open hellingen, maar ’s middags kun je profiteren van de Italiaanse gastronomie in het Italiaanse deel van skigebied Espace San Bernardo. Daar zijn ook de pistes wat uitdagender en liggen ze meer tussen de bossen.

Pistenkaart Espace San Bernardo

Via de filters links in de inzet van deze interactieve pistenkaart van Espace San Bernardo kun je zelf aanvinken of je status van skiliften, pisten en webcams wilt weergeven. Klik op het icoon rechtsboven in deze pistenkaart van La Rosière om naar een grotere versie te gaan.

Of bekijk een grotere versie van de pistenkaart van Espace San Bernardo.

De skipisten in La Rosière

Vanaf het uitzichtpunt bij Le Fort de la Redoute heb je een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. © Wintersportfrankrijkgids.nl
Vanaf het uitzichtpunt bij Le Fort de la Redoute heb je een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Het skigebied La Rosière / Espace San Bernardo telt 154 kilometer skipisten. Daarmee is La Rosière qua grootte het 13e skigebied van Frankrijk. La Rosière zelf ligt op 1850 meter hoogte. Doordat 80 procent van de liften op 1850 meter of hoger ligt, is La Rosière een skigebied dat tot laat in het seizoen behoorlijk sneeuwzeker is. Sterker nog, La Rosière staat elk jaar in de top tien van Franse skigebieden met de meeste sneeuwval. De sneeuwcondities zijn soms in maart en april beter dan in januari. Dat maakt skigebied La Rosière ook een uitstekende bestemming om te gaan skiën in de lente.

Vanuit La Rosière, dat op een zuidelijk gelegen zonneplateau tegenover Les Arcs ligt, heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de vallei van de Haute Tarantaise. Skiën tot aan de deur van je chalet of appartement is vaak mogelijk, maar niet altijd. Let daar dus even op bij het boeken. Aan de Italiaanse kant hebben de skipisten juist een noordelijke ligging en hier vind je dan ook de meeste poederpistes.

Groene oefenpiste en terugkeerpiste bij Les Eucherts. Via deze piste zijn sommige appartementen in La Rosière op ski's bereikbaar. © Wintersportfrankrijkgids.nl
Groene oefenpiste en terugkeerpiste bij Les Eucherts. Via deze piste zijn sommige appartementen in La Rosière op ski’s bereikbaar. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Het skigebied van La Rosière is werkelijk ideaal voor vrijwel elk type skiër. Het dorp ligt op een balkonachtig zonneplateau. Onderaan lopen de pistes vrij vlak, waardoor er op de lager gelegen hellingen veel groene beginnerspisten en makkelijke blauwe pistes zijn. La Rosière is dan ook een heel fijn skigebied als je als beginner of met kleine kinderen gaat skiën. Bij La Rosière Centre liggen wat meer groene beginnerspisten dan bij Les Eucherts, hoewel ook daar een apart kinderland is.

Hogerop worden de pistes meer rood, hoewel er ook vaak een blauwe parallel-piste te vinden is. De rode Blanchot-piste is in dit gedeelte van skigebied La Rosière een van onze favoriete pistes: hij is lekker lang, lekker breed, gevarieerd en doorgaans erg rustig. Om terug te skiën naar La Rosière kun je vrijwel altijd kiezen uit blauwe of rode dalafdalingen. Naar Les Eucherts lopen zowel blauwe dalpistes als een blauwe skiweg, die eind van de dag druk kan zijn.

Skiën in La Rosière

Beginners kunnen in La Rosière Les Eucherts’s ochtends met de lopende band of met de langzame Dahu-stoeltjeslift een stuk naar boven. Gevorderden pakken meteen de stoeltjeslift Les Eucherts, of als je in Centre zit, de Roches Noir. Die laatste lift brengt je in een keer naar de Roc Noir op 2330 meter hoogte. Als je in Les Eucherts begint, moet je vanaf het bergstation van de Eucherts-lift nog even via een blauwe of rode piste naar de stoeltjeslift Plan du Repos skiën. Die brengt je dan ook naar de Roc Noir. Hier kun je echt alle kanten op.

