Ga naar de inhoud

Op wintersport met je eigen auto

In Nederland hebben we de luxe positie dat we redelijk makkelijk en snel, met de eigen auto op wintersport kunnen gaan. Handig en comfortabel als je met de hele familie op weg bent, of ook als je al je eigen ski/ snowboard spullen wil meenemen. Maar toch vereist de reis met de auto op wintersport behoorlijk wat planning. Dus hier drie handige, maar ook belangrijke punten waaraan je je moet denken voordat je met de auto op wintersport gaat.

Verzekering in het buitenland

Met de auto op wintersport

Een belangrijk punt om voor vertrek te checken is of je WA-autoverzekering ook geldig is in het buitenland, en specifieker in het land waar je naartoe gaat. Je zult ontdekken dat de meeste verzekeringen ook in het buitenland geldig zijn, maar er bestaan toch enkele uitzonderingen. Dus even checken kan de moeite waard zijn.

Daarnaast bieden de meeste verzekeraars ook de mogelijkheid aan om je extra te verzekeren voor de periode dat je in het buitenland bent. Op wintersport misschien geen super slecht plan, aangezien sneeuw, ijs en dat soort gevaarlijke omstandigheden toch zeker vaker zullen voorkomen.

De banden

Banden zijn een beetje een standaard punt, maar mogen zeker niet ontbreken in  deze lijst. Zomerbanden zijn vanzelfsprekend ongepast, maar de vraag is dan welke band je moet kiezen: 4-seizoenenbanden, winterbanden, of zelfs sneeuwkettingen. 4-seizoenenbanden zijn niet slecht maar in echt winterse omstandigheden, denk aan sneeuw of ijzel, zijn winterbanden gewoon beter. Ook zijn winterbanden in sommige landen verplicht. Dit is bijvoorbeeld zo in Duitsland, echter goed om te weten is dat 4-seizoenenbanden ook mogen. Sneeuwkettingen kun je het beste ook in de achterbak hebben liggen, want behalve handig kunnen deze ook weer verplicht zijn.

Lees ook alles over de regels over de aangescherpte regels voor winterbanden in Frankrijk en de regels rond winterbanden in Duitsland, Italië en Zwitserland.

Autovignetten en tol

In meerdere landen in Europa is het verplicht een autovignet te hebben, zo ook in Oostenrijk en Zwitserland. Met zo’n vignet mag je gebruik maken van de snelwegen in dat land. Je kunt ze bij bijna alle grensovergangen kopen, maar om lange wachtrijen te voorkomen kan je ze beter van te voren bij de ANWB kopen. Als je zonder vignet gepakt wordt, kan dat een duur grapje worden. Ook zijn er in Frankrijk veel tolwegen. Het kan lonen van te voren even te kijken waar deze precies zijn, al is het maar om er voor te zorgen dat je genoeg geld bij je hebt!

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole