Shadow

Skigebied Méribel: mooi skigebied met 150 km pisten in het hart van Les 3 Vallées

Toen skigebied Mëribel in 1938 werd ontwikkeld door een Schotse kolonel, konden maar weinige bevroeden dat wintersportdorp Méribel zou uitgroeien tot wat het nu is: een mooi wintersportdorp in het hart van het grote skigebied Les 3 Vallées. Wat is er zo leuk aan een skivakantie in skigebied Méribel?

Skigebied Méribel: 150 km gevarieerde pisten

Skigebied Méribel ligt in het hart van Les Trois Vallées. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
Skigebied Méribel ligt in het hart van Les Trois Vallées. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

Skigebied Méribel telt 150 kilometer aaneengesloten skipisten en 58 skiliften en vormt samen met onder meer Val Thorens, Les Menuires, Saint Martin de Belleville aan de ene kant en La Tania en Courchevel aan de andere kant Les Trois Vallées. Ook Brides-les-Bains in het dal, dat via een lange gondel met Méribel is verbonden, hoort bij Les 3 Vallées. Dat enorme skigebied telt maar liefst 600 kilometer aaneengesloten skipistes, waarmee Les Trois Vallées het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld is. Bekijk alvast de webcams in Méribel om te zien of het lekker wintersportweer is.

Skipassen in Méribel

Méribel ligt precies in de middelste van de drie valleien aan wie Les 3 Vallées haar naam dankt. Wie tijdens z’n skivakantie veel kilometers wil maken, zit hier helemaal perfect! Maar voor kinderen en minder gevorderde skiërs is het eigen skigebied van Méribel groot genoeg. Dan koop je niet de Les 3 Vallées-skipas, maar de skipas voor Méribel of zelfs de beginners-skipas voor alleen de lagere pistes in skigebied Méribel. Dat scheelt ook weer in de kosten. Bekijk alle skipassen die in Méribel verkrijgbaar zijn.

Skigebied Méribel: centrale ligging in het hart van Les Trois Vallées

Die super centrale ligging in dat hele grote skigebied is niet de enige troef van Méribel. Het dorp, of beter gezegd de verschillende dorpen waaruit Méribel bestaat, liggen ook allemaal fraai ingebed in de omgeving. Hier geen torenflats of bunkerbouw op de pistes, zoals je in sommige andere skistations wel ziet, maar veel houtbouw die mooi is ingepast in de natuurlijke omgeving.

Méribel Centre telt veel chalets en appartementen in hout, die mooi opgaan in de omgeving. © Sylvain Aymoz / Méribel Tourisme
Méribel Centre telt veel chalets en appartementen in hout, die mooi opgaan in de omgeving. © Sylvain Aymoz / Méribel Tourisme

Dat laatste is altijd het uitgangspunt geweest van Peter Lindsay, de Schotse kolonel aan wiens brein skigebied Méribel ontsproten is. Toen nazi-Duitsland in 1938 Oostenrijk was binnengemarcheerd, werd dat land als wintersportbestemming ‘not done’ voor Britse wintersporters. Lindsay vond een alternatief in Frankrijk in de Vallée des Allues. Het nieuwe skidorp, dat in 1938 werd gesticht, kreeg de naam Méribel, vernoemd naar een lokale weide, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de vallei.

Méribel: mooie dorpen in de natuur

In tegenstelling tot naburige skidorpen, zoals Courchevel en later Les Menuires en Val Thorens, die na de Tweede Wereldoorlog door de Franse staat werden ontwikkeld, bleef de ontwikkeling van Méribel in handen van één bedrijf, de Société Foncière de la Vallée des Allues. Daardoor was het in Méribel mogelijk om vast te houden aan de visie van Lindsay, met name als het gaat om het uiterlijk van de bebouwing. Zo mogen hotels in Méribel niet meer dan 7 verdiepingen tellen. Met haar architectuur en de inbedding in het landschap onderscheidt Méribel zich echt van de andere skidorpen in Les 3 Vallées.

De Brtise ‘roots’ van Méribel verklaart ook het relatief grote aantal Britse wintersporters dat nog steeds elk jaar naar Méribel komt. Iedereen in het dorp, van skileraren tot horecamedewerkers, spreekt dan ook Engels. Zestig procent van de bezoekers is Frans. Na de Britten komen de Belgen en de Nederlanders als grootste groep buitenlandse wintersporters.

