Skien in La Plagne (Paradiski)

Belle Plagne © Philippe Royer/La Plagne

Belle Plagne © Philippe Royer

Skiën in La Plagne wordt steeds aantrekkelijker. Het nu al fantastische skigebied Paradiski zoals het skigebied van La Plagne en dat van Les Arcs sinds 2003 heet, zet in op een flinke kwaliteitsverbetering. Dat betekent onder meer nieuwe 4- en 5 sterren hotels en appartementen en waterpretparken. 

Het skigebied van La Plagne, dat in 2021-2022 haar zestigste verjaardag viert, bestaat uit tien skidorpen met elk een eigen karakter. Aime La Plagne, Plagne Villages, Belle Plagne, Plagne Bellecote, Plagne Soleil en Montchavin zijn de bekendste dorpen van La Plagne. Sinds het gereedkomen van de Vanoise-lift, zijn de skigebieden van La Plagne en Les Arcs met elkaar verbonden en heet het hele gebied Paradiski. Met in totaal 425 kilometer skipisten en 153 kilometer langlaufloipen kun je hier eindeloos skiën, al zijn Les Portes du Soleil met 650 kilometer aan skipisten en Les Trois Vallees met 600 kilometer skipiste nog groter. Skiën in La Plagne betekent ook: skiën in een zonnig, niet al te moeilijk en sneeuwzeker skigebied.

Skiën in La Plagne: Het skigebied

Het skigebied Paradiski loopt van 1200 tot 3250 meter. Het hoogste punt ligt op de Bellecote-gletscher. Er zijn in totaal drie gletsjers in het skigebied Paradiski. Skiën in La Plagne is dus skiën in een sneeuwzeker skigebied. De hogere pistes van La Plagne gaan open van half december tot  en met eind april. De skiliften bij de dorpen van La Plagne gaan meestal een week later, kort voor kerst, open.

Plagne Villages en Plagne Centre vormden altijd het centrum van het skigebied, maar met de opening van de Vanoise-lift is het ook een stuk aantrekkelijker geworden om een appartement of hotel te huren in Montchavin en Les Coches. Voorheen lagen die dorpen aan de rand van het skigebied van La Plagne. Maar dankzij de nieuwe verbinding met Les Arcs liggen ze nu supercentraal in het skigebied Paradiski. Voordeel van deze dorpen is ook dat ze wat lager liggen, meer in de bossen. Belle Plagne is op 2050 meter hoogte het hoogst gelegen dorp van het skigebied La Plagne. Ook Plagne Bellecote is een levendig skidorp.

Aanbiedingen skivakanties, hotels en chalets in La Plagne boeken

Vanwege de grote populariteit van La Plagne bij Nederlandse wintersporters, zijn er tal van touroperators die scherpe aanbiedingen voor hotels en chalets in La Plagne hebben. Kijk bijvoorbeeld eens bij Travelski (enorm veel aanbod in alle dorpen van La Plagne), WintertrexChalet.nl, Belvilla (vakantiehuizen en chalets), Summit Travel (aanbiedingen in La Plagne inclusief skipas), DeJong Intra, Club Med (all inclusive wintersport in Aime La Plagne en Plagne 2100), TUI (appartementen inclusief skipas), Pierre et Vacances, Sunweb, Totally/Husk (studenten wintersport in La Plagne), Bizztravel (hotels en appartementen inclusief skipas) en Snowtime. Bekijk onderaan dit artikel nog meer aanbiedingen voor wintersport in La Plagne.

Nieuw in de winter van 2017-2018

La Plagne wil zich meer focussen op het topsegment van de wintersportmarkt. Dat betekent onder meer een grote opknapbeurt voor diverse bergstations. Plagne Aime 2000 wordt grondig gerenoveerd en krijgt er een hotel en twee appartementencomplexen van vier en vijf sterren bij. Pierre & Vacances opent met kerst 2020 een nieuwe premium appartementenaccommodatie. En tussen kerst 2020 en kerst 2022 opent Pierre et Vacances een nieuwe Residence voor families, een waterpretpark en een vijfsterrenhotel.

skigebied La Plagne, Belle Plagne © Philippe Royer/La Plagne

Belle Plagne © Philippe Royer

In Belle Plagne wordt het sportcentrum gerenoveerd met een spa en een waterpretpark. Het vernieuwde sportcentrum in Belle Plagne wordt tussen juni en december 2018 heropend. In Plagne Bellecote komt Les Hameau des Moutons. Dit hotel en appartementengebouw met hotelservice is geïnspireerd op een schaapskooi. Les Hameau des Moutons biedt onder meer grote gemeenschappelijke ruimtes met slaapzalen. Daardoor kunnen de tarieven laag gehouden worden.

Nieuw in La Plagne is de Go to Ski, een soort sneeuwstep met een stuur die op je ski’s wordt gemonteerd. Dat is niet alleen handig voor mensen met een handicap, maar ook een hele innovatieve manier om bochten te leren maken. Verder worden in La Plagne komende winter diverse evenementen gehouden. Denk aan de Grande Odysée Savoie Mont Blanc (de zwaarste hondensleecompetitie ter wereld op 19 januari 2018), de langste Slalom XXL ter wereld (31 maart 2018) en het lenteski-evenement Sublicimes (11 tot 19 april 2018).

