Shadow

Op wintersport met de trein naar Frankrijk: snel met de trein naar de Franse skigebieden

Wie op wintersport met de trein naar Frankrijk wil, heeft 2 opties: rechtstreeks met de Eurostar naar de Franse skigebieden of met de Eurostar, de TGV en een regiotrein naar de Franse Alpen. Nachttreinen naar Franse skigebieden zijn er bijna niet. Treintickets kun je boeken vanaf oktober.

Steeds meer mensen kiezen er voor om met de trein op wintersport naar Frankrijk te gaan. De hogesnelheidstreinen naar Frankrijk rijden snel, frequent en brengen je binnen een dag naar de skigebieden in Frankrijk. Je hebt nooit last van files. Winterbanden en sneeuwkettingen heb je niet nodig. Neem een goed boek mee, of pak je telefoon of laptop, want in de Eurostar heb je gratis wifi. Wij gingen op wintersport met de trein naar Frankrijk en delen hier onze ervaringen. Maar eerst bespreken we de opties die je hebt om met de trein op wintersport naar Frankrijk te gaan.

Hoe kun je op wintersport met de trein naar Frankrijk?

Overdag zijn er volop mogelijkheden om met de trein naar de Franse skigebieden in de Alpen te reizen. Je hebt daarbij twee keuzes:

  • De rechtstreekse Eurostar Snow vanuit Nederland naar de Franse Alpen op zaterdag
  • De dagelijkse Eurostar-treinen vanuit Nederland naar Parijs met 1 of twee overstappen.

Wij gingen zowel met de rechtstreekse Eurostar naar Bourg Saint Maurice als met de gewone Eurostar met een overstap in Parijs en Chambéry. We bespreken eerst de snelste en comfortabelste manier om op wintersport met de trein naar Frankrijk te gaan: de Eurostar Snow, de vroegere Ski Thalys.

Met de Eurostar Snow rechtstreeks op wintersport met de trein naar de Franse skigebieden

Met de Eurostar Snow reis je rechtstreeks naar de Franse skigebieden. Op zaterdag eind van de dag rijdt de trein weer terug naar Nederland. © Wintersportfrankrijkgids.nl
Met de Eurostar Snow reis je rechtstreeks naar de Franse skigebieden. Op zaterdag eind van de dag rijdt de trein weer terug naar Nederland. © Wintersportfrankrijkgids.nl

De rechtstreekse Eurostar Snow op zaterdag is de snelste en meest comfortabele manier om met de trein op wintersport naar Frankijk te gaan. Je stapt in in Amsterdam Centraal, Schiphol, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal of Brussel-Zuid/Midi. Daarna gaat de trein rechtstreeks door naar Chambéry. Je hoeft dus niet in Parijs over te stappen, deze Eurostar Snow rijdt namelijk om Parijs heen.

Op welk station stap je uit voor de skigebieden?

De Eurostar Snow stopt in Frankrijk alleen in Chambéry, Albertville, Moutiers, Aime la Plagne, Landry en heeft als eindpunt Bourg-Saint-Maurice. Daardoor kun je met de Eurostar Snow praktisch alle grote Franse skigebieden met de trein bereiken. Groot voordeel: je bent er al, afhankelijk van je eindbestemming, rond een uur of drie in de middag

Vanaf al die stations kun je met lokaal busvervoer naar je eindbestemming reizen. Dat moet je wel zelf boeken via de Engelstalige website van Altibus. Die bustickets kosten echt een habbekrats.

Via het station van Albertville kun je naar de skigebieden in de Val d’Arly.

Vis Moutiers kun je op wintersport met de trein naar de skigebieden in Les 3 Vallées zoals Val Thorens, Les Menuires, Saint-Martin de Belleville, Méribel, Courchevel en La Tania. Ook voor Valmorel kun je het beste uitstappen op station Moutiers.

Aime la Plagne is het treinstation voor de skidorpen in La Plagne en Champagny.

Via Bourg-Saint-Maurice kun je naar Les Arcs, Val d’Isère, Tignes en La Rosière. Naar La Rosière en Tignes duurt de aansluitende busreis vanaf Bourg Saint Maurice ongeveer drie kwartier. Taxi’s doen er sneller over, maar zijn een stuk duurder.

Op wintersport met de trein naar Frankrijk. De Eurostar Snow en de hogesnelheidstreinen naar de Franse Alpen hebben Bourg Saint Maurice als eindpunt. Pal achter het treinstation ligt een groot busstation. © Wintersportfrankrijkgids.nl
Op wintersport met de trein naar Frankrijk. De Eurostar Snow en de hogesnelheidstreinen naar de Franse Alpen hebben Bourg Saint Maurice als eindpunt. Pal achter het treinstation ligt een groot busstation. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Het busstation in Bourg-Saint-Maurice ligt pal achter het treinstation. Als je gaat skiën in Les Arcs heb je zelfs geen bus nodig. Vanaf het eind van het perron loop je via een passage naar de funiculair die je rechtstreeks naar Arc 1600 brengt. Vanuit Arc 1600 kun je met de bus naar de andere wintersportdorpen van Les Arcs. De funiculair rijdt ook ’s avonds. Wie met de trein op wintersport in Les Arcs gaat, mag op vertoon van z’n treinticket gratis met de funiculair mee.

