Shadow

Veilig met de auto op wintersport gaan doen je zo

De economie bloeit, de werkeloosheid daalt en in de Alpen is sprake van de beste winter in decennia. Veel Nederlanders laten het geld weer rollen en gaan op wintersport. Maar is je auto eigenlijk wel klaar voor die winterse omstandigheden? Hoe zorg je dat je veilig aankomt op je wintersportbestemming in Frankrijk?

Je auto voorbereiden op de wintersport

Met de auto op wintersport © WintersportFrankrijkGids.nl
Met de auto op wintersport © WintersportFrankrijkGids.nl

Hoewel de wintersportvakantie vaak al maanden tevoren vaststaat, wachten veel mensen tot het laatste moment met het klaarmaken van de auto voor de reis naar de sneeuw. Toch is het voor je eigen veiligheid belangrijk om er tijdig voor te zorgen dat je auto in topconditie is. Sneeuw, kou en slechte wegen doen een aanslag op banden en accu’s. Laat je auto dus ruim voor vertrek op belangrijke punten controleren. En misschien moet je ook dat pitje in de voorruit toch maar even laten repareren.

Veel dealerbedrijven bieden kun klanten hiervoor een wintercheck aan. Zo’n controlebeurt verkleint de kans dat je in het buitenland met pech komt te staan. Sowieso is de wintersport een goed moment om even na te denken over pechhulp in het buitenland. Wie in een lease-auto rijdt, kan vaak een beroep doen op de pechhulp van de leasemaatschappij. Met een eigen auto zit pechhulp soms inbegrepen bij een servicepakket van de dealer, maar ook bij de bekende pechhulpdiensten kun je hulp bij autopech buitenland afsluiten.

Check je autoverzekering

En kijk dan ook even na hoe het met je autoverzekering zit. Op wintersport gaan met de auto loop je  toch een wat groter risico dan wanneer je alleen woon-werkkilometers in eigen land rijdt. Kijk dan ook even na hoe het zit met de verzekering van accessoires zoals dakkoffers. En meestal kun je dan ook snel zien of skimateriaal of bagage in de auto goed verzekerd is bij schade, inbraak of diefstal. Ben je alleen WA-verzekerd? Dan wordt alleen schade vergoed die jij bij anderen veroorzaakt. Wil je ook een vergoeding van je eigen schade? Zorg dan dat je WA-Plus of Allrisk verzekerd bent.

Dit kan je ook interesseren:  Vliegen naar de wintersport in Frankrijk

Natuurlijk ga je met een auto op wintersport waar de juiste winterbanden onder zitten. Maar heb je er ook aan gedacht om even een flesje extra ruitensproeier, ruitenontdooier en een reservesetje lampen mee te nemen? Ook handig: een schep. In Zermatt en het Italiaanse Cervinia viel in een maand tijd zeven meter sneeuw. Als je dan met blote handen je auto moet uitgraven, ben je nog wel even bezig. Een plastic kinderschep weegt niks en neemt amper ruimte in. De regels voor winterbanden in Frankrijk zijn overigens sinds 2021 aangescherpt.

Sneeuwkettingen leggen

Sneeuwkettingen leggen is niet het fijnste klusje. Het moet meestal op een gevaarlijke plek, in het donker en tijdens barre weersomstandigheden. Het scheelt enorm als je het leggen van de kettingen thuis al een paar keer geoefend hebt. En zorg dat je de doos of tas met sneeuwkettingen voor het grijpen hebt. Als je ze nodig hebt, wil je niet de halve auto hoeven uitladen op zoek naar de kettingen.

Met een elektrische auto op wintersport

Ga je met een elektrische auto naar de wintersport? Dat is tegenwoordig goed te doen. In heel West-Europa ligt al een aardig netwerk van oplaadstations. Als je je route een beetje slim plant, kun je het opladen combineren met een koffie- of lunchstop. Een rit met een elektrische auto kost dan nauwelijks meer tijd dan met een benzine- of dieselauto. Download voor vertrek even een kaart met oplaadstations, tenzij je auto zo slim is, dat-ie ze zelf weet te vinden.

Milieustickers in Frankrijk

Een betrekkelijk nieuw fenomeen voor wintersporters zijn de milieustickers. Wie met de auto op wintersport naar Oostenrijk gaat, heeft er nog niets mee te maken. Wie naar Frankrijk gaat, mogelijk al wel. De Franse overheid kan namelijk bij luchtvervuiling rond grote steden een zogeheten ‘Zone de protection de l’air’ instellen. Dat is bijvoorbeeld het geval in de regio rond Grenoble en Lyon, twee van de toegangspoorten naar tal van bekende Franse skigebieden. Bij een smogalarm mogen alleen schone auto’s de weg op. Die zijn te herkennen aan een bepaalde kleur milieusticker. De regels gelden ook voor buitenlandse auto’s. Op het moment van schrijven hebben auto’s op de A6/A7, de A42 en enkele belangrijke doorgaande wegen nog geen milieusticker nodig, maar dat kan veranderen. Meer informatie in diverse talen is te vinden op deze overheidssite.

Dit kan je ook interesseren:  Wat moet je verplicht op en aan je auto hebben in wintersportlanden?

Is je auto al in een goede conditie? Mooi, nu jij nog. Laat de werkstress lekker thuis, stap uitgerust je auto in en geniet lekker van je wintersportvakantie.

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.