De dorpen in skigebied Méribel

Méribel le Hameau en Méribel Mottaret bestaan uit wat goedkopere appartementen dan in Méribel Centre. Alle appartementen in Méribel Mottaret zijn ski in, ski out. © Sylvain Aymoz / Méribel Tourisme
Méribel le Hameau en Méribel Mottaret bestaan uit wat goedkopere appartementen dan in Méribel Centre. Alle appartementen in Méribel Mottaret zijn ski in, ski out. © Sylvain Aymoz / Méribel Tourisme

Toen Lindsay destijds de eerste stukken grond in Méribel kocht, telde het gebied slechts een handvol boerderijen. Nu bestaat Méribel uit 4 dorpen: Les Allues op 1100 meter, Méribel Village op 1400 meter en Méribel Mottaret op 1750 meter hoogte. Elk dorp van Méribel heeft z’n eigen karakter. In Les Allues woont bijvoorbeeld hoofdzakelijk de lokale bevolking. Hier eindigt een rode piste en kun je instappen in de gondel die uit Brides-Les-Bains komt.

Skigebied Méribel biedt eindeloos veel mogelijkheden voor mooie afdalingen. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
Skigebied Méribel biedt eindeloos veel mogelijkheden voor mooie afdalingen. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

Méribel Village op 1400 meter hoogte is nog een kleinschalig wintersportdorp met veel vrijstaande chalets. Je vindt hier een bakker, een winkel en er zijn redelijk wat appartementen. Méribel Village ligt wat excentrisch in de bossen, maar heeft een perfecte aansluiting op de makkelijke, kindvriendelijke pistes rondom Altiport, het lokale vliegveld voor sportvliegtuigjes, dat overigens amper gebruikt wordt. Als je tijdens je skivakantie van rust en privacy houdt, zit je helemaal goed in Méribel Village.

Méribel Centre: het levendigste dorp van skigebied Méribel

Méribel Centre is het grootste van de dorpen in skigebied Méribel. Hier zijn de meeste hotels, restaurants en voorzieningen in Méribel, waarover later meer. Het bovenste gedeelte van Méribel Centre is nieuwer en heeft de naam Belvédère gekregen. Hier vind je vooral grote ‘résidences’, oftewel appartementengebouwen. Die liggen vaak langs de weg, maar er zijn ook hotels en appartementen aan de piste.

Skiën in Méribel.© Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
Skiën in Méribel. Dit lichtkunstwerk werd geplaatst ter gelegenheid van de wereldkampioenschappen alpine skiën die in 2023 in Courchevel en Méribel gehouden werden. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

Vanuit Méribel Centre loop of ski je naar La Chaudanne, een centraal punt tegen Méribel Centre aan. Hier is niet alleen de verzamelplaats van de skischool in Méribel, maar vertrekken gondels en stoeltjesliften het hele skigebied van Méribel in. Ook de rodelbaan, die naast de Tougnette-1-gondel loopt, komt hier uit. Het is overigens de bedoeling om de rodelbaan in 2025 makkelijker bereikbaar te maken.

Hier merk je pas goed hoe centraal skigebied Méribel in Les Trois Vallées ligt. Met de Legends-stoeltjeslift kun je richting Saint Martin de Belleville. Hier liggen ook wat rustige blauwe en rode pistes, waar je ‘s ochtends in de ochtendzon lekker kunt inskiën. Wie wil, kan met de Cherferie-lift direct doorsteken naar Saint-Martin de Belleville. Met de Tougnette-gondels, die ook vanuit La Chaudanne vertrekken, ga je naar de kam vanwaar je naar Les Menuires kunt skiën.

Tussen en rondom de Legends- en Tougnette-liften zijn nieuwe funpistes aangelegd zoals de Speedy Run, de Bumpy Run en de Funny Run. Op de piste tussen La Chaudanne en het Olympisch park werd in 2023 de slalom gehouden tijdens het wereldkampioenschap alpiene skiën in Méribel en Courchevel.

Aan de andere kant van het skigebied van Méribel kun je vanuit La Chaudanne met de Saulire Express-gondels naar de Dent de Burgin, op 2739 meter hoogte, die de scheiding vormt tussen de pistes van Les Menuires en Courchevel. Via beide kanten van het dal kun je naar Méribel Mottaret skiën, het hoogste dorp in skigebied Méribel.

