Shadow

Op wintersport in skigebied La Plagne (Paradiski)

Skigebied La Plagne wordt jaar na jaar aantrekkelijker. Het nu al fantastische skigebied Paradiski zoals de gecombineerde skigebieden van La Plagne, Les Arcs en Peisey/Vallandry sinds 2003 heet, zet in op een flinke kwaliteitsverbetering. Dat betekent onder meer nieuwe 4- en 5 sterren hotels en appartementen en waterpretparken. 

La Plagne: skigebied met 12 dorpen

Belle Plagne © Philippe Royer/La Plagne
Belle Plagne © Philippe Royer

Skigebied La Plagne, dat in 2021-2022 haar zestigste verjaardag vierde, bestaat uit 12 skidorpen met elk een eigen karakter. Sommige dorpen bestaan al eeuwen waar de echte ‘Plagnards’ wonen. Andere dorpen zijn vanaf de jaren zestig als skidorp op de tekentafel ontworpen. Aime La Plagne, Plagne Villages, Belle Plagne, Plagne Bellecote, Plagne Soleil en Montchavin zijn de bekendste dorpen van La Plagne.

Maar liefst 70 procent van de skipisten in La Plagne ligt boven de 2000 meter, dus het is absoluut een sneeuwzeker skigebied waar je ook nog prima kunt skiën in maart of in april op wintersport kunt gaan. Ook kun je in La Plagne gletsjerskiën (alleen in de winter).

Skigebied La Plagne verbonden met Les Arcs en

Sinds het gereedkomen van de Vanoise-lift, zijn de skigebieden van La Plagne, Les Arcs en Peisey/Vallandry met elkaar verbonden en heet het hele gebied Paradiski. Met in totaal 425 kilometer skipisten en 153 kilometer langlaufloipen kun je hier eindeloos skiën, al zijn Les Portes du Soleil met 650 kilometer aan skipisten en Les Trois Vallees met 600 kilometer skipiste nog groter. Skiën in La Plagne betekent ook: skiën in een zonnig, niet al te moeilijk en sneeuwzeker skigebied.

Aanbiedingen skivakanties, hotels en chalets in La Plagne boeken

Vanwege de grote populariteit van La Plagne bij Nederlandse wintersporters, zijn er tal van touroperators die scherpe aanbiedingen voor hotels en chalets in La Plagne hebben. Kijk bijvoorbeeld eens bij Travelski (enorm veel aanbod in alle dorpen van La Plagne), SnowtrexChalet.nl, Belvilla (vakantiehuizen en chalets), Summit Travel (aanbiedingen in La Plagne inclusief skipas), Club Med (all inclusive wintersport in Aime La Plagne en Plagne 2100), TUI (appartementen inclusief skipas), Pierre et Vacances en Sunweb.

Luxe hotels en chalets in La Plagne

Ben je op zoek naar luxe hotels, luxe chalets en 4 sterren appartementen in La Plagne? Lees dan meer over onderstaande bijzondere hotels en chalets:

Bekijk alvast wat aanbiedingen in skigebied La Plagne.

De dorpen in skigebied La Plagne

Het skigebied Paradiski loopt van 1200 tot 3250 meter. Het hoogste punt ligt op de Bellecote-gletsjer. Er zijn in totaal drie gletsjers in het skigebied Paradiski. Skiën in La Plagne is dus skiën in een sneeuwzeker skigebied. De hogere pistes van La Plagne, vanaf 1800 meter, gaan open van half december tot en met eind april. De skiliften bij de dorpen van La Plagne gaan meestal een week later, kort voor kerst, open. Hou er wel rekening mee dat de Bellecote-gletsjer tegenwoordig alleen toegankelijk is voor gevorderde skiërs. Je vindt hier namelijk alleen een rode en twee zwarte skipistes.

Plagne Villages en Plagne Centre (op 1970 meter hoogte) vormden altijd het centrum van het skigebied, maar met de opening van de Vanoise-lift is het ook een stuk aantrekkelijker geworden om een appartement of hotel te huren in Montchavin en Les Coches. Voorheen lagen die dorpen aan de rand van het skigebied van La Plagne. Maar dankzij de nieuwe verbinding met Les Arcs liggen ze nu supercentraal in het skigebied Paradiski. Voordeel van deze dorpen is ook dat ze wat lager liggen, meer in de bossen.

Dit kan je ook interesseren:  La Plagne viert vijftigste verjaardag

Belle Plagne (op 2050 meter hoogte), Plagne Villages (eveneens op 2050 meter hoogte) en Aime La Plagne (op 2100 meter hoogte) zijn de hoogst gelegen dorpen van skigebied La Plagne. Ook Plagne Bellecote, het nieuwste dorp uit 1981, is een levendig skidorp.