Mont Valaisan is een betrekkelijk nieuw gedeelte in skigebied La Rosière waar veel mooie rode pistes en freeride mogelijkheden te vinden zijn. © Wintersportfrankrijkgids.nl
Mont Valaisan is een betrekkelijk nieuw gedeelte in skigebied La Rosière waar veel mooie rode pistes en freeride mogelijkheden te vinden zijn. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Vanaf de Roc Noir kun je via de rode Elan-piste of de blauwe Belette-afdaling richting de Fort-stoeltjeslift skiën. Die brengt je dan naar 2390 meter hoogte. Op het plateau naast het fort heb je een prachtig uitzichtpunt met mooi zicht op de Mont Blanc, die hemelsbreed maar een paar kilometer verderop ligt. Vanaf dit punt kun je ook door skiën naar La Thuile of via verschillende rode pistes naar het dalstation van de Moulins-stoeltjeslift. Die brengt je naar de freeride-zone op de Mont Valaisan, waar ook prachtige rode pistes liggen.

De skipistes van La Rosière zijn doorgaans iets makkelijker, terwijl die aan de Italiaanse kant meer uitdaging bieden.

Meer uitdaging voor gevorderde skiërs

La Rosière had altijd een beetje het imago een skigebied voor kinderen en beginners te zijn. Maar daar is sinds de winter van 2018-2019 met de opening van de stoeltjesliften Moulins en Mont Valaisan verandering in gekomen. Dankzij die twee stoeltjesliften is een groot off-piste skigebied richting La Thuile bereikbaar geworden. Hier zijn ook een paar lange, dieprode pistes aangelegd. Nog mooier is dat het skigebied er een nieuw hoogste punt bij: de Mont Valaisan op 2800 meter mét uitzicht op de Mont Blanc.

De hoogste skipistes van La Rosière liggen op de Mont Valaisan. © Wintersportfrankrijkgids.nl
De hoogste skipistes van La Rosière liggen op de Mont Valaisan. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Over uitdagingen gesproken: in La Rosière werd in januari 2024 de Roc Noir gehouden. Dat is een skitour-wedstrijd voor amateurs en professionals, die ‘s nachts gehouden wordt. De toer verloopt van de Ecudets-parkeerplaats tot de Roches Noires-stoeltjeslift. Sowieso viel het ons op dat er in La Rosière veel toerskiërs zijn.

Praktische informatie over skigebied La Rosière

 • Hoogte skigebied La Rosière: 1200 – 2800 meter
 • Skigebied open: medio december – eind april.
 • Aantal pisten: 154 km.
 • Aantal pisten: 8 groene, 25 blauwe, 35 rode pisten en 14 zwarte pisten.
 • Skiliften in La Rosière: 37
 • Skischolen in La Rosière: 2
 • Langlaufen: 10 km (drie loipen)
 • Snowparks en Snowzones: 5 (Snowpark du Lièvre Blanc, Snowpark de la Poletta, Bordercross du Fort, Big Air Bag, Snow cross des Zittieux)
 • Aantal beginnerszones: 2
 • Wandelpaden: 27 km, waarvan 12 km geprepareerd is.

Skiën met kinderen in La Rosière

La Rosière Centre met uiterst recht een groot oefengebied voor beginners en kinderen. © Wintersportfrankrijkgids.nl
La Rosière Centre met uiterst recht een groot oefengebied voor beginners en kinderen. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Net als bijvoorbeeld Les Gets, Morzine en Chatel beschikt La Rosière over het officiële Famille Plus Label. Dat betekent dat het om een kindvriendelijk skigebied gaat waar ook in het dorp zelf en de hotels veel rekening gehouden wordt met kinderen. Kinderen skiën gratis tot ze vijf jaar zijn. Er is een kinderopvang voor kinderen van achttien maanden tot 13 jaar. En in diverse appartementencomplexen, onder meer Les Cimes Blanches is zelfs kinderwellness aanwezig voor kinderen vanaf zes jaar.