Skiën in Méribel Mottaret

Mottaret is in de jaren zeventig ontwikkeld en telt iets meer goedkopere appartementen dan Méribel Centre, waar je veel 4- en 5-sterren appartementen en hotels ziet. Méribel Centre telt bijvoorbeeld drie 5-sterrenhotels, waaronder de door ons bezochte Le Kaila en Le CouCou, en veel privé-chalets.

Méribel Mottaret is ook een knooppunt van skiliften en pistes waar je alle kanten op kunt. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
Méribel Mottaret is ook een knooppunt van skiliften en pistes waar je alle kanten op kunt. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

Vanuit Méribel Mottaret kun je ook weer met liften beide kanten van het dal op, naar Val Thorens of naar Courchevel. Ook de gondel naar de Mont Vallon, met 2950 meter het hoogste punt in skigebied Méribel, vertrekt vanuit Méribel Mottaret. Méribel heeft ook nog een gletsjer, maar die kun je alleen onder leiding van een berggids bezoeken. Net onder Méribel Mottaret ligt nog Le Hameau, een serie hotels en appartementengebouwen die in lintbebouwing langs een aantal groene skipistes liggen.

Hotels, appartementen en chalets in Méribel

Via Nederlandse reisorganisaties is er veel aanbod aan hotels, appartementen en chalets in Méribel. Scherpe aanbiedingen voor skivakanties in Méribel vind je bij Summit Travel, Snowtrex, Travelski, TUI, De Jong Intra, Booking.com en Belvilla. Kijk voor chalets in de verschillende dorpen van Méribel bij Chalet.nl (veel keuze). Via Interhome kun je chalets en appartementen in Méribel Mottaret boeken. Pierre et Vacances heeft (premium) appartementen in Méribel Villages (Le Hévana), Les Bluets en Le Peillon in Méribel en Les Crets in Méribel Mottaret.

Skiles en skiverhuur in Méribel

Boek ook meteen je skilessen in Méribel. En via Skiset kun je skimateriaal bij diverse skiverhuurbedrijven in Méribel huren. Skiles boeken en skimateriaal huren kan in het Nederlands en spaart je in Méribel weer tijd uit.

De skipistes in Méribel: van familievriendelijk tot steil en offpiste

Dat Méribel in het hart van Les Trois Vallées ligt, kan je niet ontgaan. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
Dat Méribel in het hart van Les Trois Vallées ligt, kan je niet ontgaan. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

Naast de centrale ligging in een enorm skigebied en de charmante inbedding in de natuurlijke omgeving, heeft Méribel nog een pluspunt: de grote variatie aan skipistes. Of je nu beginner bent, al aardig kunt skiën, van lange skitochten houdt of lekker off-piste wilt skiën: skigebied Méribel heeft echt voor elke skiër en snowboarder genoeg aanbod in huis. Voor families met kinderen lonken de pistes rondom Altiport bij Méribel Village. Hier liggen vooral makkelijke groene en blauwe pistes.

Families met kleine kinderen en beginners vinden in het gebied bij Rhodos-lift een aantal kindvriendelijke skipistes. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
Families met kleine kinderen en beginners vinden in het gebied bij Rhodos-lift een aantal kindvriendelijke skipistes. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

Vanuit Méribel Centre kom je hier met de Rhodos-gondel of de Adret-stoeltjeslift. Voordeel van de gondel is natuurlijk dat je ook weer met de gondel terug kunt als je kinderen moe zijn. De dalpiste die hier naast de gondel loopt, komt vanuit Courchevel en kan voor beginnende skiërs te moeilijk en te druk zijn.

Met name voor kleine kinderen leuk zijn de makkelijke dierenpistes en de inuït-pistes. Je kunt daar ook het bos in skiën naar Le Clos Berbard, een prachtig gelegen restaurant waar ook wandelaars kunnen komen. Tip voor families en beginnende skiërs: Er is ook alleen een skipas voor skigebied Méribel. Die is goedkoper dan de skipas voor het hele Trois Vallées-skigebied.

Ga je met kinderen skiën in Méribel en hebben ze skiles? Informeer dan even goed bij welk verzamelpunt je ze ‘s ochtends bij de skileraar kunt brengen. Alleen al in Méribel Mottaret zijn twee verzamelpunten voor de skischolen.

