Shadow

Skiën in de authentieke skigebieden van de Maurienne-vallei

skigebied-valloire-maurienne-vallei
Valloire in de Maurienne-vallei © Savoie Mont Blanc/Lansard

Voor veel Nederlanders telt Frankrijk vooral grote skigebieden met uit de grond gestampte appartementencomplexen. Maar die Nederlandse wintersporters hebben kennelijk nog nooit van de Maurienne-vallei gehoord. Daar vind je nog niet al te grote skigebieden met familievriendelijke authentieke dorpen. Zoek je toch een groot skigebied, dan kun je skiën in Les Sybelles, dat met 310 km skipisten een van de grootste skigebieden van Frankrijk is.

Skigebieden in de Maurienne-vallei


De Maurienne-vallei ligt in de Savoie, in de Noordelijke Alpen, en loopt van de oorsprong van de rivier de Arc tot Albertville, waar de Arc in de Is1ere stroomt. De Maurienne-vallei telt een groot aantal kleinere skigebieden zoals Aussois, Bonneval sur Arc, Albiez-Montrond, La Norma, Le Corbier, La Toussuire, Orelle, Les Karellis, het knusse chalet-dorp Saint Jean d’Arves, Saint Francois Longchamps, Saint Sorlin d’Arves, Valfréjus, Val Cenis Vanoise, Valloire en Valmenier. Keuze genoeg in skigebieden dus, zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld het charmante dorp Orelle deel uitmaakt van het skigebied van Val Thorens in Les Trois Vallées.

Kleinere skigebieden in de Mauriennevallei

De skigebieden in de Maurienne-vallei zijn doorgaans minder dan honderd kilometer groot, al zijn er uitzonderingen zoals Val Cenis en met name Les Sybelles. Het autovrije en kindvriendelijke La Norma (1350 meter), dat op 10 km van Orelle ligt, heeft een skigebied van 65 km. Je hebt hier ook een verbinding met de skigebieden van Aussois en Val Fréjus. Bekijk aanbiedingen van chalets en appartementen in La Norma.

Les Albiez-Montrond is met 35 skipisten ook al een rustig, klein skigebied met een authentiek dorp. Wil je toch een keer meer kilometers maken, dan kun je naar het vijftien kilometer verderop gelegen skigebied Les Sybelles. Maar je kunt er ook geweldig off-piste skiën.

Dit kan je ook interesseren:  Skigebied Saint Jean d'Arves: makkelijk skigebied met rustig chalet-dorp

Skigebied Aussois: klein maar fijn

Het skigebied van Aussois, ook al weer zo’n mooi oud bergdorp, is met 55 km skipisten weliswaar wat kleiner, maar de pistes liggen hoofdzakelijk boven de boomgrens en in de zon. Aussois is zo’n heerlijk, mooi bergdorp dat zo op een ansichtkaart kan. Het ligt net boven Modane en is heel overzichtelijk. Je hebt de oude dorpskern en de appartementen liggen aan de rand van het dorp bij de skiliften. Vanuit het dorp brengen twee grote stoeltjesliften je naar het middenstation op 2150 meter. Daar vandaan kun je door naar de Aretes de l”Eche op 2750 meter. Gondels en cabineliften zijn er niet. Vergelijk aanbiedingen van appartementen en chalets in Aussois.

Middelgrote skigebieden in de Maurienne-vallei: Saint Francois Longchamp en Valmorel en Val Cenis

Saint Francois Longchamp is een nieuw skidorp en vormt samen met Valmorel het skigebied Le Grand Domaine dat 152 km skipistes telt. De skipistes bij Saint Francois Longchamp liggen hier gegroepeerd rond de Col de Madeleine met als hoogste beskibare punt de Lauziere. Valmorel telt 94 km skipisten en is meer in authentieke chalet-stijl gebouwd.

Val Cenis: kindvriendelijk skigebied in de Maurienne-vallei met goede off-piste mogelijkheden

Val Cenis is ook al zo’n prachtig authentiek skidorp dat uit twee delen bestaat: Lanslebourg en Lanslevillard. Het staat bekend als een kindvriendelijk skigebied waar zowel beginners als gevorderden prima kunnen skiën op de 130 km skipisten die Val Cenis telt. En dan laten we de vele off-piste-mogelijkheden nog even buiten beschouwing. Bekijk aanbiedingen van chalets en appartementen in Val Cenis.

Dit kan je ook interesseren:  Wintersport Le Corbier: Résidence Les Alpages du Corbier

Groot skigebied in de Maurienne-vallei: Les Sybelles

Le Corbier, Saint Jean d’Arves, Saint Sorlin d’Arves, La Toussuire, Saint Colomban des Villards en Les Bottières vormen samen het skigebied Les Sybelles. Dit skigebied telt 310 km pisten. Le Corbier en La Toussuire zijn wat meer moderne skidorpen met doorgaans wat goedkopere hotels en appartementen. De andere dorpen hebben grotendeels hun authentieke karakter weten te behouden. Vergelijk prijzen van chalets en appartementen in La Toussuire, Saint Sorlin d’Arves en Saint Jean d’Arves.

Valfréjus: charmant skidorp in de Maurienne-vallei

Valfréjus tenslotte is een charmant skidorp dat prachtig tussen de bomen ligt. Het skigebied van Valfréjus telt zeventig kilometer skipisten. Hoewel het skigebied voor iets meer dan de helft uit blauwe skipisten bestaat, zijn er wel degelijk heel veel mogelijkheden voor off-piste-skiërs. Boek een chalet of appartement in Valfréjus.

Per auto, trein of vliegtuig naar de Maurienne-vallei

De Maurienne-vallei ligt op ongeveer 1100 kilometer vanaf Utrecht. Dankzij de snelweg naar Italië zijn de dorpen en skigebieden in de Maurienne-vallei snel bereikbaar. Met de trein naar de Maurienne-vallei? Je kunt uitstappen in Saint-Avre/La Chambre, Saint-Jean de Maurienne, Saint-Michel/Valloire of Modane. Vergelijk treintickets vanuit Nederland naar Modane bij NS International. Vliegen vanaf diverse Nederlandse vliegvelden naar de Maurienne-vallei kan via Grenoble, Lyon en Chambéry.
Bekijk de video over de skigebieden in de Maurienne-vallei.

Deel dit met je vrienden!