Ook is er in het skiseizoen 2014 – 2015 een speelzone in het bos aangelegd. En het Snowpark du Lièvre Blanc is speciaal voor kinderen en beginnende freestylers aangelegd. Kinderopvang in La Rosiere is te boeken bij Le Club des Galopins dat onderdeel uitmaakt van de ESF-skischool. Lees meer over skivakanties met kinderen in Frankrijk.

Wat kun je in La Rosière doen na het skiën?


La Rosière trekt vooral families met kinderen en rustzoekers en dat betekent dat de après-ski beperkt is. Je kunt er rodelen, bowlen, parapenten, hondensleden rijden, snowbiken, snowkiten op de Col du Petit Saint-Bernard en je achter een paard op ski’s laten voorttrekken (ski-joering). Ook kun je er naar de bioscoop en introductielessen ijshockey krijgen. Elke donderdagavond kun je je slalomkwaliteiten testen tijdens La San Bernardo. Zwemmen of naar de wellness in La Rosiere kan bij diverse hotels die hun zwembad of sauna voor het publiek geopend hebben.

Verder kun je gaan rodelen op de Xtreme-rodelbaan, een rodelbaan op rails die het hele jaar door open is. Je bepaalt zelf je snelheid dus deze activiteit kun je ook met kleine kinderen doen. Of ga paintballen of lasergamen in het bos. In Les Eucherts kun je schaatsen op een overdekte ijsbaan en naar de bioscoop.

De lagere pistes in La Rosière, zoals hier tussen de Dahu- en de Eucherts-stoeltjeslift, zijn prima geschikt voor beginners. De rode pistes liggen wat hogerop en meer richting de Plan des Repos, de Fort en de Mont Valaisain-liften. © Wintersportfrankrijkgids.nl
De lagere pistes in La Rosière, zoals hier tussen de Dahu- en de Eucherts-stoeltjeslift, zijn prima geschikt voor beginners. De rode pistes liggen wat hogerop en meer richting de Plan des Repos, de Fort en de Mont Valaisain-liften. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Wil je toch nog van de pistes af? Dan kun je op een Yooner (een zitski), een slee of een snake-gliss (een groep sleetjes die als een slang over de piste gaan) de helling af. Reserveren kan bij de skischolen ESF en Evolution 2. Liever iets binnen doen? Bowlen kan bij bar-restaurant Le Flocon.

Wandelliefhebbers kunnen in La Rosière wandelen in de bossen, maar ook in het skigebied tussen de pistes door. Sommige pistenrestaurants, zoals Paradis bij de golfbaan, zijn ook voor voetgangers prima te bereiken. Handig als je met een groep bent, waarvan niet iedereen skiet.

Restaurants in La Rosière

La Rosière heeft behoorlijk wat restaurants op de pistes en in het dorp waar je prima kunt eten. Maar overdag kun je ook gaan eten in La Thuile. Daar kun je genieten van de Italiaanse keuken én de pistenrestaurants zijn er, voor dezelfde gerechten, een flink stuk goedkoper dan aan de Franse kant.

Wat zijn leuke restaurants in La Rosière?

 • L’Antigel: luxe, groot pistenrestaurant aan de dalpiste naar La Rosière Centre met een uitstekende kaart, maar rekent flinke prijzen. Reserveren is niettemin aan te bevelen. ‘s Middags is er vaak live-muziek.
 • La Traversette: gezellig pistenrestaurant naast de Fort-stoeltjeslift met prima eten voor een redelijke prijs. Pizza’s en burgers.
 • Paradis: pistenrestaurant met een kleine kaart op de golfbaan van La Rosière, net boven de in 2021 geopende Club Med. Een uitstekende plek om aan het einde van de dag in de ondergaande zon te genieten van een warme chocolademelk of iets sterkers. Ook bereikbaar voor voetgangers.
 • L’Ancolie: familiehotel in Les Eucherts met Savoyaards restaurant. Dé stop voor een kaasfondue.
 • Le Boréal: restaurant in La Rosière Centre met een mix van wereldgerechten en lokale specialiteiten.
 • Via Ferrata: bar, restaurant en nachtclub in één in La Rosière Les Eucherts
 • L’Accroche Coeur: hotel-restaurant in Les Eucherts. Prima bediening, prettige sfeer, uitstekende kaart met oa Savoyaardse gerechten en vriendelijk geprijsd.
 • De igloo Bar onderaan bij de Eucherts-lift: après-ski hangout.