Met kinderen skiën in Méribel

Skigebied Méribel beschikt over het officiële keurmerk Famille Plus. Dat betekent dat Méribel een kindvriendelijk skigebied is. Niet alleen omdat skigebied Méribel over een groot aanbod aan kindvriendelijke pistes beschikt, maar omdat er veel activiteiten voor kinderen georganiseerd worden. Ook bieden hotels in Méribel speciale kinderarrangementen aan. Lees meer daarover op de Nederlandstalige website van het verkeersbureau van Méribel.

Funfact: In Méribel hebben alle stoeltjesliften een veiligheidsbeugel, waardoor ook kleine kinderen niet meer uit de stoeltjeslift kunnen glijden. En men gaat nog een stapje verder. De Combes-stoeltjeslift in Méribel is voorzien van een nieuwe technologie die controleert of iedereen in de stoeltjes goed zit en of de beugel naar beneden is. Als dat niet zo is, gaat er een alarm af.

Heerlijke lange pistes in Méribel

Dankzij de centrale ligging van Méribel kun je makkelijk naar de andere skigebieden in Les 3 Vallées skiën zoals Les Menuires, Val Thorens en Saint Martin de Belleville. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
Dankzij de centrale ligging van Méribel kun je makkelijk naar de andere skigebieden in Les 3 Vallées skiën zoals Les Menuires, Val Thorens en Saint Martin de Belleville. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

Ook aan de andere kant van skigebied Méribel, waar je kunt oversteken naar Courchevel en La Tania, liggen op de flanken van de Col de la Loze, de Dent de Burgin, het Pas du Lac en de Mont Vallon, liggen ook diverse blauwe en rode pistes. Het zijn grotendeels heerlijk lange en brede afdalingen. Echt genieten gewoon!

De rode afdaling van de Mont Vallon is de langste piste van skigebied Méribel. En je moet echt wel goed een rode piste af kunnen, om hier veilig naar beneden te komen. In de middag staat hier de zon op, maar in de ochtenden liggen de pistes aan deze kant van het skigebied in de schaduw. Daardoor blijven de pistes dus nog lang hard, ook laat in het seizoen.

Tip: Als het slecht weer is en je wilt toch gaan skiën, dan kun je vanuit Méribel de col oversteken en in Courchevel en La Tania gaan skiën, mits je uiteraard een geldige skipas hebt. De pistes daar liggen wat meer tussen de bomen dan in Méribel. Ook bij Altiport in Méribel liggen dan wat meer beschutte pistes.

Van Méribél skiën naar Val Thorens en Les Menuires

Aan de andere kant van de vallei van Méribel, aan de kant van Les Menuires en Val Thorens, liggen nog meer pistes. Op koude winterdagen is het lekkerder om je skidag in Méribel aan deze kant te beginne, omdat hier dan de zon schijnt. Via de pistes van de Roc de Fer, de Cherferie en de Tougnète kun je oversteken naar Saint Martin de Belleville en Les Menuires. Hier liggen ook de nodige blauwe pistes.

Naarmate je meer richting de verbindingsliften naar Val Thorens gaat, worden de pistes steiler. Vanaf de Mont de Challe, de 3 Marches en de Col de la Chambre, die aan deze kant met 2850 meter de hoogste piek is, gaan hoofzakelijk rode pistes weer terug naar Méribel. Maar of je nu via blauwe, rode of zwarte pistes naar beneden gaat, het zijn stuk voor stuk prachtige, gevarieerde afdalingen met een flinke lengte. Het kan dus geen kwaad om voorafgaand aan je skivakantie naar Méribel wat aan skitraining te doen. We hebben overigens gehoord dat de Cote Brune-stoeltjeslift naar Val Thorens mogelijk in 2025 vervangen wordt door een gondel.

Après-ski in Méribel: feesten, yoga en wellness

Behalve skiën en snowboarden kun je tijdens je skivakantie in Méribel nog heel veel andere activiteiten ondernemen: Ontspannen in een luxe spa, zwemmen, ijshockey, schaatsen, winkelen tot winterwandelen en yoga in het besneeuwde bos. Aan de rand van Méribel Centre, vlak bij de liften van La Chaudanne, vind je het overdekte Olympische sportcentrum. Behalve een ijshockeybaan is hier ook een groot zwembad met waterglijbaan, een openbare sauna en hammam en een klimwand te vinden. Ook verschillende hotels bieden niet-gasten de mogelijkheid om een dagje sauna te boeken.

