Shadow

Le Board Val Thorens: nieuw centrum voor sport, wellness, indoorfun en congressen in Val Thorens

Val Thorens heeft er een nieuwe hotspot bij: Le Board. Dit 40 miljoen euro kostende complex, dat er vanuit de lucht uit ziet als een enorm snowboard, huisvest een zwembad, een wellnesscentrum, een indoor funpark, sportzalen en een congrescentrum. Ook kunnen zowel binnen als buiten tal van evenementen georganiseerd worden. Wij namen kort na de opening een kijkje.

Le Board in Val Thorens: bijna 14.000 vierkante meter sport, spel, wellness, zwemmen en zakelijke ontmoetingen

Le Board ligt super centraal aan de Place Caron in Val Thorens © OT Val Thorens
Le Board ligt super centraal aan de Place Caron in Val Thorens © OT Val Thorens

Na meer dan 2 jaar bouwen en een investering van 40 miljoen euro is in december 2022 Le Board in Val Thorens geopend. De opening viel samen met de vijftigste verjaardag van Val Thorens, het hoogste skidorp in Europa. Je vindt in Le Board 13.795 vierkante meter aan ruimtes voor sport, spel, zwemmen, wellness en zakelijke ontmoetingen. Alleen de buitenkant moet nog met hout worden afgewerkt, maar dat kan pas in de zomer van 2023 gebeuren.

Le Board ligt in het hart van Val Thorens, tussen de Place Caron en de Place des Arolles. Op deze plek was al het openbare zwembad van Val Thorens gevestigd, maar dat heeft plaats gemaakt voor het nieuwe, drie verdiepingen tellende sport-, wellness- en congrescentrum.

Le Board naast het nieuwe busstation

Le Board ligt naast het busstation op de Place des Arolles ©  artist impression Val Thorens
Le Board ligt naast het busstation op de Place des Arolles © artist impression Val Thorens

De entree van Le Board ligt in de Galerie de Caron, het grote overdekte winkelcentrum van Val Thorens. Bij de kassa kun je een polsbandje kopen voor toegang tot de afzonderlijke gedeelten van het sport- en wellnesscentrum. Naast Le Board, aan het Place des Arolles, ligt het nieuwe busstation van Val Thorens waar ook de pendelbussen stoppen.

Eigenlijk kun je het beste vanuit de lucht, bijvoorbeeld zoevend aan de zipline, of vanuit de bovenste verdiepingen van omliggende appartementencomplexen zoals Les Olympiades, La Vanoise en Le Zénith, pas goed de markante vorm van het dak zien, waaraan Le Board haar naam te danken heeft. Dat dak ziet er uit als een megagroot snowboard.

Evenementen en concerten op het dak van Le Board

Van bovenaf gezien ziet Le Board er uit als een reusachtig snowboard. Op het dak kunnen evenementen en shows gehouden worden voor 3000 gasten. © Val Thorens.
Van bovenaf gezien ziet Le Board er uit als een reusachtig snowboard. Op het dak kunnen evenementen en shows gehouden worden voor 3000 gasten. © Val Thorens.

Op het dak, dat eigenlijk de vierde verdieping vormt, kunnen evenementen gehouden worden. Er is plaats voor 3000 gasten. Omdat dit hooggelegen evenementenplein naast de pistes ligt, kan het opbouwen van het podium, licht en geluid probleemloos doorgaan zonder skiërs te hinderen. Tijdens bijvoorbeeld La Grande Première, de start van het wintersportseizoen in Val Thorens die doorgaans eind november plaatsvindt, kun je op het dak skimateriaal testen. Maar er kunnen ook popconcerten, feesten tijdens de Dutch Week en zelfs autoshows georganiseerd worden. Het dak is zo sterk dat er een tonnenzware pistenbully op kan rijden, vertelt Eric Blanco tijdens een rondleiding.

