Shadow

Winterbanden in Frankrijk, dit zijn de nieuwe regels

De regels over winterbanden in Frankrijk zijn sinds 2021 veranderd. Winterbanden in Frankrijk zijn tussen 1 november en 31 maart verplicht in de Franse bergen waar dat door een bord wordt aangegeven. Wie naar Frankrijk op wintersport gaat, doet er verstandig aan om winterbanden te kopen of te huren. Neem ook sneeuwkettingen of sneeuwsokken mee,

Winterbanden in Frankrijk alleen bij bord

Winterbanden in Frankrijk zijn tussen 1 november en 31 maart verplicht in de Franse berggebieden, tenzij je winterkettingen bij je hebt. © NoName_13 / Pixabay
Winterbanden in Frankrijk zijn tussen 1 november en 31 maart verplicht in de Franse berggebieden, tenzij je winterkettingen bij je hebt. © NoName_13 / Pixabay

De regels voor het gebruik van winterbanden in Frankrijk zijn sinds de herfst van 2021 strenger geworden. Voorheen was er geen vaste periode waarin rijden met winterbanden in Frankrijk verplicht was. Winterbanden waren alleen verplicht als er een bord stond dat zegt dat je met winterbanden moet rijden.

Maar dat is sinds 2021 veranderd. Nu moet je net als bijvoorbeeld in Oostenrijk van 1 november tot en met 31 maart in de berggebieden op winterbanden rijden, behalve als je sneeuwkettingen bij je hebt. Deze regel geldt overigens niet alleen voor de hoge berggebieden, zoals de Alpen en de Pyreneeën, maar ook voor de lagere bergen zoals de Jura en de Vogezen.

De gebieden waar de winterbandenplicht geldt zijn herkenbaar een verticaal wit bord met rode rand. Op het bord staat een bergtop, het woord ‘zone’, een koffertje met sneeuwkettingen en een winterband. Op deze Franse overheidssite kun je een voorbeeld zien.

Nieuwe regels voor M+S-band vanaf november 2024

Bij de nieuwe regels voor winterbanden in Frankrijk is ook bepaald welke banden zijn toegestaan. Dat zijn natuurlijk de winterbanden met de driehoekige bergtop met een sneeuwvlok er in. Die winterbanden staan ook wel bekend als de ‘3PMSF’ (3 Peak Mountain Snow Flake). Tot 1 november 2024 mag je ook met de M+S-banden rijden (‘Masche und Schnee’). Maar na die periode geldt voor automobilisten met M+S-banden dat ze sneeuwkettingen bij zich moeten hebben.

Sowieso geldt voor alle automobilisten dat ze sneeuwkettingen of sneeuwsokken om moeten doen op besneeuwde wegen als ze het bekende blauwe bord met de witte band met sneeuwkettingen zien staan.

Ga je toch zonder winterbanden rijden, dan riskeer je bij een ongeluk dat jij een groter deel van de schuld toegewezen krijgt, zelfs als er geen bord staat, aldus de Consumentenbond. Als je aangehouden wordt bij een controle en je hebt geen winterbanden waar dat wel moet, dan kun je een boete van 135 euro krijgen en je mag niet verder rijden, meldt de ANWB.

Welke maat winterbanden?

Welke maat winterbanden je moet hebben, wordt bepaald door het type auto waarmee je naar de wintersport in Frankrijk gaat. Het eerste getal dat op een band staat is de breedte in milimeters. Het tweede getal (na de schuine streep) geeft de hoogte weer als percentage van de breedte. Dan volgt weer een letter (R=radiaal) en dan een cijfer. Dat cijfer geeft de inchmaat van de velg weer. Daarna volgt een getal dat de belastingsindex weergeeft en dan volgt weer een letter. Die letter geeft aan hoe hard je met deze band mag rijden. (Q= maximaal 160 km/u, Y= maximaal 300 km/u).

De beste winterbanden uit de winterbandentest

Voor de nieuwste winterbandentest 2022-2023 van de ANWB en haar zusterorganisaties werden winterbanden in de maat 185/65 R15T en winterbanden in de maat 215/60 R16H. Maar liefst vier winterbanden eindigden als testwinnaars in het segment 185/65 R15T, al zijn er onderling wel nuance-verschillen. Het gaat om de Goodyear Ultragrip 9+, de Semperit Speed-Grip 5 en de nieuwe Continental Wintercontact TS870. De Michelin Alpin 6 haalde nagenoeg dezelfde score. Van de zestien geteste banden werden er vijf afgeraden.

Ook 17 winterbanden in de maat 215/60 R16H ondergingen de winterbandentest. Deze bandenmaat is vooral geschikt voor middenklasse SUV’s. De hoogste scores in deze bandenmaat gingen naar de Dunlop Winter Sport 5, Continental Wintercontact TS870, Goodyear Ultragrip Performance+ en Michelin Alpin 6.

Winterbanden huren

Wie z’n auto in Nederland niet onder winterse omstandigheden gebruikt, maar wel op winterbanden wil rijden naar de wintersport, kan ook winterbanden huren. Uit een berekening van de Consumentenbond blijkt dat het huren van winterbanden voor een periode van tien dagen tussen de 130 en 225 euro kost, inclusief monteren en demonteren, exclusief velgen. De prijs is afhankelijk van je velgenmaat. Lees ook: Tips: veilig autorijden in de sneeuw.

Winterbanden in België en Luxemburg

In België zijn winterbanden niet verplicht. Maar als je met sneeuw over de snelwegen in de Ardennen rijdt, zijn winterbanden wel aan te raden. In Luxemburg zijn winterbanden wel verplicht. Al met al is het dus wel verstandig om op je wintersportvakantie naar Frankrijk winterbanden te gebruiken.

Lees ook: Vredestein sponsor van FIS Alpine Ski World Championships in Courchevel

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!