Bij La Folie Douce in Méribel begint de après-ski 's middags al vroeg. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
Bij La Folie Douce in Méribel begint de après-ski ‘s middags al vroeg. © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

En kun je een beetje feesten in Méribel? Nou en of. In Méribel Centre zijn een aantal (Britse) kroegen zoals The Jack’s, maar ook op de piste barst het feest al vroeg los. Wie zegt dat er in Frankrijk geen après-ski bestaat, is nog nooit in een van de feesttenten annex restaurants van La Folie Douce geweest. Ook in Méribel is een Folie Douce. DJ’s, zangers en dansers zorgen er voor dat hier al vroeg in de middag een groot feest op de piste ontstaat. Binnen kun je trouwens uitstekend lunchen in La Fruitière.

Wie teveel gedronken heeft om vanaf La Folie Douce via de blauwe Doron-piste naar z’n hotel of appartement in Méribel Centre te skiën, kan met de gondel nog terug, mits je de sluitingstijden van de lift in de gaten houdt. Voor wie het feest niet lang genoeg kan duren: op de terugweg bij Le Rond Point kun je verder feesten.

Aan de rand van Méribel Mottaret liggen wat kleinschalige appartementengebouwen. Daarna ligt La Tuéda, een natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het Parc National de la Vanoise. © Wintersportfrankrijkgids.nl
Aan de rand van Méribel Mottaret liggen wat kleinschalige appartementengebouwen. Daarna ligt La Tuéda, een natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het Parc National de la Vanoise. © Wintersportfrankrijkgids.nl

Wie daarentegen houdt van rust en natuur kan in Méribel-Mottaret een wandeling maken door het natuurpark bij Lac de Tueda. Je kunt hier oom met een gids gaan sneeuwschoenwandelen. Onderweg legt hij je alles uit over de dieren die hier leven. Meer informatie over activiteiten in Méribel kun je vinden op de Nederlandstalige website van het verkeersbureau van Méribel.

Hoe kom je in Méribel?

Wie vanaf knooppunt Utrecht met de auto voor een wintersport in Méribel afreist, heeft een rit van 1089 kilometer voor de boeg. Hou er rekening mee dat je in het weekend vanaf Lyon naar Chambéry te maken krijgt met lange files. De Franse politie sluit dan in de bergen de afritten af, om sluipverkeer via de dorpen te voorkomen.

Een alternatief is om vanaf Macon de A40 richting Genève te nemen en binnendoor via Annecy te rijden. Veel taxichauffeurs die klanten ophalen vanaf het vliegveld van Genève nemen deze route ook. De reistijd is minstens net zo snel, maar je staat waarschijnlijk minder in de file en je spaart tol uit.

Met de trein naar Méribel

Je kunt ook met de trein op wintersport naar Méribel. Op doordeweekse dagen kun je met de Eurostar, met een overstap in Parijs in Chambéry, naar Moutiers. Maar op zaterdag kun je vanuit Nederland rechtstreeks met de Eurostar naar Mouters, zonder over te stappen. Vanaf het station van Moutiers kun je met een bus of taxi naar Méribel laten brengen. Bekijk prijzen van treintickets bij NS International. Bussen van Moutiers naar Méribel kun je boeken via de Engelstalige website van Altibus.

Conclusie: heerlijke wintersport in skigebied Méribel

Skigebied Méribel heeft echt alles in huis voor een heerlijke skivakantie voor elke wintersporter. Het aanbod aan pistes is uiterst gevarieerd en bedient zowel de beginnende wintersporter en families met kinderen als ervaren skiërs en snowboarders. Door de centrale ligging van skigebied Méribel en de uitstekende onderlinge verbindingen kunnen kilometervreters echt optimaal profiteren van het enorme pistenaanbod van Les Trois Vallées. Voeg daarbij de mooie uitstraling van de verschillend dorpen van Méribel en het grote aanbod aan activiteiten naast de piste en je snapt waarom zoveel wintersporters graag terugkeren naar Méribel.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *
Dit kan je ook interesseren:  Op wintersport in skigebied Saint-Martin-de-Belleville: authentiek dorp in Les 3 Vallées

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.