Skipassen in La Rosière

In La Rosiere en Espace San Bernardo zijn diverse soorten skipassen te koop. Er zijn dagkaarten, meerdaagse kaarten, halve dagkaarten, maar ook 4-uren kaarten te koop. Wil je alleen in La Rosiere skien en niet aan de Italiaanse kant van Espace San Bernardo, dan kun je een 4-uren pas, een dagpas voor La Rosiere of een twee- of drie-opeenvolgende dagen skipas nemen. Kinderen onder de vijf jaar skiën gratis met zo’n skipas.

Voor de gewone skipas in Espace San Bernardo krijgen kinderen in diverse leeftijdsgroepen en senioren van 64 tot 75 en 75 jaar en ouder diverse leeftijdskortingen. Voor beginners zijn er vier gratis sleepliften: het rollend tapijt Tapis des Lutins, de Clarines I, Dahu en de Manessier. Families bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen zijn voordelig uit met een familieskipas.

Niet-skiërs kunnen de Carte Blanche kopen. Daarmee mogen ze in de skiliften, naar de ijsbaan in Les Eucherts, naar de bioscoop, kunnen ze een X’trème sledetocht maken en krijgen ze een introductie in paintball of lasergamen. Er is ook een goedkopere voetgangerspas waarmee wandelaars met 5 skiliften mee kunnen.

Bekijk alle skipasprijzen.

Per auto, trein of vliegtuig naar La Rosière

Met de auto neem je de A43 naar Albertville. Pak dan de RN 90 naar Bourg Saint-Maurice en dan de RD 1090 voor de resterende 23 kilometer naar skigebied La Rosière.

Met de trein naar La Rosière? Koop dan treintickets voor de Ski Thalys naar Bourg Saint-Maurice. Overigens heet de Ski-Thalys tegenwoordig Eurostar Snow. Met de Eurstar Snow reis je op zaterdag vanuit Nederland en België rechtstreeks naar het eindpunt in Bourg Saint Maurice. Je hoeft dus niet in Parijs over te stappen. Je komt eind van de middag aan en kunt dan met een bus in 45 minuten naar La Rosière rijden. Die kost maar een paar euro. Het busstation ligt naast het treinstation. Een bus naar La Rosière reserveren kan via de site van Altibus.

Als de Eurstar Snow volgeboekt is of je wilt op een andere dag dan zaterdag reizen, dan kun je met de gewone Eurostar naar Parijs. Dan moet je wel overstappen. Vanaf Paris Gare de Lyon vertrekt een TGV die rechtstreeks naar Chambéry rijdt. Daar stap je over op een regionale trein naar Bourg Saint Maurice. Die regionale trein vertrekt vanaf hetzelfde perron, dus je hoeft niet al te veel met je spullen te slepen. Lees meer over reizen met de trein naar de Franse skigebieden.

Vliegen vanuit Nederland naar La Rosière kan via het vliegveld van Genève (215 km van La Rosière). Vanuit Genève moet je dan met een taxi naar La Rosière (reken op zeker 2 uur reistijd) of met de trein via Chambéry naar Bourg Saint Maurice.

Vergelijk skigebied La Rosière met andere skigebieden in Frankrijk. Meer informatie over skigebied La Rosière vind je op de website van het verkeersbureau van La Rosière.

Wat is het weer en welke pistes zijn geopend in La Rosière?

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Dit kan je ook interesseren:  Chalet-appartement CGH Lodge Hemera 4* appartementen met zwembad en wellness in La Rosière