Shadow

Zo kun je files in Frankrijk naar de wintersport vermijden

Files naar Frankrijk: op weg naar je wintersport in Frankrijk wil je ze zoveel mogelijk vermijden. Waar staan de files in Frankrijk, wanneer is het druk en hoe kun je files omzeilen?

De ANWB voorspelt dat deze winter circa 1 miljoen Nederlanders op wintersport gaan. Zo’n achttien procent daarvan gaat naar Frankrijk. Wie dus deze winter op wintersport naar Frankrijk gaat, moet op een aantal plaatsen rekenen met files. De verwachting is zelfs dat de drukte nog groter is dan andere jaren, dit vanwege de goede sneeuwcondities.

Vanwege onder meer wegwerkzaamheden zijn er files te verwachten op een aantal plaatsen in België, Luxemburg en Frankrijk zelf. Daarnaast zijn er een aantal data waarop het sowieso extra druk is op wegen naar de skigebieden in Frankrijk. U kunt de drukte en de knelpunten heel eenvoudig omzeilen: ga vliegen naar de wintersport of neem de trein. Dat scheelt u brandstof, winterbanden, tol en gedoe met sneeuwkettingen. Bent u toch aangewezen op de auto of de pendelbus dan volgen hier de data en knelpunten waar u veel files in Frankrijk kunt verwachten.

Files in Frankrijk: drukke dagen rond kerst

De ANWB verwacht files in en naar Frankrijk op een aantal drukke weekenden. Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zaterdag 30 december worden files in België en Frankrijk verwacht van mensen die met de kerstvakantie op wintersport gaan. Op zaterdag 30 december en 6 januari kunnen terugkerende wintersporters files op de Franse snelwegen veroorzaken. De piek ligt naar verwachting tussen 9 en 12 uur.

Files in Frankrijk: de knelpunten

In Frankrijk verwacht de ANWB knelpunten op de A6 Parijs – Lyon, bij Châlon sur Saônel en op de A40 Mâcon – Chamonix (bij Bourg-en-Bresse, bij de Chamoisetunnel, bij Chamonix). Ook op de A43 Lyon – Chambéry (bij Bourgoin-Jallieu, bij Chambéry)kunnen files ontstaan richting de Franse wintersportgebieden. In de Alpen worden files verwacht op de RN85 Grenoble – Gap (bij Grenoble en bij Gap); op de RN90 Albertville – Bourg St. Maurice (bij Moûtiers) en op de D1091 Grenoble – Briançon, tussen Le Bourg d’Oisans en La Grave.

De files kunnen nog wat erger worden als ook in de Belgische Ardennen de skigebieden open zijn, want waarschijnlijk gaan dan nog meer mensen op weg.

Files op weg naar Frankrijk: Carnaval

De krokusvakantie 2018 duurt van 17 februari tot en met 25 februari voor de regio zuid, maar carnaval wordt op 11 februari 2018 gevierd. Voor de regio’s midden en noord duurt de krokusvakantie van 24 februari tot en met 4 maart.  De verwachting is dan ook dat op 10 en 24 februari files naar Frankrijk ontstaan.

Files in België: de knelpunten

Wie met de auto of de buspendel naar Frankrijk gaat, moet sowieso rekening houden met een aantal knelpunten, ongeacht de dag van vertrek. De E19 Breda-Antwerpen, de E34 Eindhoven-Antwerpen, de E313 Antwerpen-Luik en de E411 Brussel-Luxemburg zijn doorgaans druk. Echte knelpunten zijn de E25 Luik Bastogne Arlon (bij Luik en bij aansluiting E411), de E411 Brussel Namen Luxemburg (bij Brussel) en natuurlijk de ringwegen Brussel en Antwerpen. Bij Luik moet verkeer richting het zuiden de borden ‘Luxemburg’ en ‘E25’ volgen en richting het noorden de borden ‘Maastricht’. De ANWB adviseert als alternatieve routes de E411/A4: bij afrit 18 (Assesse) over de N4 via Marche en Famenne en Bastogne. Dat is een route met snelheidsbeperkingen.

Om de files in Luxemburg te vermijden adviseert de ANWB bij Arlon over de N81, N52/A30 richting Thionville/Metz te volgen.

Alternatieve routes voor files in Frankrijk

Voor de route A1 – A6 kunt u vanuit België A1 Lille – Parijs, bij Arras de borden A26 Reims, Lyon volgen. Voor de A6 Parijs – Beaune kunt u de A5 tussen Melun en Langres volgen om files te mijden. De files op de A6 Dijon – Lyon kunt u omzeilen door de A39 Dijon – Bourg-en-Bresse te nemen. U kunt ook de omleidingsroutes van Bison Futé nemen, de zogeheten “Itinéraires Bis”, over lokale wegen. Routes worden aangegeven door middel van groene borden met daarop naast de plaatsnaam het woord “Bis” in een geel vakje. U volgt dan wat meer de landelijke routes. Onderweg ziet u nog mooie stukjes Frankrijk in plaats van alleen maar files.

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!