Shadow

Tips: veilig autorijden in de sneeuw

ingesneeuwde auto

Het wintersportseizoen is nog in volle gang. Om op de wintersportbestemming te komen kiezen Nederlanders nog altijd massaal de auto als vervoermiddel. De kans op sneeuw onderweg is groot en ook het rijden in de bergen biedt de nodige uitdagingen. Zorg voor een goede voorbereiding om de autorit zo veilig mogelijk te maken. Daarnaast is het voornamelijk bedachtzaam en gecontroleerd rijden. Hoe je dat het beste kan doen, leggen we je graag uit:

Anders schakelen

In het platte Nederland ben je waarschijnlijk gewend om te rijden met een zo laag mogelijk toerental. Dat is namelijk het meest zuinig. Helaas is zuinig rijden in de bergen onmogelijk. Om de berg op te komen moet je de trekkracht van de motor optimaal benutten en dan kan juist alleen als deze veel toeren maakt. Schakel dus later op wanneer je in de bergen rijdt.

Bij een afdaling is het aan te raden om zoveel mogelijk op de motor af te remmen. Dit kan door niet in een te hoge versnelling te rijden en tijdig terug te schakelen. Wanneer je je voet van het gaspedaal afhaalt, moet de auto vanzelf afremmen. Gebeurt dit niet? Schakel dan nog verder terug. Bij een afdaling met sneeuw en ijzel dien je uiteraard nog voorzichtiger te remmen. Het beste is eigenlijk om zo min mogelijk te remmen. Moet je toch afremmen? Trap bij een afdaling de rem zo geleidelijk mogelijk in en zorg dat de wielen blijven rollen. Wanneer je een noodstop moet maken, zal de ABS ingrijpen. Het is dan van belang om de rem ingedrukt te houden en ook de koppeling diep in te trappen.

Dit kan je ook interesseren:  Wat moet je verplicht op en aan je auto hebben in wintersportlanden?

Wees niet bang om te sturen

Rijden met sneeuw en ijzel vergt opperste concentratie van de bestuurder. Een verkeerde stuurbeweging kan ervoor zorgen dat je wegglijdt. Maar wist je dat door slim gebruik te maken je stuur, je ook juist uit gevaarlijke situaties kunt manoeuvreren?

Wanneer je in een zijwaartse slip raakt is je eerste reactie waarschijnlijk remmen en de koppeling intrappen. Doe dit echter niet, maar probeer iets om hoog te sturen. Geef rustig gas bij om uit de slipt te komen.

Kom je de berg niet op omdat je te weinig grip hebt? In dit geval kan het helpen om je stuur continue een kwartslag naar links en recht te draaien. Door het draaien krijgen de wielen meer tractie om naar boven te komen.

Wegslippen bij wegrijden

In de sneeuw en bij gladheid kunnen normale handelingen een hele opgave worden. Winterbanden zorgen voor meer grip bij koude temperaturen, maar zijn geen garantie dat je niet doorslipt bij het wegrijden. Wanneer het niet lukt om vanuit stilstand weg te rijden, kan het helpen om in de tweede versnelling op te trekken. Is dat ook geen succes? Zet dan je ABS en tractiecontrole uit. Deze systemen kunnen het wegrijden in de sneeuw juist tegenwerken, omdat ze zijn ontwikkeld om te remmen bij gripverlies. Let er wel op dat je ze weer aanzet, eenmaal op weg in de besneeuwde bergen komen ze zeker goed van pas.

Ga nog beter voorbereid op weg naar je wintersport. Lees ook: winterbanden in Frankrijk

Deel dit met je vrienden!

Dit kan je ook interesseren:  Vliegen naar de wintersport via Grenoble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.