Tweederde van de wintersporters in La Plagne komt uit Frankrijk. De rest komt uit het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland.

Nieuw in de winter in skigebied La Plagne

Skigebied La Plagne wil zich sinds 2017 meer focussen op het topsegment van de wintersportmarkt. Dat betekent onder meer een grote opknapbeurt voor diverse bergstations. Plagne Aime 2000, dat op 2100 meter hoogte ligt, wordt grondig gerenoveerd en krijgt er een hotel en twee appartementencomplexen van vier en vijf sterren bij. Hotelketen Pierre & Vacances opende met kerst 2020 een nieuwe premium appartementenaccommodatie. En tot kerst 2022 wil Pierre et Vacances een nieuwe Résidence voor families, een waterpretpark en een vijfsterrenhotel openen. En verder heeft het Funiplage-liftgebouw in Plagne Centre een facelift gekregen.

skigebied La Plagne, Belle Plagne © Philippe Royer/La Plagne
Belle Plagne © Philippe Royer

In Belle Plagne is in 2018 het sportcentrum gerenoveerd met een spa en een waterpretpark. In Plagne Bellecote is Les Hameau des Moutons geopend. Dit hotel en appartementengebouw met hotelservice is geïnspireerd op een schaapskooi. Les Hameau des Moutons biedt onder meer grote gemeenschappelijke ruimtes met slaapzalen. Daardoor kunnen de tarieven laag gehouden worden.

Nieuw in La Plagne is de Go to Ski, een soort sneeuwstep met een stuur die op je ski’s wordt gemonteerd. Dat is niet alleen handig voor mensen met een handicap, maar ook een hele innovatieve manier om bochten te leren maken.

De skipisten in La Plagne

Het totale skigebied Paradiski telt 425 kilometer pisten. Die zijn verdeeld over 36 zwarte pisten, 77 middelzware rode pisten, 135 blauwe pisten en 12 makkelijke groene pisten. In La Plagne heeft u keuze uit 225 kilometer skipisten. Daarvan bestaat 52 procent uit makkelijke, blauwe pistes en 44 procent uit rode en zwarte pistes. Tenslotte zijn er ook nog tien groene pistes voor absolute beginnres. U kunt skiën van 18 zwarte pisten, 33 rode pisten, 69 blauwe pisten.

Ook zijn er sinds de winter van 2020-2021 twaalf funzones: pistes met grappige objecten rond een bepaald thema. Leuk om doorheen te skiën met kinderen. En sinds 2014 kent La Plagne de zogeheten Cool-ski-zones. Dat zijn speciale oefenzones voor beginnende skiërs.

Veel appartementen en chalets aan de piste

Zoals vaak in Frankrijk lopen de skiliften in La Plagne dwars door de dorpen heen en in Belle Plagne zelfs dwars door gebouwen. Dat betekent dat u vanuit uw hotel of appartement in La Plagne doorgaans direct kunt gaan skiën. Skigebied La Plagne is dus een echt ski in ski out skigebied.

Bovendien zijn de liften en pisten in La Plagne zo aangelegd dat u heel snel van de ene kant van het skigebied naar de andere kant kunt skien. U bent dus na een dag skien in La Plagne zo weer terug bij uw hotel of chalet. Bovendien is het skigebied niet al te moeilijk. Dat betekent dat u in La Plagne al snel veel kilometers op een dag kunt skiën. Ook met kinderen kun je prima skiën in La Plagne.

Met kinderen skiën in La Plagne

Dankzij de vele blauwe pistes is La Plagne ook een prima skigebied om met kinderen te gaan skiën. De Plagne-dorpen Mont Chavin en Les Coches hebben het Family Plus-label. Dat is een officieel Frans keurmerk waarmee aangegeven wordt dat er veel voorzieningen voor kinderen en kindvriendelijke accommodaties zijn. Lees meer over wintersport met kinderen in Frankrijk.

Plagne Soleil, een van de 12 dorpen van skigebied La Plagne. © OT La Plagne /Elina Sirparanta
Plagne Soleil, een van de 12 dorpen van skigebied La Plagne. © OT La Plagne /Elina Sirparanta

Wilt u lekker off-piste skien in La Plagne, dan kunt u terecht aan de noordkant van de Bellecote. Vanaf de top wachten u maar liefst zestien routes waar u perfect kunt skiën in de tiefschnee.

Langlaufen in La Plagne

La Plagne is ook een prima bestemming om te langlaufen. Het gebied heeft 80 kilometer langlaufloipes. De hele Paradiski, dus inclusief Les Arcs en Peisey/Vallandry, telt 186 kilometer langlaufloipen, 40 kilometer aan pistes voor toerskiërs en 94 kilometer wintewandelpaden.

