Shadow

Op wintersport in Frankrijk? Hier laad je je elektrische auto op

Ga je dit jaar voor het eerst met een elektrische auto op wintersport? Dan is het verstandig om je reis goed voor te bereiden. Met een elektrische auto zul je, anders dan bij een benzine- of dieselauto, iets beter moeten plannen waar je de accu kunt en wilt opladen. Gelukkig zijn er ook in onze buurlanden steeds meer laadstations te vinden, waardoor dit steeds beter te doen is. Wat kun je per land verwachten op weg naar je wintersportbestemming in Frankrijk?

Nederland: Europees koploper op het gebied van laadpalen

Je auto in Nederland nog even opladen voordat je aan de reis begint? Goed idee! Zo kun je weer even vooruit en hoef je niet vlak over de grens al op zoek te gaan naar een laadstation. Misschien heb je een eigen laadpaal aan huis, wat natuurlijk helemaal ideaal is. Maar anders zijn er onderweg in Nederland ook voldoende (snel)laders te vinden. Nederland is namelijk koploper in Europa als het gaat om het aantal laadpalen: afgelopen zomer zijn we de 500.000 laadpunten gepasseerd. Ruim 100.000 hiervan zijn openbare laadpunten. Eigenlijk zijn er in alle dorpen en steden voldoende plekken om je auto op te laden. En ook langs de snelweg vind je veel snellaadstations van bijvoorbeeld Fastned of Shell Recharge. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om met een opgeladen accu richting Frankrijk af te reizen.

Duitsland: voldoende laadpalen richting het zuiden

Rijd je via Duitsland naar Frankrijk en wil je daar je eerste laadstop maken? Ook dan zijn er genoeg opties. Op de meest gebruikte routes richting het zuiden zijn veel snellaadstations te vinden. Dat zijn veelal dezelfde aanbieders als in Nederland. In het (noord)oosten van Duitsland is het laadpalen aanbod nog iets minder, maar daar zal je op je doorreis richting Frankrijk niet komen. De tarieven voor snelladen liggen in Duitsland rond de € 0.70 per kWh, wat vergelijkbaar is met Nederland.

Zwitserland: netwerk van snelladers

In Frankrijk kom je veel ook in Nederland bekende snelladers tegen van bijvoorbeend Ionity © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl
In Frankrijk kom je veel ook in Nederland bekende snelladers tegen van bijvoorbeeld Ionity © Nico van Dijk / Wintersportfrankrijkgids.nl

Wanneer je via Zwitserland naar Frankrijk rijdt, hoef je misschien geen laadstop te maken. Wil of moet je dat toch doen, dan vind je hier ook voldoende snelladers op je route. Deze staan ook altijd goed aangegeven via borden met ‘EV’ erop.

Zwitserland is over het algemeen een stuk duurder dan andere Europese landen. Dat geldt ook voor de laadtarieven; je betaalt rond de € 0.80 – € 0.85 per kWh bij een snellader. Daarnaast betaal je soms ook een tarief per minuut. Wanneer je auto niet zo snel oplaadt, kunnen de kosten dus aardig oplopen.

België: groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië

Als je via België naar Frankrijk rijdt, is het goed om te weten dat er op het gebied van laadpalen een groot verschil is tussen Vlaanderen en Wallonië. Mocht je hier dus willen laden, kun je dat het beste doen voor je Brussel passeert. In het Vlaamse deel zijn voldoende snelladers. De tarieven zijn vergelijkbaar met Nederland.

Frankrijk: laadnetwerk steeds beter

In Frankrijk is de laatste jaren geïnvesteerd in een beter laadnetwerk. Je vindt daar vergelijkbare snelladers als in Nederland, onder meer van Fastned, IONITY en Allego. Allego, een Nederlands bedrijf, beheert ook grotere (snel)laadparken in Frankrijk, bijvoorbeeld bij supermarktketens E.Leclerc en Carréfour en Lidl. Je kunt dan tijdens het wachten een broodje halen of wat boodschappen doen. En omdat Allego een Nederlandse aanbieder is, weet je ook zeker dat je laadpas geaccepteerd wordt.

De laadtarieven in Frankrijk lopen sterk uiteen. We hebben geladen voor iets meer dan 20 cent per KwH bij Lidl tot ruim 60 cent per KwH. Daar staat tegenover dat we bij een hotel ook een keer gratis konden laden, al was dat bij een gewone laadpaal die de meeste e-rijders thuis ook hebben. Maar omdat we bij dat hotel ook overnacht hebben, was het geen probleem dat het laden een paar uur duurde.

Informeer bij accommodatie naar eventuele laadpunten

Als je eenmaal op je wintersportbestemming in Frankrijk bent aangekomen, moet je je auto daar waarschijnlijk ook nog wel een keer opladen. Steeds meer accommodaties, zeker de wat luxere, hebben een (gratis) laadpunt beschikbaar voor hun gasten. Het is goed om dat van tevoren even na te vragen. Hou er wel rekening mee dat het aantal beschikbare laadpalen in een parkeergarage van een hotel beperkt kan zijn. Met name naarmate de wisseldagen van het weekend dichterbij komen, willen meer e-rijders hun elektrische auto opladen voor de terugreis.

En controleer anders waar de dichtstbijzijnde laadstations zich bevinden. Dat kan met de app van de aanbieder van je laadpas, maar ook Google Maps heeft deze informatie voorhanden. 

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.