Blanco is directeur commercie en marketing bij Sogevab, een bedrijf dat voor de gemeente, die eigenaar is van het gebouw, gedurende tien jaar de exploitatie op zich heeft genomen. Sogaveb beheert niet alleen Le Board en bioscoop Le Lac Blanc in Val Thorens, maar ook Le Break in het naburige Les Menuires en La Bulle in Les Bruyères. Ook in die centra kun je sporten, zwemmen en genieten van wellness. Maar het nieuwe Le Board is toch wel in alles een maatje meer dan de andere centra, zeg maar gerust een paar maatjes meer.

Centraal bagagedepot voor wisseldagen

De Arena, de grote sporthal in Le Board, kan op wisseldagen ook gebruikt worden als bagagedepot en omkleedruimte voor 3000 wintersporters. Daardoor kun je bij een vroege aankomst en een laat vertrek 2 skidagen extra genieten van de pistes in Val Thorens. © WintersportFrankrijkGids.nl / Nico van Dijk
De Arena, de grote sporthal in Le Board, kan op wisseldagen ook gebruikt worden als bagagedepot en omkleedruimte voor 3000 wintersporters. Daardoor kun je bij een vroege aankomst en een laat vertrek 2 skidagen extra genieten van de pistes in Val Thorens. © WintersportFrankrijkGids.nl / Nico van Dijk

Neem alleen al de 1385 vierkante meter tellende Arena. In deze sporthal, die in afzonderlijke hallen is op te delen, liggen sportvelden voor basketbal, badminton en volleybal, maar er staan ook tafeltennistafels. Maar tijdens wisseldagen, meestal op zaterdag, kunnen wintersporters die vroeg arriveren maar hun appartement of hotel in Val Thorens nog niet in kunnen, in de Arena hun bagage stallen, zich omkleden en direct gaan skiën. Eind van de middag haal je je bagage op en ga je naar je hotel of appartement. Er is plaats voor ongeveer 3000 tot 35000 wintersporters.

Op je vertrekdag kun je ’s ochtends hier je bagage inleveren, lekker een dag skiën, aan het eind van de dag douchen en omkleden en dan in de auto of nachtbus naar huis stappen. “Zo heb je twee extra skidagen”, aldus Blanco. Extra handig is dat het busstation van Val Thorens op de Place des Arolles direct naast Le Board is aangelegd. Je kunt dus zo vanuit de sporthal de bus in en vice versa.

Heb jij je skivakantie naar Val Thorens al geboekt? Kijk voor wintersportaanbiedingen naar Val Thorens bij onder meer TUI, Summit Travel, Snowtrex, Travelski, Booking.com, Sunweb en De Jong Intra. Reserveer in het Nederlands je skiles in Val Thorens. Huur ook alvast skimateriaal bij de skiverhuur in Val Thorens.

Grootste indoor funpark van Frankrijk

Een andere blikvanger in Le Board is het indoor funpark voor kinderen. Met een oppervlakte van 700 vierkante meter beschikt Le Board over het grootste indoor funpark van Frankrijk. Kinderen van 1 tot 12 jaar vinden hier een enorm aanbod aan trampolines, glijbanen, klimtoestellen, doolhoven met overal zachte kussens om valpartijen goed op te vangen. Ook staan er skelters. Voor de allerkleinsten is er een apart hoekje met onder meer een ballenbak. Verder kunnen kinderen hier een verjaardagsfeestje houden. Er kunnen maximaal 300 kinderen tegelijk terecht, al heeft Blanco in de klimnetten ook wel eens een verdwaalde ouder aangetroffen, vertelt hij met een grote grijns. Ouders kunnen vanaf de centraal opgestelde banken zelf toezicht houden.

Fitness in Le Board

Naast het funpark ligt het fitnesscentrum van Le Board. In vijf zalen wordt een enorm aanbod aan fitnessapparaten geboden, van cardiofitness en spinning tot boksen. Een prima alternatief voor een après-ski of als het een dag slecht weer is. Je kunt hier vrij sporten, maar ook begeleiding van instructeurs krijgen. Het uitzicht door de grote ramen is een leuke bonus. Ook de fitnessruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelers. Squashliefhebbers kunnen terecht op twee aparte squashbanen naast het indoor funpark.