Dit kan je ook interesseren:  Skigebied Les Arcs: Ski in, ski out in een enorm groot skigebied

La Plagne en snowboarden

In La Plagne kun je prima snowboarden en freestyle skiën. La Plagne heeft 1 snowpark, drie bordercrosses en een half-pipe. Voor het Freestyle park is een aparte skipas nodig.

Skipassen in La Plagne

In La Plagne zijn diverse soorten liftpassen verkrijgbaar. Kilometervreters kopen de Paradiskipas waarmee ze toegang hebben tot het hele skigebied Paradiski. Die skipas is er in een individuele variant, maar er is ook een familieskipas verkrijgbaar. Daarnaast is er een skipas voor het skigebied van alleen La Plagne.

Voorts zijn er aparte skipassen (‘secteur villages’) verkrijgbaar voor Champagny-en-Vanoise, Plagne Montalbert en Montchavin-Les Coches. Die kleine skipassen zijn vooral interessant voor beginners of als u halve dagen wilt skiën.

Tenslotte zijn er skipassen verkrijgbaar voor de hoogtestations Plagne 1800, Plagne Centre, Aime La Plagne, Plagne Villages, Plagnes Soleil, Belle Plagne en Plagne Bellecote. Ook die passen zijn interessant voor beginners. Alle informatie over skipassen in La Plagne staan op de Nederlandstalige site van het verkeersbureau van La Plagne.

Een dagpas in skigebied La Plagne kost in 2020-2021 55 euro voor een volwassene. Een zesdaagse skipas La Plagne kost 276 euro. Een cool-ski beginnerspas kost 27 euro voor een dag. Een Paradiski-pas voor een volwassene kost 62 euro voor 1 dag of 315 euro voor zes dagen.

Wat kun je nog meer doen in skigebied La Plagne?

Wie na een dag skien in La Plagne nog puf heeft voor andere activiteiten kan in La Plagne gaan bobsleeën op de Olympische bobsleebaan. La Plagne is het enige skidorp in Frankrijk waar je als toerist in een bobsleebaan naar beneden kunt. Dat gebeurt in een speciaal geprepareerde bobslee en het is werkelijk een sensationele afdaling waarbij u met 80 tot 120 kilometer per uur door de negentien bochten raast. U kunt kiezen voor de familybob (voor maximaal vier personen), de monobob (waarbij u alleen naar beneden gaat) of de taxibob waarbij een professional achter het stuur zit. Niet voor doetjes! Thrillseekers kunnen in La Plagne ook een 22 meter hoge ijstoren beklimmen of zelf met een pistenbully rijden.

Verder kunt u in La Plagne heerlijk wandelen. Ook leuk: bezoek het iglodorp tussen Plagne Villages en Plagne Soleil. U kunt er ‘s avonds heerlijk borrelen en zelfs overnachten. Tenslotte is La Plagne het enige skigebied in Frankrijk waar u aan ski-joering kunt doen. Daarbij wordt u op de ski’s voortgetrokken door een paard.

Reizen naar La Plagne: trein of auto

Aime la Plagne heeft een treinstation waar ook de Eurostar Snow en de TGV stoppen. Je kunt dus prima met de trein naar La Plagne op wintersport © Séverine Gonthier
Aime la Plagne heeft een treinstation waar ook de Eurostar Snow en de TGV stoppen. Je kunt dus prima met de trein naar La Plagne op wintersport © Séverine Gonthier

Wie met de auto naar La Plagne gaat heeft vanaf Utrecht een rit van ongeveer 1100 kilometer voor de boeg. U rijdt via Dijon, Lyon en Chambery richting Albertville. Bij Aime gaat u de berg op. Met de trein op wintersport naar La Plagne kan ook. Vanaf de zaterdag voor kerst tot en met eind maart rijdt er elke zaterdag van Amsterdam via Rotterdam een Ski Thalys, naar onder meer La Plagne. De trein, die tegenwoordig Eurostar Snow heet, stopt in Aime La Plagne waarna u het laatste stuk met de bus aflegt. Die bus kunt u meteen bij uw boeking voor de trein reserveren. U kunt de Ski Thalys boeken bij NS International.

Vliegen naar La Plagne

Vliegen naar La Plagne kan ook. U kunt kiezen voor de luchthavens van Chambery, Grenoble of Genève en Lyon. Vanaf vliegveld Genève kunt u in minder dan 2,5 uur met Altibus naar La Plagne.

Lees meer over andere skigebieden in Frankrijk.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *