Shadow

Wat moet je verplicht op en aan je auto hebben in wintersportlanden?

Als je op wintersport gaat, heb je het druk met het inpakken van al die bagage die mee moet. Je vergeet in alle hectiek nogal snel om je te verdiepen in de verplichte uitrusting die je auto in bepaalde wintersportlanden moet hebben. Denk hier ook aan, want winterbanden en andere zaken die je in auto mee moeten nemen zorgen voor extra veiligheid. Als je deze dingen niet meeneemt kan dat tot fikse boetes leiden, en nog erger; tot gevaarlijke situaties en ongelukken in het verkeer.

met de auto op wintersport

Verplicht in de auto

In veel Europese landen moet je meer zaken verplicht meenemen in de auto dan in Nederland. In Nederland is een gevarendriehoek, net als in alle wintersportlanden, verplicht (of eigenlijk is de driehoek niet verplicht, maar je bent wel verplicht in pechsituaties te kunnen laten zien dat je langs de weg staat). In veel andere Europese landen, waaronder België, Duitsland en Frankrijk, is een veiligheidshesje ook verplicht om bij je te hebben. Verder moet je in België, Duitsland en Oostenrijk een verbanddoos in de auto hebben. Een alcoholtest is alleen in Frankrijk verplicht in iedere auto. Daarnaast is het verplicht om op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen een vignet achter de voorruit te hebben. Dit vignet kun je terplekke kopen of in Nederland bij de ANWB.

Sneeuwkettingen soms verplicht

Sneeuwkettingen hoef je in de meeste landen niet verplicht in je auto te hebben. Maar op veel bergwegen in de Alpen staat op een bord aangegeven dat het rijden met sneeuwkettingen verplicht is. Anders riskeer je een boete én kom je misschien de helling helemaal niet op. Alleen in Oostenrijk moet je ’s winters verplicht sneeuwkettingen bij je hebben in de auto. Verder mag je de sneeuwkettingen alleen gebruiken onder winterse omstandigheden. In de meeste tunnels zijn sneeuwkettingen verboden, omdat daar natuurlijk nooit sneeuw ligt en de kettingen dan het wegdek kunnen beschadigen. Heb je sneeuwkettingen, dan mag je niet harder dan vijftig rijden. Afhankelijk van het skigebied waar je naartoe rijdt, heb je dus sneeuwkettingen nodig. Wel kan het verstandig om ze sowieso mee op reis te nemen.

Dit kan je ook interesseren:  Vliegen naar de wintersport in Frankrijk

Winterbanden onder auto

In de verschillende wintersportlanden gelden verschillende regels omtrent het gebruik van winterbanden. Zo zijn winterbanden in Duitsland verplicht onder winterse omstandigheden. Grote kans dat je deze ‘winterse omstandigheden’ tegenkomt, daarom en ook voor je eigen veiligheid en dat van anderen, kun je beter maar winterbanden onder je auto doen. Naast veiligheid, is ook geld een belangrijk aspect; als je met zomerbanden bij een ongeval betrokken raakt, kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade, ook als het ongeluk niet jouw schuld was. Heb je tijdens de autoverzekering afsluiten gekozen voor de allriskdekking, WA+ beperkt casco of de gewone WA-verzekering? Dan krijg je schade die je bij anderen hebt aangericht normaal gesproken vergoed. Blijkt dat je rijdt met zomerbanden? Dan krijg je de schade soms niet vergoed. Je draait hier dan zelf voor op.

In Oostenrijk zijn winterbanden ook verplicht tijdens winterse omstandigheden en kan de auto zelf tijdelijk ingenomen worden als je door zonder winterbanden te rijden een gevaarlijke situatie veroorzaakt. In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar kun je bij een ongeluk toch aansprakelijk worden gesteld als je zonder winterbanden rijdt. In Frankrijk is het gebruik van winterbanden alleen nodig als dit op borden langs de weg vermeld staat. De kans is bijna 100% dat je op weg naar de wintersport deze borden zult tegenkomen. Dus ook voor Frankrijk zijn winterbanden een aanrader. Deze winterbanden moeten in Frankrijk een M+S-label hebben. Tip: ga je op wintersport, zorg er dan sowieso voor dat je winterbanden onder de auto hebt.

Dit kan je ook interesseren:  Vliegen naar de wintersport via Grenoble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.