De skipisten in La Plagne

Het totale skigebied Paradiski telt 425 kilometer pisten. Die zijn verdeeld over 36 zwarte pisten, 77 middelzware rode pisten, 135 blauwe pisten en 12 makkelijke groene pisten. In La Plagne heeft u keuze uit 225 kilometer skipisten. U kunt skiën van 18 zwarte pisten, 33 rode pisten, 69 blauwe pisten en beginners kunnen skiën op tien groene pisten.

Zoals vaak in Frankrijk lopen de skiliften in La Plagne dwars door de dorpen heen en in Belle Plagne zelfs dwars door gebouwen. Dat betekent dat u vanuit uw hotel of appartement in La Plagne doorgaans direct kunt gaan skiën. Bovendien zijn de liften en pisten in La Plagne zo aangelegd dat u heel snel van de ene kant van het skigebied naar de andere kant kunt skien. U bent dus na een dag skien in La Plagne zo weer terug bij uw hotel of chalet. Bovendien is het skigebied niet al te moeilijk. Dat betekent dat u in La Plagne al snel veel kilometers op een dag kunt skiën.

Wilt u lekker off-piste skien in La Plagne, dan kunt u terecht aan de noordkant van de Bellecote. Vanaf de top wachten u maar liefst zestien routes waar u perfect kunt skiën in de tiefschnee.

Plagne Soleil © Elina Sirparanta/La Plagne

Plagne Soleil © Elina Sirparanta

Langlaufen in La Plagne

La Plagne is ook een prima bestemming om te langlaufen. Het gebied heeft 80 kilometer langlaufloipes.

La Plagne en snowboarden

In La Plagne kun je prima snowboarden en freestyle skiën. La Plagne heeft 1 snowpark, drie bordercrosses en een half-pipe. Voor het Freestyle park is een aparte skipas nodig.

Skipassen in La Plagne

In La Plagne zijn diverse soorten liftpassen verkrijgbaar. Kilometervreters kopen de Paradiskipas waarmee ze toegang hebben tot het hele skigebied Paradiski. Die skipas is er in een individuele variant, maar er is ook een familieskipas verkrijgbaar. Daarnaast is er een skipas voor het skigebied van alleen La Plagne. Daarvan is weer een variant beschikbaar, de ‘decovourt-pas’. Dat is een zesdaagse La Plagne-skipas, waarvan u dan een dag in Paradiski mag skien.

Voorts zijn er aparte skipassen (‘secteur villages’) verkrijgbaar voor Champagny-en-Vanoise, Plagne Montalbert en Montchavin-Les Coches. Die kleine skipassen zijn vooral interessant voor beginners of als u halve dagen wilt skien.

Tenslotte zijn er skipassen verkrijgbaar voor de hoogtestations Plagne 1800, Plagne Centre, Aime La Plagne, Plagne Villages, Plagnes Soleil, Belle Plagne en Plagne Bellecote. Ook die passen zijn interessant voor beginners. Alle informatie over skipassen in La Plagne staan op de Nederlandstalige site van het verkeersbureau van La Plagne.

La Plagne: Skiën en meer

Wie na een dag skien in La Plagne nog puf heeft voor andere activiteiten kan in La Plagne gaan bobsleeën op de Olympische bobsleebaan.  La Plagne is het enige skidorp in Frankrijk waar je als toerist in een bobsleebaan naar beneden kunt. Dat gebeurt in een speciaal geprepareerde bobslee en het is werkelijk een sensationele afdaling waarbij u met 80 tot 120 kilometer per uur door de negentien bochten raast. U kunt kiezen voor de familybob (voor maximaal vier personen), de monobob (waarbij u alleen naar beneden gaat) of de taxibob waarbij een professional achter het stuur zit. Niet voor doetjes! Thrillseekers kunnen in La Plagne ook een 22 meter hoge ijstoren beklimmen of zelf met een pistenbully rijden.

Verder kunt u in La Plagne heerlijk wandelen. Ook leuk: bezoek het iglodorp tussen Plagne Villages en Plagne Soleil. U kunt er ‘s avonds heerlijk borrelen en zelfs overnachten. Tenslotte is La Plagne het enige skigebied in Frankrijk waar u aan ski-joering kunt doen. Daarbij wordt u op de ski’s voortgetrokken door een paard.

Reizen naar La Plagne: trein, auto of vliegtuig

Wie met de auto naar La Plagne gaat heeft vanaf Utrecht een rit van ongeveer 1100 kilometer voor de boeg. U rijdt via Dijon, Lyon en Chambery richting Albertville. Bij Aime gaat u de berg op. Met de trein op wintersport naar La Plagne kan ook. Vanaf zaterdag 18 december2010 tot en met 26 maart 2011 rijdt er elke zaterdag van Amsterdam via Rotterdam een Ski Thalys naar onder meer La Plagne. De trein stopt in Aime La Plagne waarna u het laatste stuk met de bus aflegt. Die bus kunt u meteen bij uw boeking voor de trein reserveren. U kunt de Ski Thalys boeken bij NS International.

Vliegen naar La Plagne kan ook. U kunt kiezen voor de luchthavens van Chambery, Grenoble of Genève. Vanaf vliegveld Genève kunt u met Alpskibus naar La Plagne.

Lees meer over andere skigebieden in Frankrijk.

Deel dit met je vrienden!

Tags: