Shadow

Op wintersport in Chantemerle in skigebied Serre Chevalier: 80 jaar wintersportplezier in de zuidelijke Franse Alpen

Chantemerle is een van de vier deelskigebieden in het 250 kilometer grote skigebied Serre Chevalier. Chantemerle is helemaal op wintersporters ingesteld, met een plein met wat kroegjes en de skiverhuur rondom de dallift.

De blauwe Vallons-piste in Chantemerle © Christophe Pallot - Agence Zoom / Office de Tourisme Serre Chevalier Vallée Briançon
De blauwe Vallons-piste in Chantemerle © Christophe Pallot – Agence Zoom / Office de Tourisme Serre Chevalier Vallée Briançon

Het is de pech die elke pr-medewerker in een wintersportgebied wel eens overkomt. Ga je er prat op dat jouw skigebied, in dit geval Serre Chevalier, gemiddeld 300 dagen per jaar de zon schijnt, is het net 3 dagen dik bewolkt als je een groep Nederlandse journalisten en bloggers op bezoek krijgt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat overigens in de hele Alpen het geval was en dat een dag na ons vertrek uit Chantemerle de zon weer uitbundig scheen. Dat neemt niet weg dat we toch een goede indruk hebben gekregen van de mogelijkheden voor wintersport in Chantemerle.

Wintersport in Chantemerle: wintersportdorp in het hart van Serre Chevalier

Chantemerle is een van de vier grotere plaatsen in skigebied Serre Chevalier of Serre Chevalier Vallée Briançon, zoals het 250 pistenkilometer tellende skigebied ook wel genoemd wordt. Serre Ché of kortweg Serre, zoals veel wintersporters liefkozend zeggen, ligt in de Hautes Alpes in de zuidelijke Franse Alpen. Chantemerle ligt precies tussen Briançon en Villeneuve, in het hart van Serre Chevalier. Tijdens je wintersport in Chantemerle kun je dus echt alle kanten op één van de tien grootste skigebieden in Frankrijk te ontdekken. Vanwege de hoogte wordt Chantemerle ook wel Serre Chevalier 1350 genoemd.

Sneeuwzeker skiën in Chantemerle

De zwarte Luc Alphand-piste in Chantemerle moet je op wintersport in Chantemerle toch wel een keer gedaan hebben. © Office de Tourisme Serre Chevalier Vallée Briançon
De zwarte Luc Alphand-piste in Chantemerle moet je op wintersport in Chantemerle toch wel een keer gedaan hebben. © Office de Tourisme Serre Chevalier Vallée Briançon

Dat skigebied is vernoemd naar de 2491 meter hoge Serre Chevalier, de huisberg van Chantemerle. Dat is overigens niet de hoogste top van het skigebied, want die ligt op 2830 meter op de Pic de l’Yret bij Le Monetier Les Bains, een van de andere vier deelskigebieden in Serre. Omdat 80 procent van de pistes boven de 2000 meter ligt, kun je er van uitgaan dat Serre Chevalier niet alleen een zonnig, maar ook een sneeuwzeker skigebied is.

Al 80 jaar wintersport in Chantemerle

Die sneeuwzekerheid van Serre Chevalier was een van de redenen waarom het Franse leger al in de negentiende eeuw winteroefeningen in de bergen rondom Chantemerle hield. In het begin van de twintigste eeuw kwamen de eerste toeristen op wintersport in Chantemerle en in 1907 werd hier de eerste internationale skiwedstrijd gehouden. Skiliften waren er nog niet, dus de 3000 deelnemers moesten naar boven lopen. Wellicht zal de ‘soupe de fèves’, de plaatselijke, traditionele soepspecialiteit van aardappels, bonen en wortels, die vroege wintersporters extra energie hebben opgeleverd.

Hotels en appartementen in Chantemerle

Het oudste hotel van Chantemerle, het Grand Hotel & Spa Nuxe Serre Chevalier, dateert uit 1932 en ligt pal aan het centrale plein bij de skiliften. Hotel Le Grand is sindsdien flink gemoderniseerd en in 2023 is er een hele nieuwe vleugel met 21 luxe appartementen en een wellness-centrum aan vast gebouwd. Als je van plan bent op wintersport in Chantemerle te gaan, dan heb je keuze uit behoorlijk wat hotels en appartementen die dichtbij de gondel en de stoeltjeslift liggen. Ook de Place du Téléphérique aan de voet van de pistes is op de schop gegaan. Dit plein is veranderd in een groene voetgangerszone, waar minder plaats is voor auto’s.

Bekijk aanbiedingen voor hotels en appartementen in Chantemerle bij Travelski, Summit Travel, Booking.com, Chalet.nl en Sunweb. Boek ook alvast je skiles in Chantemerle. Dat scheelt je tijd. Boeken kan in het Nederlands, maar het is niet te voorspellen of je ook een skilessen in het Nederlands in Chantemerle kunt krijgen.

Le Hameau du Rocher in Serre Chevalier © Chalet.nl

Chalet-appartement le Hameau du Rocher Blanc (LaGrange Prestige): 4* appartementen in Serre Chevalier

Chalet-appartement le Hameau du Rocher Blanc ligt in skigebied Serre Chevalier, vlakbij het centrum van Chantemerle ...
Appartementen in Résidence Alpaga in Serre Chevalier © Pierre et Vacances.

Résidence L’Alpaga: 3 * appartementen in Serre Chevalier

Résidence l'Alpaga in Serre Chevalier 1400 ligt vlakbij de pisten, op 50 meter van de skischool en 200 meter van ...
Résidence Le Chalet l'Éterlou in Serre Chevalier © Snowtime

Résidence Le Chalet l’Éterlou: 3* appartementen voor 4 – 6 personen in Serre Chevalier

Résidence Le Chalet l'Éterlou ligt in Serre Chevalier, net iets buiten het centrum van Chantemerle, niet ver van de pistes ...
Chalet-appartement l'Adret in Serre Chevalier © Snowtime

Chalet-appartement Nemea L’Adret: 4* appartementen 2 – 8 personen met spa en zwembad in Serre Chevalier

Chalet-appartementen Résidence Nemea l'Adret (52 wooneenheden, 4 sterren) is op het zuiden gelegen in skigebied Serre Chevalier, vlakbij het centrum ...

Skigebied Serre Chevalier: een van de oudste skigebieden van Frankrijk

De eerste skilift in Serre Chevalier werd in 1941 in Chantemerle opgeleverd, toen dit deel van Frankrijk nog niet door de Duitsers bezet was. Vandaar dat skigebied Serre Chevalier in de winter van 2021-2022 haar tachtigste verjaardag vierde. Serre Chevalier mag zich dan ook een van de oudste skigebieden van Frankrijk noemen.

Her en der in de vallei staan nog enkele van die oude dieprode gondels langs de weg opgesteld, ter herinnering aan die eerste gondels. Ook het liftgebouw in Chantemerle, waar tegenwoordig moderne gondels van de Ratier-lift vertrekken en aankomen, staat op de monumentenlijst.

De pistes in Chantemerle

Het wordt tijd om het skigebied van Chantemerle te gaan verkennen. In het centrum vertrekken een stoeltjeslift Bletonet en de Ratier-gondel. Ze lopen precies parallel en eindigen ook op hetzelfde punt, dus het maakt niet zoveel uit welke lift je neemt. Rechts achter het gebouw van de skiverhuur, nogal verstopt vanaf de straatzijde, ligt het terrein van de kinderskischool van Chantemerle.

Het bergstation van de beide dalliften komt uit op de Serre Ratier op 1950 meter hoogte. Hier ligt een plateau waar diverse pistenrestaurants liggen zoals Le White, de ESF-skischool en drie oefenliftjes. Op dit plateau komen diverse pistes uit, maar er vertrekken ook drie stoeltjesliften die je hoger op de flanken van de Serre Chevalier brengen.

De Cote Chevalier stoeltjeslift vormt de verbinding tussen Villeneuve en Chantemerle. © Office de Tourisme Serre Chevalier Vallée Briançon
De Cote Chevalier stoeltjeslift vormt de verbinding tussen Villeneuve en Chantemerle. © Office de Tourisme Serre Chevalier Vallée Briançon

Als je op het Ratier-plateau de linker Combes-stoeltjeslift pakt, kun je niet alleen naar de boardercross, maar heb je ook direct aansluiting op een aantal blauwe pistes die je naar de andere deelskigebieden van Serre Chevalier brengen. Alle 250 kilometer skipisten in Serre Chevalier zijn namelijk met elkaar verbonden. Ze liggen verspreid over zes bergruggen en toppen in het skigebied. En de meeste van die in totaal 81 afdalingen liggen in Chantemerle en Villeneuve die centraal in het skigebied liggen. Wat wil je als wintersporter nog meer? Kom alvast in de stemming voor je wintersport in Chantemerle en bekijk de pistekaart.

Off piste skiën tussen de bomen in Chantemerle

Het terras van pistenrestaurant Le White op de Serre Ratier in Chantemerle. Skigebied Serre Chevalier telt gemiddeld 300 dagen zon per jaar en biedt veel mogelijkheden om tussen de bomen te skiën. © Office de Tourisme Serre Chevalier Vallée Briançon
Het terras van pistenrestaurant Le White op de Serre Ratier in Chantemerle. Skigebied Serre Chevalier telt gemiddeld 300 dagen zon per jaar en biedt veel mogelijkheden om tussen de bomen te skiën. © Office de Tourisme Serre Chevalier Vallée Briançon

Wil je naar de top van de Serre Chevalier? Pak dan op de Serre Ratier de grote rode gondelbak. Vanaf de top kun je via de blauwe Vallons-piste weer helemaal terug naar de Serre Ratier skiën. Een prima piste om ’s ochtends je spieren op te warmen.

Het onderste deel van de pistes in Chantemerle ligt tussen de bomen in, dus dat geeft het skigebied ook nog eens een knus karakter. Bovendien zijn het vooral lariksen die hier staan en die verliezen in de winter hun naalden. Dat heeft als voordeel dat de sneeuw er gewoon doorheen kan vallen en dat je hier lekker offpiste tussen de bomen door kunt raggen.

Ben je beginner en ga je op wintersport in Chantemerle? Profiteer dan van de beginnersskipas. Bekijk alle skipassen en actuele prijzen.

Snowparks in Chantemerle

Op wintersport in Chantemerle is er sowieso alle gelegenheid voor wat actie. We hadden het al even over de boardercross, maar aan de andere kant van de grote gondel, richting Villeneuve en de Aravet, ligt een groot snowpark met een groene, rode en zwarte line. Elke freestyler kan zich hier dus lekker uitleven.

Adrenaline activiteiten in Chantemerle: zipline, snowkarten en fatbiken

Maar de grootste adrenalinekick in Chantemerle krijg je als je met de nieuwe zipline, de Tyrolienne, naar beneden gaat. Die is in 2021 geopend en is 1,1 kilometer lang en overbrugt een hoogteverschil van 300 meter. Je kunt je aanmelden bij het activiteitencentrum dat net achter het bergstation van de Serre-Chevalier-gondel ligt. Hier kun je ook snowkarts huren waarmee je via de Vallons-piste naar beneden kunt karten.

En wil jij wel eens fatbiken, oftewel op een mountainbike met superdikke banden over de pistes crossen? Dat kan in Chantemerle op de groene Chȇne-piste tussen het bergstation van de Ratier-gondel en de Aravet-lift. En op wintersport in Chantemerle kun je ook aan ski-joering doen: je op ski’s laten voorttrekken door een paard. Voor alle informatie over activiteiten op wintersport in Chantemerle kun je even binnenlopen bij het Office de Tourisme dat links naast het gebouw van de gondel zit.

Doe je het liever wat rustiger aan, dan kun je via rode of blauwe pistes naar een van de vele verbindingsliften skiën. Wij nemen de Prorel-stoeltjeslift naar de Col du Prorel. Dat is met 2404 meter de hoogste top bij Briançon. Als je over de weg van Chantemerle naar Briançon rijdt, ben je best nog wel even onderweg, maar op de ski’s ben je er zo.

Duurzaam op wintersport in Chantemerle

Op de Col du Prorel staan sinds 2018 ook twee windmolentjes waarmee duurzame energie voor de skiliften wordt opgewekt. Die moeten er samen met onder meer zonnepanelen en waterkracht voor zorgen dat Serre Chevalier eind 2023 dertig procent van de energie voor de skiliften duurzaam kan opwekken.