Ultieme wellnessspot in Val Thorens

In het wellness-gedeelte van Le Board vind je diverse grote sauna's, een stoombad, een dompelbad, twee balneo-baden waarvan een met bubbelbanken en diverse rustruimtes. © WintersportFrankrijkGids.nl / Nico van Dijk
In het wellness-gedeelte van Le Board vind je diverse grote sauna’s, een stoombad, een dompelbad, twee balneo-baden waarvan een met bubbelbanken en diverse rustruimtes. © WintersportFrankrijkGids.nl / Nico van Dijk

Waar in de sporthallen, de fitnessruimtes en het indoor funpark een opgewonden hectiek heerst, zo rustig is het in het wellnessgedeelte van Le Board. Op de bovenste verdieping van het wellnesscentrum zijn tien behandelkamers voor schoonheidsbehandelingen en massages. Sommige massagekamers hebben twee behandeltafels, waardoor je lekker samen met je partner tegelijk gemasseerd kunt worden. Via een trap naar beneden kun je naar het wellnesscentrum. Wie een behandeling heeft geboekt, kan vooraf naar de sauna om alvast lekker te ontspannen. Dat is inbegrepen bij je arrangement.

Badkleding aan in de sauna

De wellness zelf, die naast het zwembad ligt, bestaat uit een lange, halfronde gang waaraan een hammam, diverse grote sauna’s, een koud dompelbad, doucheruimtes, diverse rustruimtes, en twee baden voor balneo, inclusief groot bubbelbad gesitueerd zijn. Hoewel Frankrijk waarschijnlijk het grootste aantal naaktstranden ter wereld heeft, is naakt in de sauna er in Frankrijk niet bij. En hoewel het wel wordt geaccepteerd als je een handdoek hebt omgeslagen in plaats van badkleding te dragen, zitten de meeste saunagasten met natte badkleding, zonder handdoek, op de banken. ’s Lands wijs, ’s lands eer zullen we maar zeggen.

In het zwembad van Le Board kun je baantjes trekken of relaxen, maar er worden ook zwemlessen en aquagym gegeven. In het dak is de snowboard-vorm van Le Board te zien. © WintersportFrankrijkGids.nl / Nico van Dijk
In het zwembad van Le Board kun je baantjes trekken of relaxen, maar er worden ook zwemlessen en aquagym gegeven. In het dak is de snowboard-vorm van Le Board te herkennen. © WintersportFrankrijkGids.nl / Nico van Dijk

Vanuit de wellness kun je, met het juiste polsbandje althans, naar het naastgelegen zwembad lopen. Hier kun je vrij zwemmen, maar op geselecteerde uren worden er ook zwemlessen en aquagym gegeven.

Congressen in Val Thorens

Naast het wellness en beautycentrum ligt achter een aparte deur het congresgedeelte. Val Thorens had al een congreszaal, maar Le Board biedt nu een auditorium, inclusief moderne audiovisuele apparatuur, dat plaats biedt aan 446 congresganger. Ook zijn er in deze vleugel van Le Board 12 vergaderzalen en ruimtes voor co-working. En omdat vergaderen en congresseren dorstig maakt en netwerken nu eenmaal beter gaat met een glas in je hand, zijn er ook diverse ruimtes voor het houden van borrels. Sprekers moeten wel hun best doen om het publiek bij de les te houden, want vanuit het congrescentrum heb je zicht het zwembad, de Arena en de prachtige pistes van Val Thorens.

Openingstijden, entreeprijzen voor de diverse activiteiten en speciale arrangementen vind je, gewoon in het Nederlands, op de website van het verkeersbureau van Val Thorens.

Lees ook:

 

Mis geen enkel bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

privacy *

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.