Faciliteiten aan boord van de Eurostar Snow

Aan boord van de Eurostar Snow is wifi. Ook is er een barrijtuig waar je wat eten of drinken kunt kopen. Boek je een ticket voor de Premium-klasse (de 1e klas) dan krijg je net als in het vliegtuig een maaltijd en 2 drankjes bij je stoel. De stoelen en gangpaden in de Premium klasse zijn ook ruimer. Bagage en skimateriaal mag je in de Eurostar gratis meenemen, zoveel als je zelf kunt dragen.

In de premium-klasse van de Eurostar Snow wordt een maaltijd bij je stoel geserveerd. Die is bij de ticketprijs inbegrepen. © Wintersportfrankrijkgids.nl
In de premium-klasse van de Eurostar Snow wordt een maaltijd bij je stoel geserveerd. Die is bij de ticketprijs inbegrepen. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Rond half vier op zaterdagmiddag vertrekt de Eurostar Snow uit Bourg-Saint-Maurice om weer naar Nederland te reizen. Dat gaat in omgekeerde volgorde via de eerder genoemde stations. De Eurostar Snow maakt alleen een tussenstop op Parijs-Charles de Gaulle, maar daar kun je niet uitstappen. Er wordt alleen van bemanning gewisseld. Gezien het late tijdstip van aankomst in Nederland is het wel handig als je bekeneden of een taxi regelt om vanaf je eindstation naar huis te komen. De actuele vertrek- en aankomsttijden van de Eurostar Snow en de faciliteiten aan boord van de wintersporttrein naar Frankrijk kun je lezen in ons andere artikel over de Eurostar Snow / Ski Thalys.

Tickets voor de Eurostar Snow boeken kan bij NS International.

De dagelijkse trein naar de wintersport in Frankrijk

De Eurostar Snow rijdt alleen op zaterdag. Als die trein vol is, en dat is al snel het geval zodra de boekingen medio oktober geopend worden, kun je nog wel met de gewone dagelijkse treinen naar de wintersport in Frankrijk. Ook treintickets voor de gewone treinen naar Frankrijk boek je bij NS International. Je rijdt dan eerst met een gewone Eurostar naar Parijs waar je uitstapt op station Paris Nord. Vervolgens ga je met metrolijn D (de RER-trein) naar station Paris Gare de Lyon. Je moet de RER-treinen richting Melun en Malesherbes hebben.

Deze ondergrondse treinrit duurt slechts 10 minuten en na 2 haltes ben je al in Paris Gare de Lyon. Desondanks is het verstandig om rekening te houden met een uur overstaptijd. Je moet namelijk ook nog van het perron van Gare du Nord een aantal gangen door en trappen af. Bovendien zijn de treinen nogal lang, dus afhankelijk van waar je zit, moet je ook nog een flink stuk over het perron lopen.

Op Gare de Lyon volg je de borden Grandes Lignes naar Hal 2. Op de site van NS International kun je deze gedetailleerde routebeschrijving downloaden. Tip: Kaartjes voor de RER kun je al in het barrijtuig van de Eurostar kopen. Die zijn net zo duur als in de automaat op Gare du Nord waar vaak enorme rijen staan.

Met de hogesnelheidstrein naar de Franse skigebieden

Vanaf Gare de Lyon reis je met de hogesnelheidstrein naar de Franse skigebieden. De TGV-trein stopt onderweg nauwelijks, dus je kunt comfortabel blijven zitten tot aan Chambéry. Hier kun je overstappen op een regiotrein die je naar de stations in de Alpen brengt. Die trein vertrekt in Chambéry doorgaans vanaf hetzelfde perron.

Met de dagelijkse treinen kun je ook naar de skigebieden van Les Sybelles. Je moet dan uitstappen op station Saint Jean de Maurienne/Arvan. De TGV stopt hier wel, maar de Eurostar Snow komt hier niet langs.

Met de nachttrein op wintersport in Frankrijk

Anders dan naar Oostenrijk, waar je vanuit Nederland ook met de nachttrein naartoe kunt, heb je voor je treinreis naar de Franse skigebieden alleen overdag mogelijkheden om te reizen. In Frankrijk zelf rijdt maar een beperkt aantal nachttreinen en die vertrekken allemaal uit Parijs.

De enige Franse skigebieden die je met de nachttrein kunt bereiken zijn skigebied Serre-Chevalier en de Pyreneeën. Zo kun je vanuit Parijs wel met de nachttrein naar Briançon, dat deel uitmaakt van skigebied Serre Chevalier, maar dan moet je al wel ’s avonds op station Paris Austerlitz of Paris Gare de Lyon klaarstaan voor vertrek.

Er zijn geen nachttreinen naar de skigebieden rond Chambéry, Albertville, Moutiers, Aime la Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Internationale nachttreinen vanuit Nederland naar de skigebieden in Frankrijk zijn er ook niet.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.