La Cabane à Sucre van Sandrine Granger aan de Myrtille-piste in Chantemerle © WintersportFrankrijkGids.nl
La Cabane à Sucre van Sandrine Granger aan de Myrtille-piste in Chantemerle © WintersportFrankrijkGids.nl

Via de blauwe Myrtilles-piste skiën we weer terug naar Chantemerle. Halverwege de piste stuiten we op een leuke verrassing: de Cabane à Sucre van Sandrine Riberty-Granger. Bij deze open lucht bar in western-stijl kun je heerlijke zoetigheden kopen, zoals honinglolly’s die in de sneeuw gemaakt worden. Maar je kunt er ook bijlwerpen. In de winter van 2023-2024 wordt een tweede Cabana à Sucre geopend bij het nieuwe bergstation van de eveneens nieuwe Pontillas-gondel in Villeneuve.

Via de blauwe Vallons-piste kom je weer uit bij Serre Ratier. Gevorderde skiërs kunnen dan via de zwarte Luc Alphand-piste naar het dal terug skiën. Die piste is vernoemd naar de lokale skiheld Luc Alphand die in 1995 en 1996 de Wereldbeker afdaling won. Maar je kunt ook de groene skiweg naar beneden nemen, al kan het zijn dat die bij slechte sneeuwcondities gesloten is.

Doordat Chantemerle zo centraal in het skigebied lig, kun je natuurlijk ook heel makkelijk de andere kant van skigebied Serre Chevalier op gaan, richting Villeneuve of Le Monȇtier les Bains. Bij dat laatste dorp liggen de hoogste en meest uitdagende skipistes van het hele skigebied. Maar voor de verbindingsliften naar Le Monȇtier les Bains en terug naar Chantemerle moet je af en toe wel liefhebber van lange stoeltjesliften zijn.

Overzicht skigebied Serre Chevalier

  • Aantal kilometer skipisten: 250 kilometer aaneengesloten pisten
  • Aantal liften: 59
  • Aantal pistes: 81
  • Pistenverdeling: 13 makkelijke groene pistes, 26 blauwe pistes, 29 middelzware rode pistes en 13 moeilijke zwarte pistes
  • Snowparks: het hele skigebied telt 4 funzones: Funnycross bij Briançon, MélèZone met houten modules, boardercross en snowpark bij Chantemerle.
  • Leuk om te doen: 4 km lange rodelbaan Deval Bob bij Villeneuve. Zipline en mountainkart bij Chantemerle. Wellness in Les Grands Bains de Monȇtier.
  • Langlaufen: 45 kilometer verspreid door de hele vallei van Serre Chevalier.

Op wintersport in Chantemerle met de auto, trein of vliegtuig

Chantemerle ligt op zo’n 1100 kilometer van Utrecht en dat is een flinke autorit. Vanaf Grenoble rij je over de D1091 via Les Deux Alpes en La Grave. Check voor je vertrek of de pas over de Col de Lautaret open is. Als die pas gesloten is, kun je via Annecy en Modano in Italië door de Fréjustunnel naar Oulx, Montgenèvre en Briançon naar Chantemerle rijden. Je betaalt dan wel extra tol voor de Fréjustunnel.

Met de trein naar Chantemerle is ook een optie. De TGV via Parijs stopt in Oulx. Daar vandaan kun je met een taxi naar Chantemerle. Je kunt ook via Lyon naar Briançon met de trein. Vanaf Briançon is het maar een klein stukje naar Chantemerle. Koop treintickets naar Chantemerle bij NS International.

Als je met het vliegtuig naar Chantemerle wilt, dan kun je het beste vliegen naar Turijn. Vanaf Turijn ben je anderhalf uur onderweg voordat je wintersport in Chantemerle kan beginnen. Er gaat vijf keer per dag een bus van het vliegveld van Turijn naar Serre Chevalier. Vergelijk prijzen van vliegtickets.

Vliegen via een van de Franse vliegvelden zoals Lyon, Grenoble en Marseille is goedkoper dan vliegen naar Turijn, maar je bent in alle gevallen nog drie uur onderweg om in Chantemerle te komen. Ook vanaf deze vliegvelden rijden bussen naar Chantemerle.

Op de site van het verkeersbureau van Serre Chevalier vind je meer informatie over de verbindingen naar Chantemerle.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.