Shadow

Tips voor offpiste skiën

Offpiste skiën met Philipe Vincent

Met 310 kilometer aaneengesloten pisten behoort Les Sybelles in de Maurienne-vallei tot de top vijf van grootste skigebieden in Frankrijk. Maar daarnaast biedt dit grote skigebied in de Maurienne-vallei minstens zoveel mogelijkheden voor offpiste skiën en freeriden. Wij gingen op stap met berggids Philippe Vincent. Wat zijn zijn tips voor freeriden en offpiste skiën?

Philippe Vincent is officieel hooggebergtegids en dat is niet zomaar een loze functietitel. Om hooggebergtegids te mogen worden moet je speciale opleidingen volgen en een staatsdiploma halen, voordat je mensen mee mag nemen het terrein in. “Skileraren mogen dit niet doen”, aldus Philippe, die door zijn vele vrienden die we tegenkomen ‘de beste ski-guide ter wereld’ wordt genoemd.

Tip 1 voor offpiste skiën: ga goed voorbereid op pad

Hoewel tijdens onze sessie offpiste skiënde lawine-dreiging minimaal is (niveau 2) neemt Philippe, die uitstekend Engels spreekt, geen enkel risico. Al op de parkeerplaats in Saint Sorlin d’Arves, dus voordat we ook maar één stap in de sneeuw gezet hebben, krijgen we een zware rugzak met schep en opvouwbare sondeerstokken uitgereikt. Iedereen is verplicht een lawinepieper in z’n jaszak te stoppen. Ook geeft Philippe uitleg hoe je een lawineslachtoffer opspoort en kunt redden. “Offpiste ben je op jezelf aangewezen, ook al is de piste in zicht”, aldus de berggids. Ook informeert hij naar de ski- en offpiste-ervaring van zijn gasten van vandaag,

Offpiste skiën tip 2: Ga offpiste in het middelgebergte

offpiste skiën met een officiële berggids.

In de stoeltjeslift naar de top van Les Perrons, waar we eerst een stukje over de piste skiën om daarna te gaan freeriden, geeft Philippe nog een belangrijke tip. “Veel mensen gaan voor offpiste skiën naar de hoogste skigebieden, zoals Val Thorens, dat hier veertig minuten verderop ligt. Maar in die hoge gebieden kan het vaak hard waaien. Je kunt daarom beter hier in het middelgebergte zoals in Les Sybelles gaan skiën. Het skigebied loopt hier tot 2600 meter en de sneeuw is op die hoogte perfect.”

Dit kan je ook interesseren:  Wintersport in Valloire: skivakantie in een authentiek bergdorp

Tip 3: Wanneer kun je het beste offpiste skiën?

Eenmaal boven bij de Rouet-lift skiën we een stukje over de Vallons-piste, waarna we over de sneeuwrand stappen om het terrein in te gaan. Het zonnetje dat eerder op de ochtend nog scheen, heeft zich nu achter een dik wolkenpakket verstopt en de wereld is een stuk witter en grijzer geworden. De Mont Blanc, die je normaal gesproken prachtig kunt zien vanaf deze plek, houdt zich ook verborgen. Philippe wijst om zich heen. “Wat offpiste skiën betreft is hier in Les Sybelles zo ontzettend veel mogelijk. Zelfs een week na de laatste sneeuwval zijn hier nog heel veel ongerepte plekken te vinden.”

Nu is de verleiding bij veel wintersporters groot om na een verse sneeuwdump direct te gaan offpiste de poedersneeuw in te duiken. Niet doen, adviseert onze berggids. “Wacht even een dag of twee, want dan is het lawinerisico veel lager.” Hij wijst op een aantal bergkammen waar de verse sneeuw nog steeds metersdik op ligt. “We zitten hier op de grens van de noordelijke en zuidelijke Alpen. Op dit deel van de sneeuw uit het westen als eerste. Op die kammen blijft de meeste sneeuw liggen.”

Wie is de bezemwagen?

Dan gaan we het terrein in, maar pas nadat we hebben afgesproken wie als bezemwagen fungeert en controleert of er niemand achterblijft. Philippe gaat uiteraard voorop en wijst ons hoe we om de rotsen heen kunnen skiën. Zijn geoefende ogen zien precies waar onder de sneeuw grote stenen verstopt liggen, die wij nog niet gezien hadden. In rustig tempo dalen we af. We zien in de verte de piste nog wel liggen, maar het is niet moeilijk om je voor te stellen wat er kan gebeuren je hier in het terrein een ongeluk krijgt en je hebt geen gids bij je. Je zou inderdaad totaal op jezelf zijn aangewezen. En toch zijn er genoeg mensen die alleen offpiste gaan skiën, vertelt Alexandre Maulin. Hij is de baas van de skiliftmaatschappij met wie we een dag later op pad gaan.

Dit kan je ook interesseren:  De beste aanbiedingen voor chalet-appartementen in Saint Jean d'Arves

Na twee uur in het terrein beginnen de nodige valpartijen in de diepe sneeuw hun tol te eisen en slaat de vermoeidheid toe. Bovendien wordt het weer in rap tempo slechter. Ook Philippe vindt het daarom welletjes. En dat is ook de laatste tip: weet wanneer je moet stoppen.

Bekijk de video

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.